Τα βατράχια στην κατσαρόλα της TUI

(Φούμαρα και φύκια, για τις μεταξωτές κορδέλες της γερμανικής TUI, το αναπτυξιακό μας αφήγημα.)

του Παναγιώτη Κ. Μυλωνά, οικονομολόγου

Η μονοκαλλιέργεια, με φρούδες ελπίδες, του “τουριστικού μοντέλου” που ασκούμε, δεν ακυρώνει, απλώς, τις προοπτικές υπέρβασης της κρίσης που μας συγκλονίζει περισσότερο από μια δεκαετία, πλέον, συνιστώντας και το μεγαλύτερο βαρίδι, που εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αλλά, μας απειλεί κιόλας, με τον αφανισμό μας. Ύστερα και απ’ την παγίδευσή μας, ως βάτραχοι, σε μια κατσαρόλα, που βράζει ήδη, όλο και πιο πολύ… Παρ’ ότι, η διαδικασία αυτή, ξεκίνησε ως, μια πολλά υποσχόμενη ευχαρίστηση κι ως μια θαλπωρή, απ’ το περιρρέον υγρό στοιχείο μιας πισίνας, που τη χαίρονταν πάντα, κάποιες απρόσιτες “ξένες φανταρίνες” -χάρμα ειδέναι- στα “καζίνο” και στα επιτραπέζια παιχνίδια μιας “μονόπολης”, της γερμανικής TUI… Κι όλη η -μέχρι στιγμής- αρθρογραφία μου, για την οικονομία του τουρισμού, την πραγματικότητα αυτή ήθελε να περιγράψει. Και με στοιχεία, δεδομένα κι άλλα τεκμήρια και πειστήρια, ήθελε να αναδείξει, τη διαχρονική ενοχή ή και τη συνεχιζόμενη αβελτηρία της πολιτικής μας ηγεσίας. Η οποία, πολιτική μας τάξη, αφού μας χρεοκόπησε επίσημα, δείχνει, τώρα, πως: εξακολουθεί να είναι και εντελώς ανίκανη, να μας βγάλει στο ξέφωτο και να μας διασώσει, απ’ την καλδέρα των αλλεπάλληλων κρίσεων, που περιπέφτουμε συνεχώς. Μια “καλδέρα”, που μας “ρουφάει”, στο βυθό του επερχόμενου αφανισμού μας, μοιραία…

Και την ίδια στιγμή, το -κυρίαρχο ήδη- εθνικό μας αφήγημα, για έναν οικονομικό μας “κλάδο υπηρεσιών”, που μετονομάσαμε σε “τουριστική βιομηχανία”, προπαγανδίζεται -ανοήτως- και απ’ το μιντιακό μας σύστημα, που -αδιάλειπτα & φανατικά- επιμένει να μας καλλιεργεί, μόνο: ΦΟΎΜΑΡΑ ΚΑΙ ΦΎΚΙΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΞΩΤΈΣ ΚΟΡΔΈΛΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΉΣ TUI

Ότι ακριβώς, διευκολύνει και ευνοεί -με τη γλυκύτητα που απαιτεί & το χρυσωμένο χάπι- την -παραδόξως- περιπόθητη αυτοχειρία των τυφλοπόντικων, του παρασιτισμού και της παραοικονομίας. Ενώ και τα τρωκτικά, ακόμα κι ως βατράχια, στη ζέουσα κατσαρόλα της γερμανικής TUI, αρνούνται να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν, τη θέση κατέχουν κι έχουν περιέλθει. Παρ’ ότι αυτά, εξακολουθούν κι επιμένουν, να “βράζουν στο ζουμί τους”!!!

Στην ίδια συλλογιστική τους, κινείται και το πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα, που, εντελώς ενδεικτικά, εδώ παραθέτουμε, για εμπέδωση των προαναφερομένων αυτών διαπιστώσεων.

