Ράλι πετρελαϊκών μετοχών (μέρος 1ο)

Το παρόν ενημερωτικό δελτίο χωρίζεται σε 3 ενότητες.

Στην πρώτη θα δούμε με πίνακες και διαγράμματα τα τελευταία στοιχεία και δεδομένα στις αγορές ενέργειας.

Στην δεύτερη θα θυμηθούμε δυο αποσπάσματα από την τριλογία που έγραψα για το πετρέλαιο τα οποία σχετίζονται με το ράλι των μετοχών του κλάδου.

Στην τρίτη θα παραθέσω διαγράμματα μετοχών ενέργειας για να δούμε διαγραμματικά το ράλι τους.

Μέρος πρώτο

Στοιχεία και δεδομένα.

Μια γρήγορη ματιά σε μερικά από τα κρίσιμα στοιχεία και δεδομένα στους πίνακες και διαγράμματα στις αγορές ενέργειας.

Με το ICE Brent να εκτινάσσεται πάνω από τα 90$ το βαρέλι νωρίτερα αυτή τη εβδομάδα, το επίκεντρο της βιομηχανίας πετρελαίου είναι όλο και περισσότερο στις αλλαγές των αποθεμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς τα αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ έπεσαν σε χαμηλό 7 ετών.

Τα εμπορικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έχουν δει κάποια αισιοδοξία τον τελευταίο καιρό με νέα αύξηση των αποθεμάτων αυτή την εβδομάδα, αλλά τα συνδυασμένα αποθέματα αργού και προϊόντος εξακολουθούν να είναι περίπου 100 εκατ. βαρέλια κάτω από το εύρος των 5 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, o OΠΕΚ+ έχασε τον στόχο παραγωγής πετρελαίου κατά μέσο όρο 800.000 b/d πέρυσι, καθώς οι περισσότερες χώρες έχουν φτάσει στα όρια της πλεονάζουσας παραγωγικής τους ικανότητας.

Στο επόμενο διάγραμμα θα δούμε που κυμαίνονται τα Ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου. Σε μεγάλο βαθμό λόγω του ψυχρότερου από τον μέσο όρο Ιανουαρίου, τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου είναι κάτω από το 38% της συνολικής χωρητικότητας αποθήκευσης και παραμένουν πολύ πιο κάτω από οποιοδήποτε ιστορικό εύρος, με την Gazprom να ελαχιστοποιεί τις ροές μέσω του αγωγού YamalEurope.

Oι Βρυξέλλες, τώρα επιδιώκουν να εξασφαλίσουν εγγυήσεις από τις ΗΠΑ και άλλους παραγωγούς που θα καλύψουν τις ανάγκες της σε περίπτωση σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι άλλοι παραγωγοί είναι το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ, με τους οποίους έχει εμπορικές συναλλαγές και έχει σημασία να τους αναφέρω διότι οι δηλώσεις τους είναι το κλειδί της υπόθεσης.

Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πρόθυμο να πουλήσει όποια προμήθεια έχει, όμως, η παραγωγή του παραμένει ελάχιστη σε σύγκριση με τις Ρωσικές εισαγωγές.

Το Κατάρ δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά εάν υπήρχε διακοπή από τις Ρωσικές ροές. Άρα, τι δηλώνει η περίπτωση των δυο παραγωγών και ειδικά του Κατάρ; Δηλώνει ότι η μεγάλη δυσκολία θα είναι η ανεπαρκής παροχή LNG.

Tάκης Βενέτος

Πλοίαρχος Ε.Ν.

Maritime business/ Plymouth university