“Εναλλακτικές αλήθειες” της γερμανικής TUI για επανεκκίνηση του τουρισμού μας

του Παναγιώτη Κ. Μυλωνά, οικονομολόγου

Αλήθεια; Με ποιες προσδοκίες -για τη σούπερ θετική επίδραση, απ’ το “ράλι” των εσόδων του ελληνικού τουρισμού, στην οικονομία μας- καταρτίζεται ο συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός, ύψους:

2 δισ. ευρώ, για το Σεπτέμβρη μήνα;

– ΌΤΑΝ ΈΧΟΥΜΕ …

“Τα βατράχια στην κατσαρόλα της TUI”!!!

Όπως είναι ο τίτλος του άρθρου που ακολουθεί ή και το άρθρο που εμπεριέχεται στο σύνδεσμο της παρούσας ανάρτησης, που εδώ επικολλούμε:

Πολύ περισσότερο όταν, με βάση τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε ότι αφορά -ενδεικτικά- την επανάκαμψη και στον Ισπανικό τουρισμό, το α’ εξάμηνο του 2022, έχουμε, με τη σαφήνεια των στοιχείων της αποδοτικότητάς του, την επαναλαμβανόμενη, πολλά χρόνια τώρα, αποκάλυψη:

Στα 1.230 ευρώ, να καταγράφεται -και από τα δημοσιευόμενα εδώ στοιχεία, η “Μέση Κατά Κεφαλή Τουριστική Δαπάνη”, στην Ισπανία, το α’ εξάμηνο του 2022 !!!

Ενώ, αντίθετα, η Ελλάδα, στο ίδιο εξάμηνο -και με “μισές αλήθειες”, απ’ τη σχετική απόκρυψη δεδομένων λειτουργίας του τουρισμού μας- να βρίσκεται κάτω κι από το μισό της απόδοσης του τουρισμού στην Ισπανία. Αφού, οι μεταξύ τους αποστάσεις, σε ότι αφορά το δείκτη της “Μέσης Κατά Κεφαλήν Τουριστικής Δαπάνης”, να είναι τόσο χαρακτηριστικά χαμηλότερος σε εμάς, στην Ελλάδα, που μόνο σε ζημίες -και για την τρέχουσα οικονομική διαχείριση του τουρισμού- παραπέμπει και μας προϊδεάζει. Όπως άλλωστε αυτό καταφαίνεται κι απ’ το δημοσίευμα που αμέσως επικολλούμε με το σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://money-tourism.gr/xepernaei-ta-pro-pandimika…/

Σκόρπιες, αποσπασματικές, ελλιπείς και πάντως, μη αντιπροσωπευτικές του συνόλου, είναι -πράγματι- και οι συναφείς ειδήσεις που διαδίδονται και για τη φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού. Ειδήσεις, που είναι αντίθετες και απ’ αυτές που έχουμε για την Ισπανία, που είναι πλήρεις σε δεδομένα υποσχετικές για ικανοποιητικές οικονομικές του αποδόσεις. Εδώ, προφανώς, απουσιάζουν τα πλήρη στοιχεία, ώστε να αποφεύγονται οι δυσμενείς οι δυσεξήγητες συγκρίσεις, με τις αντιστοιχίσεις της “μέσης κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης”, της Ελλάδας, προς αυτή της Ισπανίας. Όπως συνέβηκε και “καθ’ υποτροπή” και σε παλαιότερη αποτίμηση των στοιχείων της αποδοτικότητας του τουρισμού στην Ισπανία. Όπως αποκαλύψαμε και σε μια προηγούμενη αρθρογραφία μας, την οποία, επίσης, επικολλούμε εδώ, ως χαρακτηριστική της ασκούμενης πολιτικής συγκάλυψης των δράσεων της TUI, στην Ελλάδα…