https://www.capital.gr/…/giati-auxanontai-oi…

Δημοσίευμα το οποίο αξιολογώ, ακολούθως κι εγώ, εδώ. Κι εξετάζοντας το δημοσίευμα αυτό της Capital.gr, απλώς και μόνο με τα δικά του πληροφορικά δεδομένα, διαπιστώνουμε και τα εξής: Είναι ένα δημοσίευμα, που έχει ως τίτλο: Γιατί αυξάνονται οι καταθέσεις, παρά την ακρίβεια, του Λεωνίδα Στεργίου & το οποίο εμπεριέχεται -σε σύνδεσμο, μόλις παραπάνω- στην παρούσα ανάρτηση. Ενώ και οι ψευδείς εντυπώσεις, που προκαλεί με το περιεχόμενό του -τ’ αληθοφανές, κατά τ’ άλλα, δημοσίευμα- δεν αντέχουν να σταθούν μήτε και σε δεύτερη ματιά μας. Όταν κι η προβολή της οικονομικής ευνόησης, που υποτίθεται πως μας φέρνει η επανεκκίνηση του τουρισμού μας, το 2022, δεν προκύπτει ότι: προκάλεσε αυτή, την -άστοχα προβαλλόμενη- αύξηση στις τραπεζικές μας καταθέσεις, όπως ψευδώς διατείνεται και το ίδιο το δημοσίευμα. Και δεν βοηθάει ούτε την εξαγωγή των συμπερασμάτων που επιδιώκει. Τα οποία κι αναπαράγει, με κάκιστο και ψευδή τρόπο και με “αντικειμενικό σκοπό” του, την εμπέδωση του κυρίαρχου κι αναληθούς μας εθνικού αφηγήματος, που προαναφέραμε ήδη. Άλλωστε, αυτοαναιρείται, το δημοσίευμα το ίδιο, ιδίως όταν εκτίθενται, εκεί και κάποια διευρυμένα συγκριτικά στοιχεία και δεδομένα, που αντιβαίνουν όμως στα αρχικά. Όταν αυτά δεν μπορούν να ταιριάσουν, πάνω στις προηγούμενες, δικές του, αναφορές, οι οποίες όμως, δεν επαληθεύουν και τις αρχικές του θέσεις. Αλλά αντίθετα, τις ακυρώνουν κιόλας. Απ’ την καταγραφή και μόνο, των μεταβολών, των οικονομικών δεικτών, που παραθέτει -για την επίτευξη αξιοπιστίας των θέσεών του- προκύπτει αντιστροφή του επιδιωκόμενου στόχου, σε κίνηση “μπούμερανγκ”, όταν, τα ίδια τα δεδομένα & το ευανάγνωστο περιεχόμενο του κειμένου, κατά την ολοκλήρωσή του, ανατρέπουν το σύνολό της βασικής υπόθεσης εργασίας του δημοσιεύματος αυτού…

– Το ξέρω πως, πολλοί με λένε υπερβολικό, για τις “επιστημονικές” μου -τολμώ να πω- προσεγγίσεις που κάνω. Ωστόσο όμως, όλα λέγονται ή και γίνονται, για κάποιο λόγο. Και εδώ, στο δημοσίευμα που κατακρίνω- γίνονται και λέγονται, για τη συνέχιση του ασκούμενου, στρεβλού και αμαρτωλού, “τουριστικού μας μοντέλου”. Του μοντέλου, της γερμανικής TUI”!!!

Μα πως και γιατί, τα λέμε αυτά;;;

Γιατί και το δημοσίευμα αυτό, της Capital.gr, στις 28-7-2022, με τίτλο: “Γιατί αυξάνονται οι καταθέσεις, παρά την ακρίβεια” και με πηγές στοιχείων του, τραπεζικά στελέχη και το Υπουργείο Οικονομικών, αποδίδουν, ως κι αυτές, τις σημειούμενες -πράγματι- αυξήσεις των τραπεζικών καταθέσεων, σε 7 κυρίως λόγους. Και απ’ τους λόγους αυτούς, προέχουν -σύμφωνα με το δημοσίευμα- εκείνοι που αναφέρονται: στα αυξημένα μας έσοδα απ’ την επανεκκίνηση του τουρισμού. Με προσαύξησή τους, μάλιστα, κι απ’ την αυξημένη μισθοδοσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων του!!! (Φοβερό επιχείρημα!!!).

Επειδή, τα έσοδα του τουρισμού, αναμένεται να είναι αυξημένα, εφέτος, στο 90% των αντίστοιχων εσόδων του 2019, έναντι των αρχικών προβλέψεων τους, για 80-82 αυτών, όπως επίσης διατείνεται & το δημοσίευμα αυτό.

