Νέα δημοσκόπηση δείχνει θρίαμβο αντισυστημικών κομμάτων σε Ευρωεκλογές και Βουλευτικές, και προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη διπλή  διαδικτυακή δημοσκόπηση για την άποψη των Ελλήνων για τις Ευρωεκλογές και Βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκε  για το new-economy.gr δείχνει μεγάλη νίκη για τα αντισυστημικά κόμματα που είναι ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στην περίοδο 23/5-2019-24/5/2019.

Η δημοσκόπηση έχει ευρήματα διαφορετικά από εκείνα που έχουν γίνει σε δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει ‘κατά παραγγελία΄από συστημικά ΜΜΕ, αλλά καί από ευρήματα προηγούμενης δημοσκόπησης για τις Ευρωεκλογές που έγινε τον Μαρτιο του 2019 για το new-economy.gr.

Τα αποτελέσματα έχουν σταθμιστεί, ώστε να αντικατοπτρίζουν, δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά.

Τι θα ψήφιζαν σήμερα οι Έλληνες στις Ευρωεκλογές

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 50,7% των πολιτών θα ψηφίσουν τα λεγόμενα μικρά κόμματα, και μάλιστα κυρίως αντισυστημικά κόμματα που τοποθετούνται ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.

Πρώτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 25,3% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 24%. Αυτό σηματοδοτεί 1,3% διαφορά ανάμεσα στα δύο αυτά κόμματα.

Τρίτο σε δύναμη κόμμα αναδεικνύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος με 6,1%  και ακολουθεί ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή με ποσοστό 5,6%. Το ποσοστό της Χρυσής Αυγης ειναι χαμηλότερο (-1,9%) από εκείνο που είχε σημειώσει σε προηγούμενη δημοσκόπηση μας τον Μάρτιο, κατι που δείχνει σημαντικές μετακινήσεις ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα το τελευταίο δίμηνο, κυρίως προς την Νεα Δημοκρατία και τη Νέα Δεξιά.

Μικρά Κόμματα που ξεπερνούν τώρα το 4%

Ποσοστά που εξασφαλίζουν άνετα εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο εξασφαλίζει το κόμμα ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που συγκεντρώνει 5,3%.

Το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά συγκεντρώνει αντίστοιχο ποσοστό (5,2%), ενώ  σχεδόν το 1/20 των πανελλαδικων ψήφων, συγκεκριμένα 4,8% συγκεντρώνει και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, ένα κόμμα που ανέδειξε στη βασική ατζέντα του εθνικά θέματα.

Η Λαϊκή Ενότητα(ΛΑΕ),που έχει ως πρόεδρο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και ως γνωστόν αναπτύσσει μια πολύ έντονη αντισυστημική δράση, ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση, και διεξάγει μεγάλο αγώνα για το σταμάτημα των πλειστηριασμών, συγκεντρώνει 4,4%.

Ανοδο εμφανίζουν δύο κόμματα από τον μη παραδοσιακό φιλελεύθερο και από τον συντηρητικό αντισυστημικό χώρο, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, εκπληξη αποτελούν τα σημαντικά ποσοστά που συγκεντρώνουν η Δημιουργία Ξανά, το κόμμα με αρχηγό τον Θάνο Τζήμερο, που λαμβάνει 3,4%.  Να σημειώσουμε ότι ο αρχηγός του κόμματος, πρόσφατα διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό του από τηλεοπτικά κανάλια. Παράλληλα,η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, που διακρίνεται για την αποφασιστικότητα σε θέματα εθνικά και στέκεται ενάντια στην Παγκοσμιοποίηση συγκεντρώνει 2,9%.

Στο νήμα για εκπροσώπηση 6 κόμματα

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει το 1,7% και το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη συγκεντρώνει 1,6%. Τα δυο αυτά κόμματα είναι πολύ κοντά στην πιθανότητα να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Ακολουθούν σε αρκετή απόσταση το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας(ΑΚΚΕΛ), ένα μικρό κόμμα που πρόσφατα συμφώνησε να συνασπιστεί Πανευρωπαϊκά με το Ιταλικό κόμμα ‘5 αστέρια’, που λαμβάνει 1%, η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ του Βασίλη Λεβέντη με 0,9% και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 0,9%.

Σημειώνουμε ότι τα κόμματα αυτά παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά από προηγούμενη δημοσκόπησή μας που πραγματοποιήθηκε τον Μαρτιο του 2019, αλλά έχουν πιθανότητες εκλογής βουλευτή, καθώς το στατιστικό σφάλμα σε μικρά κόμματα είναι συνήθως μεγάλο σε δημοσκοπήσεις.

Τι συγκεντρώνουν άλλα μικρότερα κόμματα

Το κόμμα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ του Μάκη Σπυράτου, καταγράφει αξιόλογο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις μας (0,7%). Το κόμμα αυτό κινείται στα πλαίσια του ‘νεοφιλελεύθερου τόξου’.  Ποσοστό 0,4% καταγράφει στη δημοσκόπησή μας το κόμμα ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ (Σώρρας), και 0,3% η ΟΡΘΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (Μητρόπουλος). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 4,7% των ερωτηθέντων προτίμησε ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ από αυτά που προαναφέρθηκαν και περιλήφθηκαν στη δημοσκόπηση, κάτι που δείχνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολλές εκπλήξεις με μικρά κόμματα που η δημοσκόπηση δεν μπόρεσε να καλύψει. Το ποσοστό αυτό πάντως ειναι μικρότερο από εκεινο που κατέγραψε η προηγούμενη διαδικτυακή δημοσκόπηση του new-economy.gr (Μάρτιος 2019). Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα της δημοσκόπησης στις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, περιλαμβάνονται στο σχήμα που ακολουθεί.

