Πόσο ψηλά μπορεί να «πετάξει» η μετοχή της Aegean;

Αποτελεί οξύμωρο το γεγονός, ότι παρά τα καλά εταιρικά νέα που ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες από ελληνικές εισηγμένες, το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί πτωτική πορεία. Ίσως γι αυτό να ευθύνεται η έλλειψη επενδυτικής κουλτούρας ή απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, με την φράση ότι το «χρηματιστήριο αποτελεί τον καθρέφτη της οικονομίας» να έχει διαψευστεί στην χώρα μας.

Το θετικό των τελευταίων ημερών είναι, ότι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα προκύπτει η αισιοδοξία για το μέλλον των ελληνικών μετοχών, καθώς Aegean, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΛΧΑ αποτελούν ένα δείγμα των αποτελεσμάτων για την χρήση του 2017. Χθες, θετική έκπληξη αποτέλεσαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Aegean, μιας και ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών εκπλήσσει ευχάριστα διεθνώς, αφού Lufthansa και Cathay Pacific ανακοίνωσαν χθες επίσης αποτελέσματα άνω των εκτιμήσεων.

Το ερώτημα που προκύπτει μετά την χθεσινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Aegean, είναι εάν η «πτήση» θα συνεχιστεί και για την μετοχή της εταιρείας.

Αποτελέσματα 2017

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα χρήσης του 2017, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ενισχύθηκε κατά 11%, στα €1,12 δισ., με τα EBITDA να σημειώνουν αύξηση 56%, και να ανέρχονται στα €120 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν 66%, στα €85,8 εκατ., με τα κέρδη ανά μετοχή στα €0,8453 έναντι €0,4510 πέρσι.

Οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου αυξήθηκαν στα €434,11 εκατ. πραγματοποιώντας αύξηση 6,8% σε σχέση με το 2016, με την καθαρή θέση να διαμορφώνεται στα €247,9 εκατ..

Πραγματικά ικανοποιητικά αποτελέσματα για ακόμη μια ελληνική εταιρεία. Τα παραπάνω όμως μπορούν αποτυπωθούν και στην μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο ή όχι;

Τεχνική εικόνα

Η μετοχή της Aegean από τις αρχές του έτους ενισχύεται 12,61% (κλείσιμο 15/3), ενώ η απόδοση 52 εβδομάδων είναι 31,40%. Το P/E της μετοχή, σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα, ανέρχεται στο 10,99, λέγοντας πως η μετοχή έχει προοπτική για περαιτέρω άνοδο. Η εσωτερική αξία της μετοχές διαμορφώνεται στο 3,47, με την τιμή προς εσωτερική αξία να βρίσκεται στο 2,67, κρίνοντας την μετοχή λίγο υπερτιμημένη σχετικά με την εσωτερική της αξία.

Στο τελευταίο συνηγορεί και το μακροχρόνια διάγραμμα, καθώς όπως παρατηρούμε ισχυρό σημείο αντίστασης παραμένει από τις αρχές του έτους το επίπεδο των €9,30 (γραμμή ΑΒ), το οποίο αποτελεί και ιστορικό υψηλό. Από τον προηγούμενο μήνα ο όγκος έχει παγιωθεί κάτω από αυτόν του μέσου όρου των τριάντα ημερών (1,16 εκατ. τεμάχια), ενώ πιθανότητες ανόδου δίνει ο δείκτης RSI ο οποίος διατηρείται μέχρι στιγμής κάτω από το επίπεδο της υπέρ αγορασμένης ζώνης (65,80).

Συμπέρασμα

Όπως μπορούμε να διακρίνουμε από τα παραπάνω, οι πιθανότητες κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα για την μετοχή θα αυξηθούν σημαντικά στην περίπτωση που το ελληνικό χρηματιστήριο βρει και πάλι την δυναμική των προηγούμενων μηνών, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, οποιαδήποτε άνοδος θα αποδειχθεί πρόσκαιρη, υποχρεώνοντας την μετοχή σε επίπεδα κοντά στα €9,00 ή και χαμηλότερα.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.