Καθώς και για συγκάλυψη, για τις παράπλευρες συνέπειες και για τις αρνητικές επιπτώσεις, του μοντέλου της TUI στην Ελλάδα και την υπονομευτική δράση της γερμανικής αυτής Tour Operator, στη χώρα μας. Έπειτα, έρχεται από πάνω κι ο αρμόδιος Υπουργός Τουρισμού, κ. Κικίλιας και μας αφήνει άφωνους, με τις υπεραισιόδοξες πανηγυρικές του δηλώσεις. Ο Υπουργός, που ξεπερνά σε ευρηματικότητα, κάθε άλλου είδους ανούσια χαζομάρα. Με τις ανόητες και άσχετες προβλέψεις του, που δείχνουν ότι, δεν καταλαβαίνει καν ποιο είναι το αντικείμενο του έργου που προΐσταται και διοικεί. Δείχνοντας έτσι ότι, δεν αντιλαμβάνεται τίποτα, πέρα από τη μύτη του! Παρ’ ότι, ως κι οι αρχαίοι Ρωμαίοι κι ο ίδιος ο Κικέρωνας, μας τόνιζαν -με έμφαση- το ρητορικό ερώτημά τους: «Πώς μπορεί να διοικήσει κανείς, ένα τόπο, ένα έργο ή και μια χώρα, εάν δεν μπορεί να τα μετρήσει;»!!! Κι αυτός -ως Υπουργός- μιλάει για κάποιες σκόρπιες αφίξεις, εδώ κι εκεί, για προορισμούς και προελεύσεις τουριστών, χωρίς όμως να έχει, για να μας δώσει, καμιά συγκεντρωτική εικόνα. Ενώ προχωράει και σε δηλώσεις του, για τα προβλεπόμενα, ανούσια πάντως, “Success Story” του και σε αστήρικτες εκτιμήσεις, στα “αποτελέσματα χρήσεως” του τουρισμού και εσόδων του, με προκρατήσεις και ευχολόγια, που προβάλλει ως τις “Εναλλακτικές του Αλήθειες”, για γέλια και για κλάματα…

– Και πράγματι…

Ενώ όταν γεννηθήκαμε, η Ανθρώπινη γνώση, διπλασιάζονταν κάθε 10 χρόνια. Σήμερα, ο διπλασιασμός της, θέλει λίγους μήνες, μόλις!!!

Μετά από τον διπλασιασμό, όμως και των ξενοδοχειακών μας κλινών, τη τελευταία δεκαετία, κάθε νέα κλίνη, στον Τουρισμό -με τις 880.000 κλίνες, στη χώρα μας, σήμερα, που δύνανται να φιλοξενούν, σε ένα μόνο μήνα, στην ολική τους πληρότητα & με τη στάθμιση του 10%, στις διανυκτερεύσεις, στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία μας, για όλη τη κίνηση του 2019- ποιος έχει εκτιμήσει -έστω και κατά προσέγγιση- τις δραματικές αυτές επιπτώσεις τους. Επιπτώσεις, οι οποίες, όταν περιγράφονται με έμφαση και με μια δόση υπερβολής, μπορεί να είναι και ως μια σφαίρα, στην καρδιά του ίδιου του τουρισμού. Αλλά και μια σφαίρα κατά της επιβίωσης της χώρας μας και του Λαού της…

Κι αν -όπως αναφέρει άλλο δημοσίευμα- υπάρχουν τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα, οι οποίοι, μόνο τον Ιούλιο του 2022, σημείωσαν αύξηση, στις αφίξεις τουριστών, έως και 20%, συγκριτικά με την τουριστική κίνηση του 2019, τότε, η αύξηση αυτή, είναι ένα ακόμα πιο ανησυχητικό φαινόμενο. Επειδή, η μεγάλη αυτή αύξηση, σημαίνει και μια ισοδύναμη επαύξηση της δυναμικότητας υποδοχής και φιλοξενίας, ενός τόσο αυξημένου αριθμού τουριστών.

