Μπορούν να λιώσουν τα μέταλλα;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι μετοχές εμπορευμάτων (κι όχι μόνο) κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, κυρίως λόγο της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, και κυρίως αυτή της Κίνας. Οι επενδύσεις σε έργα υποδομών και κατασκευές ακινήτων, επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές των μετάλλων και κατ επέκταση τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Μια τέτοια εταιρεία πάνω στην οποία επιδρούν οι παραπάνω παράγοντες, διαπραγματεύεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο και δεν είναι άλλη από την CENERGY Holdings. Με δραστηριότητες στον αγωγό TAP, αλλά και σε άλλα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε διάφορους τομείς, όπως αυτόν της ενέργειας, απογοήτευσε με τα αποτελέσματα της το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών του χαλκού και του αλουμινίου, αλλά και των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στην κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξαιτίας της χαμηλής τιμής του πετρλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 692 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση 10,70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τα προσαρμοσμένα EBITDA να υποχωρούν 17,80%, στα 60 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ζημιές 3,77 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 7,74 εκατ. ευρώ το 2015.

Το παράδοξο είναι ότι η επίδραση των αποτελεσμάτων για την χρήση του 2016, δεν επηρέασε αρνητικά την τιμή της μετοχής στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς από την αρχή του έτους καταγράφει απόδοση 77,28%, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 210 εκατ. ευρώ. Όπως διαπιστώνουμε και στο παρακάτω γράφημα, από τα υψηλά των 1,31 ευρώ στα τέλη Αυγούστου, υποχώρησε έως το χαμηλό των 0,97 σεντς μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Έκτοτε προσπαθεί να ανακτήσει έδαφος επανερχόμενη πάνω από τα 1 ευρώ, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,1235 ευρώ (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στα 0,9976 σεντς (γραμμή ΓΔ).

Λόγο ζημιών της χρήσης του 2016, το P/E της μετοχής δεν μπορεί να υπολογιστεί, αυτό το οποίο όμως μπορούμε να υπολογίσουμε είναι η εσωτερική της αξία, η οποία βρίσκεται στα 1,08 ευρώ. Αξίζει όμως να υπολογίσουμε και την τιμή προς την εσωτερική αξία η οποία ανέρχεται στο 1,025 φορές, δηλαδή η μετοχή διαπραγματεύεται κοντά στην εσωτερική της αξία, με την αγορά να μην αναμένει (σύμφωνα με την τιμή/εσωτερική αξία) στο μέλλον κάποια σημαντική βελτίωση σχετικά με την κερδοφορία της εταιρείας.

Κι επειδή στο χρηματιστήριο τίποτα δεν είναι τυχαίο, οι προαναφερθέν λόγοι για τους οποίους η εταιρεία εμφάνισε ζημίες στην χρήση του 2016, ήδη έχουν συμβεί και στο έτος που διανύουμε, δηλαδή χαμηλή τιμή πετρελαίου, με τον OPEC και την Ρωσία να επανεξετάζουν την απόφαση τους για μείωση της παραγωγής τον ερχόμενο Ιούνιο, πτώση στην τιμή του χαλκού, η οποία βρέθηκε πρόσφατα σε χαμηλό δύο μηνών, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάστημα δύο ετών.

Η εν λόγο εταιρεία, εκτίθεται επίσης και στους συστημικούς κινδύνους, όπως για παράδειγμα μία υποχώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, έντονη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος, ή ακόμη και μία σημαντική πτώση στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων, κάτι το οποίο είναι πιθανό, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις η Κίνα αναμένεται να επενδύσει το επόμενο έτος σε έργα υποδομής 20% χαμηλότερα κεφάλαια από ότι έχει επενδύσει τους πρώτους δέκα μήνες του έτους που διανύουμε.

Για ακόμη μία φορά, άλλη μία εταιρεία αποτελεί γρίφο για την αγορά πορεία της μετοχής της, με νικητή να ανακηρύσσεται ο καλύτερα ενημερωμένος και τυχερός επενδυτής.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    16
    Shares
  •  
  •  
  • 16
  •