Ακολουθούν άλλοι 6 λόγοι, στο δημοσίευμα, όπως είναι: οι αναβολές εξόφλησης οφειλών, καθώς και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις “επιστρεπτέες”, για αναβολές στις δηλώσεις του Φόρου Εισοδήματος, για τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ..

Όμως, ΟΥΔΈΝ ΨΕΥΔΕΎΣΤΕΡΟΝ !!!

Και ειδικότερα. Αξιολογούμε το δημοσίευμα αυτό κι ως εξής:

Και μόνο εμπειρικά, λέμε: Πώς είναι δυνατόν, να στέκονται τέτοιοι ισχυρισμοί & τα αβάσιμα επιχειρήματα του δημοσιεύματος αυτού, για αύξηση αποταμιεύσεων ξενοδοχοϋπαλλήλων; Όταν, οι “μέσες αμοιβές τους, εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω κι από το όριο φτώχειας, που δεν επαρκεί ούτε και για την κατανάλωση που αντιστοιχεί στην αυτοσυντήρηση τους. Αν δεν σιτίζονται, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, απ’ τα αποφάγια των “All Inclousive ξενοδοχείων”, ώστε να έχουν και κάποια ίχνη περιθωρίων για αποταμίευσή τους, που δεν μπορεί να έχουν και ευδιάκριτη στατιστική απεικόνιση στην αύξηση των τραπεζικών μας καταθέσεων. Οι οποίοι και “απολαμβάνουν”, μόλις, το: 1/3 των ισχνών μας τουριστικών εσόδων, ως αμοιβές της εργασίας τους. Αντί, η μισθοδοσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων μας, να συνιστά και την πλειονότητα των λειτουργικών δαπανών των ξενοδοχείων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει και παγκόσμια, στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος θεωρείται και είναι παντού, κλάδος “εντάσεως εργασίας”. Πολύ δε περισσότερο που, ο τουρισμός -αντίθετα κι από τα διατυμπανιζόμενα, με το δημοσίευμα- δεν φαίνεται πως συνεισέφερε, καθόλου, στην αύξηση των καταθέσεών αυτών, κατά την τρέχουσα περίοδο. Ακόμα και όταν -με υποσημείωσή του, στο τέλος δημοσιεύματος- διασώζει την αξιοπιστία του κι αναφέρεται σε “κόπωση των καταθέσεών” μας, όπως μας λέει το ίδιο αυτό δημοσίευμα. Όταν, δηλαδή -όπως αναλύει το ίδιο και πάλι- “σε επίπεδο εξαμήνων, παρατηρείται κόπωση στην αύξηση καταθέσεων”. Αφού, εξάλλου, στο α’ εξάμηνο του 2022, η καθαρή αύξηση ανήλθε σε: 1,9 δις. ευρώ, έναντι: 7,1 δις. ευρώ, στο α’ εξάμηνο του 2021″, όπως, επίσης αυτό, αναφέρει! Όπου, και στο α’ εξάμηνο του 2021, η τουριστική κίνηση ήταν κάτω και του 50%, του 2019. Ενώ, το α’ εξάμηνο του 2022, εκτιμάται ότι θα ήταν στο: 90%, του 2019, επίσης. Και ωστόσο, όπως παρατηρεί ο καθένας, έπεσε η αύξηση αυτή, σε ρυθμό καταθέσεων, στα πρώτα εξάμηνα -με εξάμηνο, προς εξάμηνο- με επιδόσεις: (α) αύξηση καταθέσεων: 7,1 δισ. ευρώ, το 2021, χωρίς ικανοποιητική τουριστική κίνηση και (β): με 1,9 δισ. ευρώ, για το 2022, με ικανοποιητικότερη την τουριστική μας κίνηση, έναντι και της αρχικά αναμενόμενης…

Κι όμως, αποφεύγει καν να αναφερθεί -ο συντάκτης του δημοσιεύματος- στη χρονική σύμπτωση, της τουριστικής επανεκκίνησης & συσχέτισής της, με τον χρόνο της απότομης πτώσης στο ρυθμό αύξησης των καταθέσεων. Μια διαπίστωση η οποία θα αναιρούσε αμέσως και τον ίδιο τον τίτλο του δημοσιεύματος αυτού, της Capital.gr., “Γιατί αυξάνονταο ι οι καταθέσεις, παρά την ακρίβεια”. Υπονοώντας σαφώς -αλλά και ψευδώς, όμως- πως, το “γιατί”, οφείλεται στην μεγάλη ωφέλεια που μας προσφέρει η αύξηση της τουριστικής κίνησης και η επανεκκίνηση του τουρισμού!!!