Μια επαύξηση, ακριβώς, που εγγυάται,

(α) την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της -ήδη στενής- τουριστικής περιόδου,

(β) την περαιτέρω συμπίεση των -ήδη πολύ χαμηλών και μη βιώσιμων- τιμών του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και

(γ) την έκρηξη των προβλημάτων της τουριστικής μας εκφύλισης, για τους τουριστικούς προορισμούς που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα ενός τόσο αρνητικού φαινομένου, του φαινομένου του “υπερτουρισμού”…

-Απ’ τη δευτερογενή επεξεργασία, εξάλλου, των στοιχείων του δημοσιεύματος της ανάρτησης, που επικολλούμε ακολούθως,

https://money-tourism.gr/diamorfonetai-to-xenodocheiako…/

αλιεύσαμε και τα εξής ενδιαφέροντα πληροφοριακά δεδομένα:

1ο) Τα 10.098 ξενοδοχεία της χώρας, διαθέτουν 441.526 δωμάτια & 879.255 κλίνες.

2ο) Το 25% των ξενοδοχειακών μας μονάδων, ανήκουν στα πολυτελούς κατηγορίας ξενοδοχεία, των πέντε και τεσσάρων αστέρων.

3ο) Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει την μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή των πολυτελών ξενοδοχείων (5 & 4 αστέρων), στο συνολικό του δυναμικό. Και ειδικότερα, η Περιφέρεια Ν.Αιγ., με 147.000 κλίνες, πολυτελών ξενοδοχείων του, στο συνολικό δυναμικό των 233.000 κλινών του ξενοδοχειακού του δυναμικού, κατέχει την πρώτη θέση στη χώρα, με ποσοστό: 63% του συνόλου της, που είναι και η συμμετοχή της πολυτελούς κατηγορίας.

4) Η Περιφέρεια Κρήτης, με 119.500 κλίνες, στα πολυτελή ξενοδοχεία της (5 & 4 αστέρων), στο συνολικό δυναμικό των 194.000 κλινών της Περιφέρειας, κατέχει τη δεύτερη θέση, με ποσοστό: 61%, του συνόλου της.

5) Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με 57.300 κλίνες (πολυτελών ξενοδοχείων 4 & 5 αστέρων), στο συνολικό δυναμικό των 103.808 κλινών της, κατέχει το ποσοστό: 55,2% του συνόλου της.

6) Και στο Νησί μου, στη Ζάκυνθο.

(α) Έχουμε, 16.500 κλίνες (πολυτελών ξενοδοχείων), στο συνολικό δυναμικό του νησιού, με τις 36.700 κλίνες, που αντιπροσωπεύουν το 45% του συνόλου των κλινών του νησιού.

(β) Εξάλλου, αυτές οι 36.700 κλίνες της Ζακύνθου, στο συνολικό δυναμικό των ξενοδοχειακών κλινών της Π.Ι.Ν., των 103.808 κλινών, αντιστοιχούν στο 35,4%, της περιφέρειας.

(γ) Επίσης, οι 16.500 κλίνες των πολυτελών ξενοδοχείων (5 & 4 αστέρων) στη Ζάκυνθο, απέναντι στις 57.500 κλίνες των πολυτελών ξενοδοχείων στην Π.Ι.Ν., αντιστοιχούν στο 28,8% του συνόλου των κλινών στα πολυτελή αυτά ξενοδοχεία της Π.Ι.Ν..

Αλλά για τη σφαιρική προσέγγιση του θέματος του τουρισμού, ας δούμε και την πραγματεία μας, για τον ελληνικό τουρισμό, που ακολουθεί με την επικόλληση εδώ του 5ου μέρους της:

Για άλλα άρθρα του κ. Μυλωνά πατήστε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώεδώ, εδώεδώ, εδώ, εδώ, εδώεδώεδώ, εδώ, εδώ, εδώ, κι εδώ.

Πραγματεία για τον τουριστικό κλάδο της οικονομίας μας, πατήστε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, κι εδώ.

Οι απόψεις των αρθρογράφων είναι προσωπικές, δημοσιεύονται στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου, και δεν είναι απαραίτητο να εκφράζουν κι αυτές του new-economy.gr.