Βασίλης Σπύρου: «Η αδιαμφισβήτητη αξία της θετικής ψήφου»

Λεφτά….υπάρχουν

Στις 4 Οκτωβρίου του 2009, υπερψηφίστηκε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου με ποσοστό 43,9%. Η ρητορική του μετέπειτα Πρωθυπουργού βασίστηκε στην περίφημη ατάκα – διακήρυξη, πως «λεφτά υπάρχουν». Αυτή, ερχόταν σε πλήρη αντιδιαστολή με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου (ο οποίος επήλθε κατά την περίοδο διακυβέρνησής του) και ενημέρωνε για την ανάγκη λήψης δημοσιονομικών μέτρων και φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών. Τα «λεφτά» πράγματι υπήρχαν, απλώς τα είχαν οι δανειστές μας, οι οποίοι και με την πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου μας έβαλαν στη δίνη των μνημονίων στην οποία και παραμένουμε 10 χρόνια μετά. Λυπάμαι, όμως θα πρέπει να σας θυμίσω πως κατά γενική ομολογία, τόσο τα μέσα όσο και οι πολίτες, αναφέρονταν στον Γιώργο Παπανδρέου με απαξιωτικούς χαρακτήρισμούς αναφορικά με το επίπεδο ευφυίας του. Εντούτοις, η επιλογή του λαού ήταν αδιαμφισβήτητη. Φυσικά η επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι μόνο επιτάχυνε τις εξελίξεις, αλλά ουσιαστικά, οδήγησε στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο «τρίτος δρόμος»

Το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, επικράτησε η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά με ποσοστά 18,8% και 29,7%. Αυτή, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δημιούργησαν την επόμενη κυβέρνηση. Θυμίζω πως πρόκειται για τον ίδιο Αντώνη Σαμαρά, που «έσκιζε τα μνημόνια, μέρα – μέρα, μήνα – μήνα». Τα δυσβάσταχτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αυτή, εξαθλιώνοντας κυριολεκτικά, μεγάλες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, προκάλεσε γενικευμένη αντίδραση η οποία εκδηλώθηκε με διάφορους, πολλές φορές βίαιους, τρόπους και η οποία πίεζε την κατάσταση προς μια πολιτική αλλαγή. Παρόλα αυτά, αν δεν δημιουργούνταν εκ νέου η εμπλοκή αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 δεν θα γίνονταν τότε.

Σε αυτές, ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του πίστεψε πως τα 6 χρόνια μνημονίων θα μπορούσαν εύκολα να καταργηθούν με ένα νόμο και ένα άρθρο, λες και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν νομοθετούσαν. Έτσι στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015, ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα με ποσοστά 36,3% και 35,4%. Κουρασμένο το εκλογικό σώμα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, επέλεξε τον δήθεν «τρίτο δρόμο» με τα γνωστά αποτελέσματα που βιώνουμε σήμερα, ευρισκόμενοι στον 10ο χρόνο επιτροπείας, ελέγχου και κυρίως φτώχειας.

Όλα είναι θέμα επιλογών

Μετά από αυτό το τετραετές διάλειμμα, η χώρα μοιάζει έτοιμη να εμπιστευτεί εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία η οποία μετά τη μεγάλη πράγματι νίκη της στις Ευρωεκλογές, ετοιμάζεται για την «Πολιτική αλλαγή» που ευαγγελίζεται στα προεκλογικά σποτάκια της. Και το μόνο σίγουρο γεγονός παραμένει, πως δεν χορταίνουμε την κοροϊδία. Όμως αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το κοινό στοιχείο, τουλάχιστον αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων της τελευταίας δεκαετίας είναι η τιμωρητική ψήφος. Μόνο κατ’ επίφαση ήταν θετική, δηλαδή υπέρ μια εξαγγελθείσας πολιτικής καθώς η κοινή επιθυμία της πλειοψηφίας ήταν πολύ απλά «Να φύγουν οι δυνάστες μας κι ας έρθει όποιος άλλος». Κατά προτίμηση βέβαια ο αμέσως ισχυρότερος με τον οποίο και θα θέλαμε να συνταχθούμε αλλά εν πάση περιπτώσει, ας φύγουν αυτοί και βλέπουμε. Και μαζί με το κόμμα ας προτιμήσουμε και όποιον υποψήφιο γνωρίζουμε λιγότερο ή περισσότερο, αυτόν που ενδεχομένως μας έχει βοηθήσει κάποια στιγμή, ή έστω αυτόν που μας έχει σφίξει το χέρι και μας έκανε να νοιώσουμε σημαντικοί. Φευ, δεν δημιουργούνται έτσι οι ισχυρές κυβερνήσεις. Έτσι συντηρείται απλώς, το πελατειακό κράτος, το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία. Και αν μεν, το αποδεχόμαστε τότε δεν υπάρχει και λόγος να ασχολούμαστε κάποιοι εξ’ ημών. Αλλά αν όχι, τι κάνουμε? Γιατί δεν ασχολούμαστε ουσιωδώς με τις επιλογές μας, που θα επηρεάσουν το ίδιο μας το μέλλον? Γιατί βαριόμαστε να διαβάσουμε, να ψάξουμε, να ενημερωθούμε;

Τα παθήματα γίνονται μαθήματα

Σε αυτές τις εκλογές, ας κάνουμε τη διαφορά. Ας είμαστε χαρούμενοι με την επιλογή μας και ας την κάνουμε συνειδητά. Αν διαψευστούν οι προσδοκίες μας, τότε ας πάρουμε το μάθημά μας. Όμως ας ψηφίσουμε δημιουργώντας προσδοκίες και ελπίδες γιατί μόνο με αυτές, προχωρούμε στην υλοποίηση έργων. Και επειδή, το 2020 έχουμε πάλι Προεδρικές εκλογές, ας βάλουμε και αυτή την παράμετρο στη σκέψη μας. Καλές επιλογές, κομμάτων και ανθρώπων.

Βασίλειος Σ. Σπύρου

Δικηγόρος

Υποψήφιος Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με την Ένωση Κεντρώων

http://www.vspirou.gr

 

  •  
    3
    Shares
  •  
  •  
  • 3
  •