Ο Σόρος καλεί την Ευρώπη να υποστηρίξει την Τουρκία στην Ιντλίμπ

Ο Τζορτζ Σόρος κάλεσε την Ευρώπη να συνομιλήσει με την Τουρκία για το θέμα των εγκλημάτων πολέμου του Πούτιν στη Συρία.

Σε άρθρο που δημοσίευσαν οι Financial Times, ο Τζορτζ Σόρος επικρίνει τον Πούτιν για την υποστήριξή του στον συριακό πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ, τον οποίο ονομάζει τον πιο βάρβαρο κυβερνήτη στον κόσμο, ακόμη κι από τον Ιωσήφ Στάλιν.

Σύμφωνα με τον Σόρος, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί στρατιωτική δύναμη για την προστασία των αμάχων που έχουν παγιδευτεί υπό τον Άσαντ και του ρωσικού συμμάχου του στην Ιντλίμπ. Παραδέχεται ότι η Τουρκία δεν θα τολμούσε να επιτεθεί άμεσα στη Ρωσία, επειδή η ρωσική πολεμική αεροπορία είναι ισχυρότερη από την τουρκική. Έτσι, η Τουρκία αποφάσισε να αντιδράσει εναντίον των δυνάμεων του Assad με τη βοήθεια στρατιωτικών drones.

«Το 2014 προέτρεψα την Ευρώπη να ξυπνήσει απέναντι στην απειλή της Ρωσίας, η οποία θίγει τα στρατηγικά της συμφέροντα, αν και σε διαφορετικό πλαίσιο και γεωγραφία. Η Ρωσία είχε εισβάλει στην Ουκρανία γνωρίζοντας ότι η Ευρώπη θα προσπαθήσει να αποφύγει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τη Μόσχα», ανέφερε. «Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει στην Ιντλίμπ τώρα ακολουθεί το ίδιο μοτίβο: η Ευρώπη αποφεύγει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία σχετικά με τη πολιτική της στη Συρία, όταν πρέπει να την αντιμετωπίσει. Με την εστίαση στην κρίση των προσφύγων που δημιούργησε η Ρωσία, η Ευρώπη αντιμετωπίζει το σύμπτωμα και όχι την αιτία».

«Μια Ευρώπη που έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό της εισροής προσφύγων, πρέπει να παραδεχτεί ότι η Τουρκία έχει ήδη δεχθεί το κύριο βάρος της στέγασης των εκατομμυρίων Σύρων που έχουν εκτοπιστεί από τη χώρα τους. Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στο έδαφός της. Δεν μπορεί να απορροφήσει τα επιπλέον εκατομμύρια που ο κ. Assad και ο κ. Πούτιν πιέζουν προς τα σύνορά της

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνά πως η Τουρκία μπορεί επίσης να μεταχειριστεί τον λαό της, για παράδειγμα, τη χρήση βίας κατά των Κούρδων. «Αλλά τουλάχιστον όσον αφορά τη Συρία, η Τουρκία αξίζει την υποστήριξη της Ευρώπης», ανέφερε. “Η Ευρώπη πρέπει επομένως να επιδιώξει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Πούτιν στην προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας  που θα διατηρούσε μια ασφαλή ζώνη στην Ιντλίμπ για τους Σύριους πρόσφυγες. Ελπίζω ότι αυτό θα έθετε επίσης τα εγκλήματα πολέμου του κ. Πούτιν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συνομιλίας».

Πηγή:news.am