Η Τουρκία ψάχνει 80 δισ δολάρια μέχρι Αύγουστο, ενώ αποθεματικά σε συνάλλαγμα εξατμίζονται

Σύμφωνα με το Reuters, περίπου οι μισές από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα ύψους 168 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρέπει να πληρωθούν έως τον Αύγουστο. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό εύρημα, επειδή υπολείπονται των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας. Ακόμα χειρότερα, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα μετά την αφαίρεση των υποχρεώσεων στις ανταλλαγές νομισμάτων (currency SWAP) είναι αρνητικά (-1,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Το 70% αυτών των υποχρεώσεων προέρχεται από τουρκικές, κυρίως κρατικές εταιρείες, όπως τράπεζες που είναι «too big to fail».

Γιατί η εύρεση συναλλάγματος αποτελεί πρόβλημα;

Κανονικά, η χώρα δεν θα έπρεπε να είχε θέμα, βασισμένη σε τρεις πηγές: εξαγωγές , τουρισμό και αγορές ομολόγων.

Ωστόσο, η χώρα έχει επιπλέον τα δικά της ειδικά προβλήματα – να διασώσει τις αποτυχημένες τράπεζες της, αυτή τη στιγμή είναι μόλις λίγα δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ακόμη και στις μεγάλες τράπεζες, που υποτίθεται ότι είναι υγιείς, οι τιμές των CDS τους (επασφάλιστρο χρεοκοπίας σε ομόλογα) δείχνουν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος πτώχευσης (κάντε κλικ για να δείτε) και μπορεί να γίνει βάρος κοστίζοντας για τη διάσωση έως και 20% του ΑΕΠ. Κάλυψη του κόστους του κορωνοιού (έχει ήδη προγραμματιστεί να κοστίσει το κολοσσιαίο ποσό των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και το υπερβολικό κόστος των τρελών ηγεμονικών πολέμων του δικτάτορα Ερντογάν στη Συρία και τη Λιβύη, δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα. Εξάλλου, η ικανότητα δανεισμού της Τουρκίας είναι περιορισμένη, καθώς κατατάσσεται υψηλά όσον αφορά την πιθανότητα πτώχευσης, φέρνοντας τη μπροστά σε μια νέα κρίση (κάντε κλικ εδώ για να δείτε το άρθρο που σχετίζεται με το greekcitytimes).

Ας δούμε ποιο είναι το πρόβλημα με τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές της Τουρκίας άρχισαν να μειώνονται τον Μάρτιο, σε κυλιόμενη περίοδο 12 μηνών, η οποία είναι τάση και αναμένεται να συνεχιστεί εξαιτίας της πανδημίας του κορανοϊού. Εάν η Τουρκία ακολουθεί την τάση που συμβαίνει σε άλλες χώρες, τότε θα πρέπει να αναμένεται διψήφια πτώση των εξαγωγών, πράγμα που θα οδηγήσει ένα έλλειμμα 20 δισ. δολάρια σε 12 μήνες- έλλειμμα του -10 δισεκατομμυρίων έως -15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως τον Αύγουστο. Ενώ μέρος αυτού πρέπει να προβλεφθεί από τη μείωση των εισαγωγών, συνολικά αυτό θα στεγνώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα μέχρι τον Αύγουστο.

 

Ο Τουρισμός

Η Τουρκία αναμένεται να έχει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σκληρό νόμισμα για την τουρκική οικονομία, από τον τουρισμό. 3/4 από αυτά (30 δισεκατομμύρια δολάρια) έως τον Αύγουστο. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με τον τουρισμό. Αν και πέρυσι η Τουρκία είχε 52 εκατομμύρια τουρίστες και 34 δισεκατομμύρια δολάρια, η χώρα « αναμένει 58 εκατομμύρια αλλοδαπούς να φέρουν 40 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος». Ωστόσο, οι αφίξεις τουριστών είχαν ήδη μειωθεί κατά -67% τον Μάρτιο, και αυτό ήταν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που η Τουρκία καυχιόταν για το ότι «είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει πληγεί από κορωνοιό». Η Τουρκία υπολείπεται του στόχου της κατά 70% τον Μάρτιο, που είναι 2 εκατομμύρια τουρίστες, που σημαίνει 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για αυτόν τον μήνα.

