Με ρευστοποιήσεις ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α

Τέλος στο διήμερο ανοδικό σερί του έδωσε σήμερα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έκλεισε στις 846,66 μονάδες με πτώση 0,32%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,83 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 2,06 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 48 έκλεισαν ανοδικά, 50 πτωτικά, και 93 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά το θετικό κλίμα που επικράτησε το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, με τον γενικό δείκτη να σημειώνει ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 855,11 μονάδες, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς σταδιακά πραγματοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις οι οποίες τον ανάγκασαν να υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος. Η πιέσεις που ασκήθηκαν στις μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, και ΔΕΗ, δεν επέτρεψαν τον γενικό δείκτη στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης να προσπαθήσει να περιορίσει τις απώλειες του ή και να βρεθεί εκ νέου σε θετικό έδαφος, πραγματοποιώντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 841,51 μονάδες.

Για μια ακόμη συνεδρίαση, η πρόθεση των επενδυτών αποτύπωσε την στάση αναμονής στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών την επόμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις στο τέλος της συνεδρίασης, θεωρώντας ικανοποιητικά τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης.

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα κατάφερε να ολοκληρώσει ελάχιστα πάνω από την αντίσταση των 846 μονάδων (γραμμή ΑΒ), έχοντας διασπάσει το εν λόγω σημείο ενδοσυνεδριακά, με την επόμενη να βρίσκεται στις 884 μονάδες (γραμμή ΓΔ), παραμένοντας όμως για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να διατηρείται σε θετική κλίση, ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε για δέκατη διαδοχική συνεδρίαση (26,21 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (42,06 εκατ. τεμάχια), ενώ η στήριξη παραμένει στις 797 μονάδες (γραμμή ΕΖ). Αξίζει να σημειωθεί, πως στο 60’ γράφημα ο γενικός δείκτης έδειξε να βρίσκει στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών (842 μονάδες), κάτι το οποίο πραγματοποίησε και στην συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης, δημιουργώντας προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα στις συνεδριάσεις που ακολουθούν.

Ούτε και σήμερα κατάφερε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να βρεθεί στα πρόσφατα υψηλά, ολοκληρώνοντας κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.327 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.158 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Προσπάθειες σταθεροποίησης για τον τραπεζικό δείκτη, όπου στο ημερήσιο γράφημα ολοκλήρωσε κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, ακυρώνοντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 828 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 716 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε σήμερα στα 1,894 ευρώ με άνοδο 3,50%, με την μετοχή να προσπαθεί να βρεθεί εκ νέου στο πρόσφατο υψηλό των 1,958 ευρώ, ακυρώνοντας το σήμα πώλησης, και ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,9541 ευρώ, και η στήριξη στα 1,828 ευρώ.

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στην μετοχή του Νηρέα, η οποία έκλεισε στα 0,208 ευρώ με πτώση 4,15%, με τον «χρυσό σταυρό» να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,2171 ευρώ, και η στήριξη στα 0,1985 ευρώ.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 1,376% με άνοδο 5,52%, και της δεκαετίας στο 2,498% με άνοδο 2,04%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.