“Μεγάλο Κρίμα”, η Πρωθυπουργική Ομιλία στη Δ.Ε.Θ.

του Παναγιώτη Κ. Μυλωνά, οικονομολόγου

Στην ομιλία του στη Δ.Ε.Θ., ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούσε η συγκυρία των καταστροφικών πλημμυρών της Βιβλικής Θεομηνίας στο Θεσσαλικό Κάμπο, με τις τόσο δραματικές επιπτώσεις, στους συμπολίτες μας Θεσσαλούς !!!

Η ομιλία του θύμισε τον μακαρίτη ποιητή Γιώργο Σουρή, με τις σατιρικές & σαρκαστικές πολιτικές του διαπιστώσεις, στο γνωστό ποίημά του:

«”Δυστυχία σου Ελλάς”:

“… κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε,

τον κλέφτη να γυρεύουνε”…».

Τα ίδια ή και ανάλογα, άφησε να εννοηθούν κι ο Πρωθυπουργός και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που ο ίδιος εξήγγειλε. Στον πόλεμο όπου, με όπλο του, την ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης, προσπέρασε -ομολογουμένως επιδέξια- την πρότασή μας, με το άρθρο μας, με τίτλο: “ΦΤΆΝΕΙ ΠΙΑ!!!”.

Μια προσπέραση που οδηγεί, αντικειμενικά, σε αγχόνη ερήμωσης το Θεσσαλικό Κάμπο, που ήδη δοκιμάζεται θανάσιμα. Προσπέρασε την πρότασή μας, που ήταν δημοσιονομικά ουδέτερη. Και αυτό που είπε, ότι: θα ήθελε πολύ να διαφυλάξει τη δημοσιονομική σταθερότητα, δεν έδειξε ότι το εννοεί κι όλας!!! Ενώ κι η προσπέραση αυτή, της πρότασής μας, είναι, ακριβώς, μια ενέργεια που προστατεύει μόνο τη φοροδιαφυγή των Καρτέλ της Tour Operator, της γερμανικής TUI. Διεμβολίζοντας όμως, τα Δημόσια Ταμεία & την κοινή λογική! Γι’ αυτό θα λέγαμε, απερίφραστα:

– ΠΟΛΎ ΚΡΊΜΑ, Κε Πρωθυπουργέ !!!

Ιδού κι ο σύνδεσμος του άρθρου, “ΦΤΆΝΕΙ ΠΙΑ!!!”:

Αφού, άλλωστε, τα τρία €, κάθε διανυκτέρευσης τουρίστα, απ’ την πρόταση του Πρωθυπουργού -αντί να αποτελούν αυτά, ένα τέλος είσπραξης, για αντιστάθμιση επιβαρύνσεων που προκαλεί, στους Δήμους, η φιλοξενία των τουριστών- είναι το ποσό που θα αποστερήσουν, απ’ τους Δήμους που το δικαιούνται. Και παράλληλα, μέσα σε ένα χρόνο, θα έχουμε, είσπραξη ανεπαρκών ποσών, που θα είναι λιγότερα κι από μισό, δισ. €, ως το ποσό, προϊόν, της ασκούμενης ανεπαρκούς αυτής πολιτικής του Πρωθυπουργού, για υποστήριξη, των πληγέντων του Θεσσαλικού Κάμπου!!!

Ενώ, η δική μας πρόταση -που συνιστά, βέβαια, μόνο ένα μέρος της οφειλόμενης στήριξής μας προς τους πληγέντες και διακρίνεται ως και για τη δημοσιονομική της ουδετερότητα- θα έχει ως εισπρακτικό της αποτέλεσμα, περισσότερα του ενός δισ. €, ετησίως. Για τα δύο πρώτα χρόνια, τουλάχιστον, για ενίσχυση πλημμυροπαθών. Με σαφή τον προσανατολισμό του, στην ανέγερση κατοικιών στο Θεσσαλικό Κάμπο!!!

Τα ποσοτικά δεδομένα της δικής μας πρότασης έχουν ως εξής:

Όταν οι πραγματοποιηθείσες τουριστικές μας επενδύσεις στη χώρα, ξεπέρασαν ήδη, τα 5 δισ. €, από τον Ιούνιο του 2020. Το χρόνο, ακριβώς, που συνιστά και χρόνο δημοσίευσης και έναρξης της ισχύος της εγκυκλίου αυτής, της Α Α.Δ.Ε.. Έως και μέχρι σήμερα. Λόγω και της προβλεπόμενης διαδικασίας αναστολής (διάβαζε φοροδιαφυγής), στην καταβολή Φ.Π.Α., 24%, όπως αναγράφεται ειδικά. Και με καθολική την επιστροφή του, που μοιάζει μεροληπτικά χαριστική, για ξενοδόχους κι εστιάτορες, στις οικοδομικές κατασκευές και ανακαινίσεις τους. Με επενδύσεις τις οποίες κι απόλαυσαν, ήδη, με πλέον του: 1 δις €. Ποσά που αφορούν την αναλογία του επιστραφέντος Φ.Π.Α. για τις επενδύσεις τους αυτές…

