Ράλι πετρελαϊκών μετοχών (Μέρος 3ο)

Το παρόν ενημερωτικό δελτίο χωρίζεται σε 3 ενότητες.

Στην πρώτη θα δούμε με πίνακες και διαγράμματα τα τελευταία στοιχεία και δεδομένα στις αγορές ενέργειας.

Στην δεύτερη θα θυμηθούμε δυο αποσπάσματα από την τριλογία που έγραψα για το πετρέλαιο τα οποία σχετίζονται με το ράλι των μετοχών του κλάδου.

Στην τρίτη θα παραθέσω διαγράμματα μετοχών ενέργειας για να δούμε διαγραμματικά το ράλι τους.

Μέρος τρίτο

Πίνακες & Διαγράμματα.

Όπως έχει αναφερθεί στα 3 άρθρα, η ανεπαρκής παραγωγή του ΟΠΕΚ+ (εσκεμμένη, πόλεμος, εκδίκηση αλλά και ο παράγοντας που λέει ότι η μεγιστοποιημένη παραγωγή των απαρχαιωμένων συστημάτων εξόρυξης δεν μπορεί να καλύψει την ζήτηση), σε συνδυασμό με μια σειρά διαταραχών του εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, ήταν οι αιτίες που οδήγησαν την πιο ανοδική αγορά των τελευταίων 8 ετών.

Εξέχουσας σημασίας ήταν η παρατήρηση ότι σε κάθε υποχώρηση το τελευταίο διάστημα για κάθε WTI short θέση υπήρχαν 13 long θέσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης την εβδομάδα έως τις 25 Ιανουαρίου, με τους ταύρους να υποδεικνύουν στις αρκούδες ότι υπάρχουν σαφή όρια στις ορέξεις τους, παρα το αφήγημα επιστροφής Ιρανικού πετρελαίου στην αγορά κατά 1,5 εκατ. βαρελιών-(Αυτές τις ημέρες, Βιέννη συνομιλίες πυρηνική συμφωνία).

Αυτό το χάσμα μεταξύ αγοραστών και πωλητών επιβεβαιώνει επίσης την πεποίθηση της αγοράς για ισχυρή ζήτηση στο μέλλον – αν μη τι άλλο, η χαλάρωση των περιορισμών κινητικότητας σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι οι ανησυχίες της histoire d’Ο θα εξασθενήσουν συνολικά.

Πίνακας 1 – Αποτίμηση μερικών μετοχών πετρελαϊκών εταιρειών που είναι τα γρανάζια της βιομηχανίας.

Διαγράμματα μετοχών

Marathon MRO.US

ΕXXON MOBIL XOM.US

CHEVRON CVX.US

ROYAL DUTCH SHELL RDSB.GB

OCCIDENTAL PETROLEUM OXY.US

PIONEER NATURAL RESOURCES PXD.US. Αναφέρθηκε στο τρίτο άρθρο

TOTALTTE.US

Το πιο συναρπαστικό ράλι του κόσμου έχει ξεκινήσει με ούριο άνεμο.

Νέα από τις εταιρείες που συνηγορούν στο μακρινό ταξίδι των ταύρων λόγω του χάσματος αποθεμάτων και ζήτησης, όπως για παράδειγμα, η Shell που αναβάλλει το έργο Bonga Southwest στην Νιγηρία των 150.000 b/d, δηλώνει έλλειψη της ποσότητας στην αγορά.

Στα παλιά τους παπούτσια έγραψαν οι 4 μεγάλες εταιρείες Exxon Mobil, BP, Shell και Chevron την πρόσκληση του κογκρέσου της γερουσίας των ΗΠΑ για τα σχέδια που έχουν για την κλιματική αλλαγή. Απλά δεν εμφανίστηκαν, που δηλώνει ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί ηγεμόνες που κάνουν κουμάντο.

Ο ΟΠΕΚ + , γνωρίζουμε ότι δεν κάνει πίσω στην απόφαση του να διαθέτει στην αγορά περισσότερα από 400.00 βαρέλια μέχρι τον Μάρτιο του 2022 που σημαίνει ότι ενισχύει το βαρύ κλίμα της αγοράς.

Νέα έκθεση του ΟΠΕΚ + την προηγούμενη Πέμπτη που λέει για την πιο bullish ζήτηση ever.

Από το ΙΕΑ την Τετάρτη, αναφορά σε νέα μείωση αποθεμάτων της Αμερικής. Τα συνολικά εμπορικά αποθέματα των ΗΠΑ είναι μόλις λίγο πάνω από τα 410 εκατ. βαρέλια.

Η χειμερινή καταιγίδα ψύχους που σαρώνει την λεκάνη της Πέρμιας αλλά και η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δημιουργούν ένα μείγμα ιδανικών συνθηκών να σπρώξουν οι ηγεμόνες σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου.

To Ιράκ (BOC) από την μεριά του δήλωσε ότι λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας νερού για έγχυση, δεν θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, που σημαίνει υπολειτουργία και ανήμπορο να αυξήσει τα αποθέματα της αγοράς.

Η Shell ανακάλυψε ελαφρύ πετρέλαιο στα βαθιά νερά της Ναμίμπιας , με εκτιμήσεις στα 300 εκατ. βαρέλια.

Η Κίνα είχε ξεμείνει από αποθέματα και για αυτό είχε βάλει μπροστά τον άνθρακα. Η αναμενόμενη ανανέωση των αποθεμάτων της σε πετρέλαιο σαφώς και γέρνει την πλάστιγγα στην μεριά του ράλι.

Προσθέστε την αντεπίθεση της εγγενής αξίας και το ξύπνημα των κοιμισμένων επενδυτών, όλα αυτά αρκούν για να καταλάβουμε το εκρηκτικό μείγμα της αυξητικής τάσης των τιμών.

Το ράλι έχει αρχίσει γιατί απλά το πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατέχουν τα σκήπτρα στην ενέργεια. Τουλάχιστον για το τώρα και το αύριο. Για μεθαύριο…, έχει ίσως ο άλλος Θεός.

Tάκης Βενέτος

Πλοίαρχος Ε.Ν.

Maritime business/ Plymouth university

Για το πρώτο μέρος πατήστε εδώ, για το δεύτερο μέρος εδώ..