Ποια κόμματα φαίνεται να εκλέγουν Ευρωβουλευτές

Με βάση τα αποτελέσματα που βγάζει η δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 6 βουλευτές, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ εκλέγει 5,  ενώ από έναν (1) ευρωβουλευτή εκλέγουν με άνεση ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, ΜΕΡΑ25, ΚΙΝΑΛ, ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ και ΛΑΕ . Με σημαντική πιθανότητα εκλεγουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες  να εκλέξουν ευρωβουλευτη η Πλεύση Ελευθερίας, το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας ,  και η Ενωση Κεντρώων*  καθώς το περιθώριο στατιστικού σφάλματος για μικρά κόμματα είναι πολύ μεγάλο.

Τι θα ψήφιζαν οι Ελληνες σε ενδεχόμενες πρόωρες Βουλευτικές εκλογές

Για πρώτη φορά, η δημοσκόπηση περιέλαβε και την ψήφο σε ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα, καθώς δείχνουν όχι μονο τις μετακινήσεις των ίδιων ψηφοφόρων, τα διαφορετικά κριτήρια, αλλά και το ποιά κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί σε ενδεχόμενη προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές το 27,8% των Ελλήνων φαίνεται να προτιμούν το κυβερνών κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ), δηλαδή ποσοτό όχι μόνο 2,5% υψηλότερο από εκείνο που συγκεντρώνει το ίδιο κομμα στις προτιμήσεις για ψήφο στις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, αλλά και 2,5% υψηλότερο του δεύτερου κόμματος, που είναι η Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 25,3%, δηλαδή υψηλότερο ποσοστό από εκείνο των ευρωεκλογών, κατά 1,3%.

Κερδισμένο τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΚΙΝΑΛ της κας Γεννηματά σε Βουλευτικές εκλογές

Το σημαντικότερο εύρημα της δημοσκόπησης ειναι ότι οι πρόωρες εκλογές, θα δώσουν ισχυρότερη ψηφο, εναντι εκεινης των ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ, τόσο στο ΚΚΕ όσο και στο Κινημα Αλλαγής! Συγκεκριμένα το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,4% και το ΚΙΝΑΛ 5,9% στη δημοσκόπηση μας για τις βουλευτικές.

Εξι επιπλέον κόμματα πάνω από 3% ή κοντά στο νήμα στις Βουλευτικές

Ο ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ συγκεντρώνει 4,9%, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ(Κ.Βελλόπουλος) συγκεωντρώνει 4,4% , η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ παίρνει 4,1%. Πιο χαμηλά, αλλά σημαντικά ποσοτά παίρνουν το ΜΕΡΑ25 ( 3,4%) , η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ (Τζήμερος) (3,4%) και η Νέα Δεξια του Φαηλου Κρανιδιώτη (2,5%).

Ποσοστά πάνω από 1% συγκεντρώνουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (2,1%) , το ΠΟΤΑΜΙ (1,6%)και το ΕΠΑΜ (Καζάκης), με 1%*(το ΕΠΑΜ έχει δηλώσει ότι θα έχει παρουσία στις βουλευτικές).

Πάντως, καθώς οι Βουλευτικές αναμένεται να διεξαχθούν με βαση τα ως τωρα δεδομένα στο τέλος της τετραετίας, αναμφίβολα τα ποσοστά αυτά μπορεί να αλλάξουν, να ανατραπούν προς κάθε κατευθυνση ως τότε.Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα της δημοσκόπησης στις ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, περιλαμβάνονται στο σχήμα που ακολουθεί.

Πόση στατιστική σημασία έχει η δημοσκόπηση του New-economy.gr ;

Ως ενδεικτική των τάσεων, μπορεί να θεωρηθεί η διαδικτυακή δημοσκόπηση του new-economy.gr, καθώς παρότι έχει σταθμίσεις, για δημογραφικά και άλλα χαρακτηριστικά, στηρίζεται σε απόψεις χρηστών διαδικτύου, που μπορεί να διαφέρουν λίγο από τους υπόλοιπους. Τα συστηματικά όμως χαρακτηριστικά που δείχνει η στατιστική ανάλυση αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι τα αποτελέσματα δεν θα ανατρέπονταν σημαντικά με ένα άλλο δείγμα.

Συμπέρασμα

Η δημοσκόπηση αυτή αποτελεί ένδειξη ότι θα υπάρξει ισχυρότατη αντισυστημική ψήφος, σε κόμματα που αντιστρατεύονται την Παγκοσμιοποίηση, σε ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ. Παράλληλα το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις ευρωεκλογές και βουλευτικές, διευρύνοντας απόσταση στις βουλευτικές, ίσως χρησιμοποιηθεί πολλαπλά από το κυβερνών κόμμα ώστε να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τις εθνικές εκλογές.

  •  
    740
    Shares
  •  
  •  
  • 740
  •  

One thought on “Νέα δημοσκόπηση δείχνει θρίαμβο αντισυστημικών κομμάτων σε Ευρωεκλογές και Βουλευτικές, και προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

Comments are closed.