Σαφώς όμως, τελικά, αυτή η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης, επέφερε -αντί για κάποια νέα μεγαλύτερη αύξηση καταθέσεων- και την μεγάλη αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησής τους, όπως δείχνουν κι αυτά τα δημοσιευμένα του στοιχεία;;; Η όποια -οριακή, πάντως- αύξηση των καταθέσεων, στο α’ εξάμηνο του 2022, δείχνει να οφείλεται σ’ οποιουσδήποτε άλλους συγκυριακούς λόγους, πλην της “τουριστικής επανεκκίνησης”!!!

Άλλωστε,, ο τουρισμός, όπως φαίνεται -κι απ’ την αντιστροφή & την μεταβολή της κίνησης των σχετικών μεγεθών, “τουρισμού και καταθέσεων,” σε μια τέτοια κλίμακα, μάλιστα, ανάμεσα σε αυτά τα πρώτα εξάμηνα, του ’21 & του ’22- μόνο αρνητικά μπορούσε να συμβάλει στην μετάπτωση, αύξησης των καταθέσεών. Επηρεάζοντας ανάλογα και τις επελθούσες μεταβολές του ύψους τους, στα αντίστοιχα εξάμηνα, τόσο για το 2021, όσο και για το 2022…

Συνεπώς, εάν το “διαθέσιμο εισόδημα”, το πρώτο τρίμηνο του 2022 -όπως, επίσης, μας λέει το δημοσίευμα, της Capital.gr- εμφάνισε μια ονομαστική του αύξηση, γύρω στο: 4%, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., η πραγματική του μεταβολή του εισοδήματος αυτού, ωστόσο, θα ήταν -προφανώς- αρνητική, λόγω, ακριβώς, του αρκετά υψηλότερου πληθωρισμού. Αν η συλλογιστική αυτή, που την παραδέχεται, στο τέλος του & το δημοσίευμα της Capital.gr, ισχύει και για την ισχνή αύξηση των τραπεζικών μας καταθέσεων, τον Ιούνιο του 2022… Με πληθωρισμό -να θυμίσω- στο: 12,1%, τον ίδιον αυτόν μήνα του 2022, πολλαπλασίως μεγαλύτερο της ισχνής τους αύξησης κι επίσης, πολλαπλασίως μικρότερο, απ’ την αύξηση καταθέσεων του εξαμήνου του προηγούμενου έτους του 2021…

Και συναφώς, λέμε και ισχυριζόμαστε, ότι:

<< Εντελώς φούμαρα και φύκια, για τις μεταξωτές κορδέλες της TUI και για το αυτοϋπονομευτικό μας εθνικό αφήγημα της οικονομικής μας ανάπτυξης, είναι ως και οι -εδώ- καλλιεργούμενες εντυπώσεις, για την -δήθεν- ευνόηση, ως και των τραπεζικών καταθέσεών μας, απ’ τον ασκούμενο τουρισμό του “μοντέλου της γερμανικής TUI”.>>…

Αποκαλυπτικό σχετικά είναι και το πρόσφατο άρθρο μας που επικολλούμε εδώ σε σύνδεσμο:

Με ρωτούν πολλοί, για να τους πω & το εξής: τί εμποδίζει τους Έλληνες ξενοδόχους, προκειμένου να αποτινάξουν το νταβαντζιλίκι της γερμανικής TUI, από επάνω τους;

Στο ερώτημά τους αυτό, μια πρώτη πρόχειρη απάντησή μου είναι και η παρακάτω:

<< Τους εμποδίζει, η μη συνειδητοποίηση της τόσο αρνητικής οικονομικής κατάστασης, στο σύνολο του τουριστικού οικονομικού κλάδου μας. Μια απουσία συνειδητοποίησης, που δεν εκδηλώνεται, ούτε ισοδύναμα σε όλους τους δρώντες στο “τουριστικό επιχειρείν”, μήτε και αποκλειστικά, μόνο στη δική τους προσωπική περίπτωση. Είναι μια αρνητική κατάσταση, που μας έπληττε ακόμα και προ του Covib-19.

