Μόνο άνθρακες, αντί χρυσού, ο θησαυρός του αρμόδιου Υπουργού μας, απ’ τον Τουρισμό

Άραγε να ξέρει γιατί πανηγυρίζει & χαίρεται ο κόσμος, του Υπουργού Τουρισμού, κ. Κικίλια, αγαπητή Τ.τ.Ε. & Μητέρα θαλασσοδανείων μας;

====================================

Κι ενώ, απ’ τις αρχές του Ιουνίου του 2022, ολοκληρώναμε & δημοσιεύσαμε, το 5ο μέρος της πραγματείας μας για τον ελληνικό τουρισμό, μόλις προχθές δημοσιεύθηκαν και τα επίσημα στοιχεία από την Τ.τ.Ε., για την πλήρη αποτύπωση της τουριστικής κίνησης του α’ εξαμήνου του 2022.

Για “του λόγου το αληθές” (ή & As matter of fact, yes, λένε κι οι Άγγλοι), επικολλούμε εδώ, αμέσως και το σύνδεσμο του άρθρου μας, με το 5ο Μέρος της πραγματείας μας αυτής:

Απ’ τα δημοσιευμένα αυτά στοιχεία, της Τ.τ.Ε., σε σχέση με την περίοδο το α’ εξάμηνου 2019, την περίοδο του α’ εξάμηνου του 2022, είχαμε:

i. Μείωση ταξιδιωτικών εισπράξεων, κατά 5,3%.

ii. Μείωση εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης, κατά 15,1%.

iii. Μέση ταξιδιωτική δαπάνη, αυξημένη μόλις κατά 12,6%. (Μια αύξηση σε τρέχουσες τιμές, σαφώς κατώτερη, απ’ το σχετικά μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, του μεσολαβήσαντος -απ’ το α’ εξάμηνο του 2019- πληθωρισμού μας.)

-Ας συνεκτιμηθούν, στην οικονομική αποδοτικότητα του τουριστικού κλάδου της χώρας μας, πλέον & του μεσολαβούντος -απ’ το 2019, ως το 2022- πληθωρισμού και τα ακόλουθα:

▪︎Τόσο η επελθούσα αύξηση -από το 2019, μέχρι και σήμερα- του δυναμικού των πλέον κι από τις 30.000 κλίνες -της πολυτελούς & μόνο κατηγορίας, των 5άστερων & 4άστερων, αλλά και του υψηλότατου λειτουργικού κόστους τους- ξενοδοχειακών κλινών. Αύξηση η οποία μειώνει τα αποτελέσματα της οικονομικής εκμετάλλευσης των τουριστικών μας μονάδων, χωρίς την αναλογούσα προσομοίωση των τιμών τους στην πολυτελή τους κατηγορία…

▪︎ Όσο και η -καθόλου τυχαία- αύξηση, επίσης, στο έλλειμμα του “Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών” της χώρας, κατά 3,5 δισ. Ευρώ, το α’ εξάμηνο, του 2022, έναντι του αντίστοιχου α’ εξάμηνου του 2021. Γεγονός που καταδείχνει πως, “Ισοφαρίζεται” -σχεδόν- η επελθούσα αύξηση των τουριστικών μας εισπράξεων, εισερχόμενου τουρισμού, το α’ εξάμηνο του 2022, με την επανάκαμψη της τουριστικής μας κίνησης του 2019, μέσα από το νέο -επαυξημένο- έλλειμμά μας, στο “Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών”…

Ιδού κι ο σύνδεσμος του δημοσιεύματος και των σχετικών στοιχείων της Τ.τ.Ε., που αμέσως επικολλούμε κι ακολουθεί:

https://money-tourism.gr/trapeza-ellados-meiosi-afixeon…/

Ενώ κι οι προοπτικές, για την οικονομική αποδοτικότητα του ελληνικού τουρισμού και όλης της χώρας -που τον “κουβαλάει” πια, ως βάρος & μονοκαλλιεργητικό παραγωγικό μας μοντέλο, λατινοαμερικανικού τύπου- εξ αιτίας αυτής της υπερεπέκτασης του δυναμικού των ξενοδοχειακών μας κλινών, είναι: από ακραία δυσοίωνες, έως και απόλυτα αρνητικές!!! Όπως καταδεικνύεται, επίσης, στην πρόσφατη αρθρογραφία μας, που κι εδώ επικολλούμε:

Τι δεν καταλαβαίνετε;

Όταν γεννηθήκαμε, η Ανθρώπινη γνώση, διπλασιάζονταν κάθε 10 χρόνια. Σήμερα, ο διπλασιασμός της, θέλει λίγους μήνες, μόλις!!!

Μετά όμως και τον διπλασιασμό μας και σε ξενοδοχειακές κλίνες -τη τελευταία δεκαετία, κάθε νέα κλίνη, στον Τουρισμό, με τις 880.000 κλίνες (ή ακόμα και πάνω από 1.000.000 κλίνες, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων ενός επταημέρου του τρέχοντος μήνα, Αυγούστου)- στη χώρα μας, σήμερα, δύνανται να φιλοξενούν, σε ένα μόνο μήνα, στην ολική τους πληρότητα, όλη τη κίνηση του 2019. Ένα αποτέλεσμα, ακριβώς, που ισοδυναμεί και με μια σφαίρα στην καρδιά του ίδιου του τουρισμού, αλλά & στην ίδια την επιβίωση της χώρας μας και του Λαού της…

Κι αν επίσης -όπως αναφέρει και άλλο δημοσίευμα- υπάρχουν τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα, οι οποίοι, μόνο τον Ιούλιο του 2022, σημείωσαν μια αύξηση, στις αφίξεις τουριστών, έως και 20%, συγκριτικά με την τουριστική κίνηση του αντίστοιχου μήνα του 2019, τότε, η αύξηση αυτή, είναι ένα ακόμα πιο ανησυχητικό φαινόμενο. Επειδή, η μεγάλη αυτή αύξηση, σημαίνει και μια ισοδύναμη επαύξηση της δυναμικότητας υποδοχής και φιλοξενίας, ενός τόσο αυξημένου αριθμού τουριστών. Μια επαύξηση που εγγυάται, την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της -ήδη στενής- τουριστικής μας περιόδου και την περαιτέρω συμπίεση των -χαμηλών και μη βιώσιμων- τιμών τ’ ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και την έκρηξη των προβλημάτων της τουριστικής μας εκφύλισης, για τους τουριστικούς προορισμούς που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα ενός τόσο αρνητικού φαινομένου, του φαινομένου του “υπερτουρισμού”…

Για άλλα άρθρα του κ. Μυλωνά πατήστε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώεδώ, εδώεδώ, εδώ, εδώ, εδώεδώεδώ, εδώ, εδώ, εδώ, κι εδώ.

Πραγματεία για τον τουριστικό κλάδο της οικονομίας μας, πατήστε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, κι εδώ.

Οι απόψεις των αρθρογράφων είναι προσωπικές, δημοσιεύονται στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου, και δεν είναι απαραίτητο να εκφράζουν κι αυτές του new-economy.gr.