Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ: «Τζογαδόρος» και απρόβλεπτος ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ, σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό DLF, χαρακτήρισε «τζογαδόρο» και απρόβλεπτο τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ τόνισε πως η Ευρώπη έχει πολλά να μάθει από την εμπορική διένεξη ΗΠΑ και Κίνας.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι απόψεις του προέδρου του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας, όπου σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό DLF, ανέφερε:

«Από την αντιπαράθεση Πεκίνου-Ουάσιγκτον βλέπουμε για μια ακόμα φορά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τζογαδόρος και απρόβλεπτος. Είναι συνεπώς δύσκολο να αναπτύξεις μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης. Εκτιμώ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ, η οποία θα είναι αναμφίβολα μεγάλη πρόκληση, μιας και πολλές φορές ανατρέπονται τελευταία στιγμή για λόγους τακτικής ακόμα και προκαταρτικές συμφωνίες. Οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Η Ευρώπη έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες αντίδρασης στις ΗΠΑ απ΄ ό,τι οι Κινέζοι. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ανέρχεται στα 419 δις δολάρια, άλλο αν ο πρόεδρος Τραμπ κάνει λόγο συνεχώς για 500 δισ.. Και τα 419 δις όμως είναι τεράστιο ποσό. Σε αντίθεση οι Ευρωπαίοι έχουν ένα σχεδόν ισοσκελισμένο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ. Υπάρχει βέβαια ένα έλλειμμα στον τομέα των αγαθών, όμως οι Αμερικανοί κερδίζουν πολλά χρήματα με την παροχή υπηρεσιών στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιτάξουν πολύ περισσότερα στους Αμερικανούς από ό,τι η Κίνα σε περίπτωση εμπορικής διένεξης. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι στην επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου οι Ευρωπαίοι απάντησαν άμεσα με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, όπως τις μηχανές Harley Davidson και τα τζιν. Ίσως να προκάλεσε έκπληξη στον Τραμπ ότι η ΕΕ είναι σε θέση να αντιδράσει. Αυτή η στρατηγική πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε ο Τραμπ να γνωρίζει ότι σε κάθε νέα επιβολή δασμών θα υπάρξει η απάντηση από τους Ευρωπαίους. Το ζητούμενο για την ΕΕ είναι τώρα να παραμείνει σταθερή σε μια ενιαία γραμμή έτσι ώστε να διατηρήσει την αξιοπιστία της».

Πηγή:newsbeast.gr

Φωτογραφία AbsolutVision