Τους εμποδίζει,:επίσης, η ανεπάρκεια και η αδυναμία των ηγεσιών, όλων των πολιτικών μας κομμάτων που ‘ναι ανίκανα να διαγνώσουν το πρόβλημα και να προτείνουν το ανάλογο πρόγραμμα δράσης, για την επίλυση και τη θεραπεία της αρρώστιας που συνεπάγεται το στρεβλό και μονοκαλλιεργητικό τουριστικό μοντέλο & φαινόμενο παγίδευσής μας, απ’ τη γερμανική TUI. Με τις αθέμιτες πρακτικές που μας εφαρμόζει, στην αγορά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Και -κυρίως- μας λείπει, η προτεραιότητα, στην εξέταση απ’ την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για την απαιτούμενη πολύχρονη ερευνητική εργασία της. Με σκοπό της την “πιστοποίηση ή μη”, του ασκούμενου, απ’ την TUI, “αθέμιτου ανταγωνισμού”. Με πολιτικές πρακτικές της, όπως εκείνες του “καρτέλ της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος” που μας εφαρμόζει, καθώς και των άλλων αντιανταγωνιστικών πρακτικών της. Ώστε να μας μετατρέψει σε ένα χώρο ασύδοτης εκμετάλλευσης και να μας πλήττει, εξοντωτικά, ως χώρα.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος, εξάλλου, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Γιάννης Λιανός, μας δήλωσε, στις 5 Ιανουαρίου, που τον επισκεφτήκαμε -εγώ και δυο δικηγόροι, συνεργάτες μου- ότι: “έχει μεγάλη έλλειψη από ικανό αριθμό στελεχών και από τον αναγκαίο χρόνο, για τη λειτουργία της Επιτροπής”. Και ότι, επίσης, “χρειάζονται, από 50 έως 100 μήνες, για την εξέταση κάθε ανάλογου φακέλου, όπως είναι κι αυτός του “τουρισμού”. Και όπου, επίσης, μας ανέφερε ότι: “Ενώ οι προηγούμενες διοικήσεις της Επιτροπής, εξέταζαν από ένα φάκελο, ανά δύο χρόνια. Τώρα, η Επιτροπή, επιτάχυνε, παρά τα προβλήματά της, και εξετάζει έως και δυο φακέλους το χρόνο”!!!

Ωστόσο. Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα, σχετικά, με την αποτίναξη της παγίδευσής τους απ’ την TUI. Γιατί, δεν μπορούν να αντιτάξουν, αυτοί οι ίδιοι, ένα άλλο “καρτέλ της προσφοράς” του τουριστικού μας προϊόντος. Όταν μάλιστα, οι μισοί -τουλάχιστον- απ’ αυτούς, είναι -σε κάποιο βαθμό- διαπλεκόμενοι μαζί με τους Tour Operators και οφειλέτες τους, σε κρυφές, υπόγειες κι ανομολόγητες κοινές επενδύσεις -συχνά- και σε δοσοληψίες & χρηματοδοτήσεις τους, για τις τουριστικές τους επεκτάσεις. Αφού, εξάλλου, στην πλευρά της τουριστικής προσφοράς, υπάρχουν, τόσο κι η ίδια η TUI, με τα 50 5άστερα & 4άστερα ξενοδοχεία της στην Ελλάδα (κατά το γνωστό, “Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει”, για την προσφορά και για τη ζήτηση, στην αγορά του τουριστικού μας προϊόντος) και συμπαρατίθεται, σε αυτήν και η κυπριακή εταιρία, Atlantica, με αντίστοιχο αριθμό ξενοδοχείων της, στην οποία, η TUI, έχει κι εκεί, το: 49% του Μ.Κ. της.

Εξ άλλου, οι Ελληνικές Τράπεζες και ο Κεντρικός μας Τραπεζίτης, κ. Γιάννης Στουρνάρας, και η Κυβερνητική τουριστική πολιτική, συνιστούν την “κάθετη διάταξη της υποστήριξης αυτού του καρτέλ της ζήτησης”, που δρα στην τουριστική μας αγορά. Ενώ, αυτό το “καρτέλ ζήτησης στο τουριστικό μας προϊόν”, έχει ως ιθύνοντα νου και βασικό του ενορχηστρωτή, τη γερμανική TUI, που δρα σε όλες τις διαστάσεις, οριζόντια & κάθετα.>>.