Οι ειδικοί, αναμένουν σημαντική πτώση του τουρισμού ακόμη και τους επόμενους μήνες. Με το καλύτερο σενάριο, οι αφίξεις τουριστών αναμένεται να βελτιωθούν από τον Αύγουστο και μετά, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούλιο, η χώρα δεν θα έχει σημαντικό χρηματικό ποσό από τουρίστες, σε σύγκριση με τα αναμενόμενα επίπεδα. Αυτό θα μπορούσε να είναι από 5 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια έλλειμμα από τις προβλεπόμενες εισροές για την περίοδο έως τον Αύγουστο, αλλά το ακριβές ποσό δεν μπορεί να προβλεφθεί καθώς υπόκειται σε πολλές αβεβαιότητες.

Η αγορά ομολόγων

Η Τουρκία θα μπορούσε, τουλάχιστον θεωρητικά, να δανειστεί χρέος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, Ωστόσο , το επιτόκιο του μακροπρόθεσμου δανεισμού για το τουρκικό κράτος είναι πολύ υψηλό, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα από υπάρχοντα κρατικά ομόλογα τουρκικού. Πράγματι, ο τουρκικός δανεισμός σε δολάρια ΗΠΑ με επιτόκιο έως και 11,8% ετησίως, είναι επιτόκιο που είναι 3% υψηλότερο από αυτό τα επιτόκια που είχε η Lehman Brothers πριν καταρρεύσει, ξεκινώντας την παγκόσμια κρίση του 2008!

Η αύξηση των εξόδων, μπορεί να προκαλέσει πρόωρη πτώχευση

Η Τουρκία επέκτεινε τα προβλήματά της με την αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Συρία και τη Λιβύη. Αυτή η απροσδόκητη αύξηση των εξόδων του τουρκικού κράτους είχε ως αποτέλεσμα μια τεράστια τρύπα στα δημόσια οικονομικά της χώρας τον Απρίλιο, καταγράφοντας έλλειμμα 46,2 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (κάντε κλικ για να δείτε το άρθρο).

Αυτό δημιούργησε ένα κενό, μια δημοσιονομική τρύπα -1% του ΑΕΠ, σε ένα μήνα που ισοδυναμεί με – 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια!

Αυτό καθιστά τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα, λίγο πιο δύσκολο.

Συμπέρασμα

Η Τουρκία θα έχει πολύ δύσκολους μήνες προσπαθώντας να εκπληρώσει τα 80 δισεκατομμύρια υποχρεώσεις της έως τον Ιούλιο. Περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να βρεθούν μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, αλλά αυτό υπολείπεται των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένονταν πριν από την κρίση. Ένα επιπλέον μηνιαίο κόστος 0,5-1 δισεκατομμυρίων των πολέμων στη Συρία και τη Λιβύη, φαίνεται να επιδεινώνει την υπάρχουσα κατάσταση, οδηγεί σε μια τεράστια τρύπα του κρατικού προϋπολογισμού (κάντε κλικ για να δείτε) και κλιμακώνοντας τις πιθανότητες πτώχευσης. Η Τουρκία, τώρα «περήφανα»  περιλαμβάνεται στις τρεις πρώτες χώρες στο χείλος της χρεοκοπίας ( κάντε κλικ για να δείτε το άρθρο), καθώς οι τιμές των CDS υποδηλώνουν περισσότερο από 30% πιθανότητα πτώχευσης στην προσεχή περίοδο. Αυτό φαίνεται να είναι το πιο εκπληκτικό επίτευγμα του Προέδρου Ερντογάν! Φαίνεται ότι τα ιμπεριαλιστικά όνειρα του Ερντογάν σε συνδυασμό με την επίδραση του κορώνα-ιού στην οικονομία, φέρνουν τώρα τη χώρα πιο κοντά στην πτώχευση και ίσως στο κατώφλι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

new-economy.gr