Έρχεται κατάρρευση για την Deutsche Bank;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι εξελίξεις παγκοσμίως σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο είναι ραγδαίες. Η έναρξη (πλέον) του εμπορικού πολέμου, η αστάθεια στην Μέση Ανατολή, και οι πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για την παγκόσμια οικονομία και τα χρηματιστήρια.

Στο ήδη εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον, ήρθε να προστεθεί και η αμφισβήτηση σχετικά με την «ναυαρχίδα» της γερμανικής οικονομίας, της Deutsche Bank. Αφορμή υπήρξε δημοσίευμα της Wall Street Journal την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική τράπεζα συμπεριλήφθηκε στην λίστα της Fed με τις προβληματικές τράπεζες, και το οποίο δεν διαψεύσθηκε από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, με την μετοχή να καταγράφει σημαντικές απώλειες στο χρηματιστήριο. Πόσο δραματική όμως είναι η κατάσταση της γερμανικής τράπεζας;

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα σε επίπεδο ομίλου, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 6,97 δισ. ευρώ από 7,34 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με τον δείκτη CET1 να ενισχύεται στο 13,4% από 14% τον Μάρτιο του 2017, και τα κέρδη ανά μετοχή να υποχωρούν σημαντικά, στα 0,06 ευρώ από 0,36 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Η «μαύρη» λίστα της Fed

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal πυροδότησε έντονες ανησυχίες όχι μόνο στην διοίκηση της γερμανικής τράπεζας, αλλά και στην ΕΚΤ. Η είσοδος της γερμανικής τράπεζας στη λίστα της Fed με τις προβληματικές τράπεζες, την δεδομένη χρονική στιγμή, δημιουργεί έντονες ανησυχίες. Κι αυτό διότι τον επόμενο μήνα η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα από τα stress test που διενήργησε για τις αμερικανικές τράπεζες, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να συγκλίνουν στο γεγονός ότι η Deutsche Bank θα «κοπή» από αυτά, καθώς καμία τράπεζα στην εν λόγω λίστα δεν έχει περάσει ποτέ τα stress test.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, σε περίπτωση αποτυχίας, την Standard & Poor’s η οποία προέβη σε υποβάθμιση της μετοχής της γερμανικής τράπεζας προχθές σε BBB+ από A-, ίσως ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δύο οίκοι αξιολόγησης, δημιουργώντας έντονο πρόβλημα στην ίδια την τράπεζα, αλλά και σε ολόκληρο το γερμανικό τραπεζικό σύστημα, λόγω αύξησης του κόστους δανεισμού.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι το κόστος κινδύνου (CDS) για το πενταετές ομόλογο της Deutsche Bank βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στις 187,8 μονάδες καταγράφοντας ημερήσια αύξηση 17,23%, για να υποχωρήσει την Παρασκευή στις 153,2 μονάδες (-18,42%).

Η τεχνική εικόνα

Σύμφωνα με τους Κινέζους «μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις», και δεν έχουν και άδικο (βλ. παρακάτω γράφημα). Εάν παρατηρήσουμε το γράφημα της μετοχής της Deutsche Bank, θα διαπιστώσουμε αμέσως πως η τράπεζα αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, μιας και η αγορά την αποτιμά τόσο χαμηλά. Με το που έγινε γνωστό το δημοσίευμα της Wall Street Journal, η μετοχή της τράπεζας κατέγραψε πτώση 7,14%, αφού σημείωσε ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό χαμηλό στα 9,07 ευρώ, παραμένοντας στην υπερπουλημένη ζώνη, με την μετοχή να πραγματοποιεί απώλειες 40,72% (κλείσιμο 1/6) από τις αρχές του έτους.

Πηγή γραφήματος: www.stockcharts.com

Αποτελεί χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε σύνολο 28 συστάσεων για την μετοχή της τράπεζας, ο μέσος όρος αυτών είναι «underweight» με την μέση τιμή στόχο τα 13,30 ευρώ.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η Γερμανία αλλά και η ΕΚΤ εκτός από το πολιτικό πρόβλημα της Ιταλίας και της Ισπανίας, έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον και αυτό της Deutsche Bank, καθώς μία νέα πιθανή ανάγκη κεφαλαίων (σχεδόν βέβαιη) είναι ικανή να θέσει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο την ίδια την τράπεζα, αλλά και ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.