Τα εβδομαδιαία στατιστικά του FTSE25 «αδιαφόρησαν» για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

 

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 732,02 μονάδες με κέρδη 0,89%, καταγράφοντας εβδομαδιαία κέρδη 0,37%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53,4 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων στα 3,05 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 56 κινήθηκαν ανοδικά, 37 πτωτικά, και 98 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύτηκε ο γενικός δείκτης καθ’όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, παρά το γεγονός ότι μετά την συμπλήρωση μιας ώρας εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις οδηγώντας τον στο χαμηλό των 726,07 μονάδων. Στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, επιλεκτικές τοποθετήσεις ενίσχυσαν τα κέρδη του γενικού δείκτη, οδηγώντας τον έως το υψηλό των 732,26 μονάδων.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις που έχουν δημιουργηθεί από τον προηγούμενο μήνα, οδηγούν σταδιακά αρκετούς επενδυτές σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, στον μη τραπεζικό κλάδο κυρίως. Από την σημερινή συνεδρίαση, αλλά και από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, προέκυψε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα επηρεάσει άμεσα την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, παρά μόνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου ενισχυμένα ποσοστά των ακροδεξιών ή ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων ίσως ωθήσουν την επομένη των εκλογών τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις, μιας και το πολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη θα αυξηθεί.

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 21,53%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Εθνικής με 6,25%.

Ενδιαφέρουσα ήταν η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε από στατιστικής πλευράς, καθώς από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης το 24% έκλεισε με σήμα αγοράς, έναντι 16% την προηγούμενη εβδομάδα. Καμία μετοχή του δείκτη FTSE 25 δεν βρέθηκε σε υπεραγορασμένα ή υπερπουλημένα επίπεδα, με την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να είναι η μόνη από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών η οποία ολοκλήρωσε με αγοραστικό σήμα.

Στο εβδομαδιαίο γράφημα, ο γενικός δείκτης εμφανίζει σημάδια συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα, κινούμενος μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πενήντα και διακοσίων ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 786 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 624 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ, ενόψει της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες την ερχόμενη Τρίτη 28 του μηνός, κλείνοντας στα 1,459 ευρώ με άνοδο 10,53%. Η μετοχή έκλεισε για πρώτη φορά από τις 23 Απριλίου πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, όπου θα προσπαθήσει στις επόμενες συνεδριάσεις να κλείσει το gap της 24ης Απριλίου, με την αντίσταση να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στα 1,5491 ευρώ.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 2,08% αμετάβλητη, και της δεκαετίας στο 3,358% με πτώση 0,12%.

Στα κυριότερα εταιρικά νέα:

Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (εφεξής η «Εταιρεία») ενημερώνει ότι η «Αριάδνη Interconnection», η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού της Συγγενούς εταιρείας ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ανακοίνωσε σήμερα την προκήρυξη των διαγωνισμών για την ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος Κρήτης-Αττικής (High Voltage Direct Current – HVDC), συνολικού προϋπολογισμού 915 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2022.

Η διακήρυξη για τα καλωδιακά τμήματα (προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ) αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων (ανατολικό και δυτικό κύκλωμα, 2 x 500 MW), των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων και των οπτικών ινών.

Η αρχιτεκτονική των διαγωνισμών ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται για τέτοιου είδους έργα διεθνώς, με στόχο την προώθηση του ανταγωνισμού και την επίτευξη των καλύτερων οικονομικών και τεχνικών όρων για το κάθε τμήμα.  Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 8 Ιουλίου.

Η διακήρυξη για τους Σταθμούς Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος (προϋπολογισμός 315 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού GIS.  Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 22 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους όρους του από 10 Αυγούστου 2017 Κοινού Ομολογιακού Δανείου (εφεξής «το ΚΟΔ»), όπως αυτοί αποφασίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της «MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (εφεξής «η Εκδότρια»), η ημέρα προσδιορισμού των δικαιούχων τόκου (Record Date) του ΚΟΔ για την 7η Περίοδο Εκτοκισμού από 01.03.2019 έως και 31.05.2019 είναι η Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019. Δικαιούχοι της εταιρικής πράξης (εν προκειμένω του τοκομεριδίου) είναι οι επενδυτές που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. τη σχετική ημέρα (Record Date), δηλαδή την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019.

H ημερομηνία κατά την οποία οι ομολογίες θα διαπραγματεύονται χωρίς το 7ο τοκομερίδιο (Ex coupon date), είναι η Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019.

Το ποσό των τόκων για την ως άνω Περίοδο Εκτοκισμού, που αντιστοιχεί σε 6.000.000 ομολογίες και οι οποίες τελούν σήμερα υπό διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανέρχεται στο ποσό των €81.266,67, ήτοι ποσό €0,01354 ανά ομολογία. Το ποσό των τόκων έχει υπολογισθεί με επιτόκιο 5,30% ετησίως (προ φόρων), με βάση έτος 360 ημερών και τον πράγματι διαδραμόντα χρόνο (act/360).

Η καταβολή των οφειλόμενων τόκων προς τους δικαιούχους των ομολογιών θα πραγματοποιηθεί, μέσω της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΙΤΛΩΝ Α.Ε. (ATHEXCSD), την Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019,
ως ακολούθως:
1. Μέσω των Χειριστών των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ. (Τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες), για τους Ομολογιούχους οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτήσει τους Χειριστές τους για την είσπραξη, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού Λειτουργίας του Σ.Α.Τ.

2. Οι Ομολογιούχοι, οι οποίοι έχουν ζητήσει εξαίρεση από τη λήψη χρηματικών ωφελημάτων από το χειριστή τους ή οι αξίες τους βρίσκονται για οποιαδήποτε αιτία στον ειδικό λογαριασμό, θα πληρώνονται στα γραφεία της ATHEXCSD (Λ. Αθηνών 110, καθημερινά 09:00 έως 16:00) ή σε τραπεζικό λογαριασμό που θα υποδεικνύουν μέσω έγγραφου αιτήματός τους ή με κατάθεση -αν έχουν δηλώσει – στο Διεθνή Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού (IBAN), σύμφωνα με τα ισχύοντα στον Κανονισμό Λειτουργίας Σ.Α.Τ. και τις σχετικές αποφάσεις της ATHEXCSD.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    10
    Shares
  •  
  •  
  • 10
  •