Άλλα 2 δισ. €, αναμένεται να εκταμιευτούν -όπως δείχνουν, εξάλλου κι οι ρυθμοί που συνεχίζονται με τις εκταμιεύσεις επιστροφών του Φ.Π.Α.- έως και μέχρι το 2027, λόγω του Covid-19 (σικ). Όπως ορίζει ρητά, άλλωστε και η διάρκεια ισχύος της σχετικής εγκυκλίου της Α.Α.Δ.Ε., “διαδικασία αναστολής καταβολής του αναλογούντος Φ.Π.Α.”, λόγω του Covid-19, μέχρι το 2027 !!! (* Ακόμα μια επαναληπτική διατύπωση, προς εμπέδωση…)

Έτσι, λοιπόν, το ποσό αυτό, πρέπει να “εκτραπεί”, σε παροχή βοήθειας, προς πλημμυροπαθείς, με την απαλλαγή τους απ’ τον Φ.Π.Α., για κατασκευή κατοικιών των πληγέντων, απ’ αυτή τη -Βιβλικών διαστάσεων- Θεομηνία Daniel, στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Με ένα ποσό στήριξης -που θα είναι μέρος ενός βασικότερου προγράμματος, για την άμεση ανοικοδόμηση κατοικιών των πληγέντων συμπολιτών μας- το οποίο, θα υποβοηθούσε το στεγαστικό πρόγραμμα των δανειοδοτήσεων, για αποκατάσταση των πληγέντων του Θεσσαλικού Κάμπου. Με την απαλλαγή τους, απ’ τον Φ.Π.Α., 24%, που θα τους αναλογούσε, σχετικά. Και μ’ ένα -τελικό- απομειωμένο κόστος οικιστικών τους επενδύσεων, στις 35.000 νέες κατοικίες τους, ενός ύψους δαπάνης, περί τα 2 δισ. €. Και με το συνολικό ύψος, μακροπρόθεσμων τραπεζικών χορηγήσεων των δανείων τους, έως και 4 δισ. €. & για τα -αμέσως επόμενα- δυο χρόνια. Αντί για κόστος κτηριακών επενδύσεών τους, από 6, έως και 7 δισ. €, εάν θα συμπεριλαμβάναμε σε αυτά τα οικήματα και τον αναλογούντα Φ.Π.Α..

Ιδίως μάλιστα όταν, είναι αυτονόητος ο κίνδυνος, εγκατάλειψης της νευραλγικής περιφέρειας, της Θεσσαλίας, απ’ τον πληθυσμό της. Και μάλιστα, στο γεωγραφικό, αλλά και παραγωγικό κέντρο της Ελλάδας. Με την μαζική και άμεσα πιεστική, νέα μετανάστευσή του, στο εξωτερικό, για τους αδήρητους βιοποριστικούς εκείνους λόγους, οι οποίοι τον έχουν θέσει, πλέον, σε τόσο μεγάλη υπαρξιακή δοκιμασία…

Και τελικά.

Για κάθε καινούργια κατοικία, κατασκευαστικής αξίας, περί τα 200.000 €, το μακροπρόθεσμο και το πλήρως επιδοτούμενο επιτόκιο, του δανείου της, θα ανέρχεται, πλέον, στο ύψος των: 150.000 €. Μέ άτοκο και μακροπρόθεσμο δάνειο. Και όχι σε: 200.000 €, δάνειο, που είναι δυσθεώρητο και τρομάζει, σήμερα, μετά, μάλιστα, από μια τέτοια καταστροφή που έχει προηγηθεί!!!

Η πρόταση μας αυτή, γίνεται ακόμα σοβαρότερη, αν αναλογιστεί κάνεις πως -σύμφωνα και με τις πληροφορίες που είδαν το φως δημοσιότητας & τις οποίες δεν διάψευσε η Κυβέρνηση- η επίσης πληγείσα, απ’ τη Θεομηνία του Daniel, η μικρή Βαλκανική χώρα – μέλος της Ε.Ε., Σλοβενία, με 5 νεκρούς και 7 δισ. €, εθνικές ζημίες της, θα λάβει, απ’ την Ε.Ε., τις μισές απ’ τις εκτιμούμενες ζημίες της, ως οικονομική βοήθεια. Ενώ η χώρα μας, με τους 17 νεκρούς, απ’ τη Θεομηνία Daniel και με ζημίες & καταστροφές μας -να μην έχουν ακόμα εκτιμηθεί, επίσημα- να είναι, όμως, έως και τετραπλάσιες του περιφερειακού Α.Ε.Π. της Θεσσαλίας (των 10,4 δισ. €.), θα λάβει Κοινοτική υποστήριξή της, μόλις, 2,25 δισ. €…