Το αν έχω δίκιο, σε όσα, όλα τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζω τόσο έντονα, το ξέρω κι εγώ, πολύ καλά μάλιστα. Αλλιώς, δεν θα είχα τη δύναμη να συνεχίζω, μονοθεματικά σχεδόν, από το 2015 και μέχρι σήμερα, να καταγγέλλω προς όλους & κυρίως, προς την -αρμοδιότερη όλων- την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την άσκηση του αθέμιτου ανταγωνισμού και τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές της TUI, σε βάρος της χώρας και των προοπτικών της ευημερίας του Λαού της…

Το θέμα πρακτικά σήμερα, είναι: να μπορέσει, η Επιτροπή Ανταγωνισμού να ασχοληθεί και να ενσκήψει στο ζήτημα αυτό της TUI, που μας λεηλατεί ανελέητα, μέχρι και του αφανισμού μας. Και πάντως, να υπάρξει κάποια ευρύτερη συνειδητοποίηση της κατάστασης που κι εδώ εξετάζουμε, μήπως και προλάβουμε να αποφύγουμε το πρόωρο & μοιραίο μας χαμό, ως οικονομία, πρώτα κι ως Λαός και Έθνος, μετά…>>.

Αλλά, επίσης, για ένα τόσο μεγάλο και εθνικό θέμα, που συνέβαλε καθοριστικά και στην όξυνση του τεράστιου δημογραφικού μας προβλήματος, με το Brain Drain και την μετανάστευση των 500.000 και πλέον, Νέων Ελλήνων, στο εξωτερικό, μεγάλη ευθύνη έχει και το σύνολο της πνευματικής ηγεσίας της Ελλάδας. Προς την οποία ηγεσία, νοιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ μόνο “πεζοδρομιακά” κι ως εξής:

<<Βρε Προφεσόροι της συμφοράς μας!

-Γιατί αποκρύπτετε το ναυάγιο, στο “Tour Επιχειρείν” όλης της χώρας μας;;;

Όταν, με ξενοδοχειακό δυναμικό, 870.000 κλίνες, επιτρέπεται -σε ολική πληρότητα- η φιλοξενία όλης της τουριστικής κίνησης του 2019, σε λιγότερο από 30 μέρες, στις 365, του έτους;;;

Πώς γίνεται να είναι ποτέ βιώσιμος, ο κλάδος τουρισμού, με τέτοιες τιμές;;;

Πώς, θα διευρυνθεί, έτσι, η στενή τουριστική μας season, με τόσο αχρείαστα μεγάλο, πια, ξενοδοχειακό μας δυναμικό;;;

Πώς δικαιολογείτε τις υπερεπενδύσεις, μέσα σε παρατεταμένη κρίση και στην εποχή της παρατεταμένης αποεπένδυσης που διανύουμε στη χώρα;;;

Και πώς πορεύεστε, με τόση τυφλότητα και μόνο με τη “βιομηχανία απορρόφησης των επιδομάτων ανημπόριας” και της αντιανταγωνιστικής, παραοικονομικής και παρασιτικής λειτουργίας, των ξενοδόχων μας, απ’ το τουριστικό μοντέλο της TUI, που θα μας θάψει και όμως, το ασκούν εξακολουθητικά;>>

Αλλ’ όμως, η κατάσταση που περιγράφουμε, δεν μοιάζει με την αρρώστια, της μετάλλαξης “Ο”, του ιού, ο οποίος καραδοκεί για να μας αφανίσει & βιολογικά. Είναι η ίδια η αρρώστια, που μας τρώει ήδη τα σωθικά, όπως την περιγράψαμε και στο πρωτοχρονιάτικο ειδικό άρθρο μας, που επικολλούμε και αμέσως ακολουθεί -σε σύνδεσμο- εδώ:

Για άλλα άρθρα του κ. Μυλωνά πατήστε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώεδώ, εδώεδώ, εδώ, εδώ, εδώεδώεδώ, εδώ, εδώ, εδώ, κι εδώ.

Πραγματεία για τον τουριστικό κλάδο της οικονομίας μας, πατήστε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ,κι εδώ.

Οι απόψεις των αρθρογράφων είναι προσωπικές, δημοσιεύονται στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου, και δεν είναι απαραίτητο να εκφράζουν κι αυτές του new-economy.gr.