Αξίζει να αναφέρω εδώ κι ένα απόσπασμα από το διαδικτυακό διάλογό μου, πάνω το κόστος της επανόρθωσης των καταστροφών της Θεομηνίας Βιβλικών διαστάσεων, στη Θεσσαλία. Και στον οποίο διάλογο, διατύπωσα την εξής πρόταση:

«Με το κοστολόγιο των 2 δις €, του Τάκη Ρουμελιώτη, κ.α., Στέφανε, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, θα έχει -κιόλας- αδειάσει -από πληθυσμό- όλη η Θεσσαλία!!! Δυστυχώς!!!

Άλλωστε, τα σχετικά, κόστη κι η οικονομία, είναι, τελικά: η Λυδία Λίθος της φιλολαϊκής -ή και μη- πολιτικής του καθενός μας, κυρ. Στέφανε!!!

– Έτσι πες τους!!! (Γιατί, κοστολογούν μόνο όσα φιλοτιμούνται να βλέπουν…)».

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Το σταμάτημα αυτών των “ρουσφετιών”, προς τα μέλη των Καρτέλ της TUI, που θα μπορούσε να συνεισφέρει κι η πρόταση μας αυτή, θα ήταν σε θέση να ανασχέσει & να διορθώσει, σ’ ένα κάποιο βαθμό, το πλεόνασμα και την υπερπροσφορά των ξενοδοχειακών μας κλινών, από μια υπέρμετρη προσφορά τους στη τουριστική αγορά και στο Νόμο της, το “νόμο προσφοράς & ζήτησης”.

Και η οποία, μας οδήγησε σε τεράστιες στρεβλώσεις, ήδη, ιδίως στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Με την ελεφαντίαση μας απ’ τον τουρισμό. Ενώ προκάλεσε και την μόνιμη πίεση, για την υποχώρηση των τιμών του τουριστικού μας προϊόντος, έως & κάτω του κόστους παραγωγής του. Εμποδίζοντας, ταυτόχρονα και τη διεύρυνση της στενής μας τουριστικής περιόδου…

Ας πάψουν να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν κι άλλη ακόμα, χαριστική και μεροληπτική τους μεταχείριση, συνεχώς, όλοι οι -σκανδαλωδώς ευνοημένοι- του “Tour Επιχειρείν”. Ιδίως όταν, ακόμα και πρόσφατα, έχουμε την απαράδεκτα επικίνδυνη, ζημιογόνα και ανορθολογική κατάσταση, όπου: Οι ιθύνοντες των 5άστερων Hotels και τα ξεφτέρια του Tour Επιχειρείν και του Σ.Ε.Τ.Ε, θέλουν να πανηγυρίζουν και για τις 6.500.000 θέσεις αεροπορικών αφίξεων, των τουριστών, στα ελληνικά αεροδρόμια, τον Μήνα Αύγουστο του 2023. Συλλογίζομαι, συναφώς, πως: αφαιρούμενων των φιλοξενούμενων, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, χωρίς συνυπολογισμό και του εσωτερικού τουρισμού, εκτιμούμε ότι, πρέπει να κατείχαν, περί τις: 1.300.000 κλίνες, τουλάχιστον! Ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν τόσες πολλές τουριστικές αφίξεις!!! Κι ως άλλοι Σωτήρες ή και ως άλλος Ιησούς Χριστός, “με τα λίγα ψάρια…” και τις θαυματουργικές πρακτικές, τύπου Κασσελάκη να είχαν ασκήσει, πως -άραγε- θα είχαν ποτέ καταφέρει, να φιλοξενήσουν τους: 1.300.000 τουρίστες, ταυτόχρονα, με τις μόλις: 900.000 κλίνες, τις οποίες διαθέτουν, επίσημα, σε όλες τις κατηγορίες των αστέρων τους???

Για άλλα άρθρα του κ. Μυλωνά πατήστε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώεδώ, εδώεδώ, εδώ, εδώ, εδώεδώεδώ, εδώ, εδώ, εδώ, κι εδώ.

Πραγματεία για τον τουριστικό κλάδο της οικονομίας μας, πατήστε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, κι εδώ.

Οι απόψεις των αρθρογράφων είναι προσωπικές, δημοσιεύονται στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου, και δεν είναι απαραίτητο να εκφράζουν κι αυτές του new-economy.gr.