Αποτιμώντας την μετοχή του ΟΤΕ μετά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου
Τα αποτελέσματα για την χρήση του 2018 ολοκληρώθηκαν, δίνοντας την θέση τους σε αυτά του πρώτου τριμήνου, σε μια όχι και τόσο καλή συγκυρία για το ελληνικό χρηματιστήριο. Μετά από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων του Μυτιληναίου, σειρά είχε μια άλλη παραδοσιακή εταιρεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, αυτή του ΟΤΕ.
Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου
Οριακή αύξηση στον κύκλο εργασιών κατέγραψε ο ΟΤΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2019, με αυτόν να διαμορφώνεται στα 908,6 εκατ. ευρώ έναντι 906,9 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους, με το 57,9% αυτού να προέρχεται από την σταθερή, και το 39% από την κινητή. Τα προσαρμοσμένα EBITDA (εξαιρουμένων των ΔΠΧΑ 16) υποχώρησαν οριακά στα 310,6 εκατ. ευρώ από 313,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018, με τα προσαρμοσμένα κέρδη (εξαιρουμένων των ΔΠΧΑ 16) να ανέρχονται στα 62,9 εκατ. ευρώ έναντι 56,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,1292 ευρώ από 0,0927 ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.
Το 76,7% του κύκλου εργασιών προήλθε από την Ελλάδα, και το 23,83% από την Ρουμανία. Σημαντική συμβολή στον κύκλο εργασιών είχαν: από την Ελλάδα, η αύξηση της λιανικής σταθερής κατά 2,8%, όπου αύξηση 6,5% είχαν οι ενεργές ευρυζωνικές συνδέσεις λιανικής, με τις συνδέσεις οπτικών ινών να ενισχύονται κατά 44,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ από τη Ρουμανία οι πελάτες FMC (Fixed-mobile convergence, «αλλαγή στις τηλεπικοινωνίες που καταργεί τις διαφορές μεταξύ σταθερών και κινητών δικτύων) οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 40,2%, αλλά και τα έσοδα χονδρικής που παρουσίασαν αύξηση 38,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της αύξησης της διεθνούς κίνησης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, ο όμιλος παραμένει προσανατολισμένος στην μείωση του κόστους σταθερής, μέσω της ανάπτυξης της ψηφιοποίησης.
Αξίζει να σημειωθεί, πως στο άμεσο μέλλον αρκετές υπηρεσίες δεν θα είναι όπως τις γνωρίζουμε, κι αυτό διότι ο ΟΤΕ έχει ήδη διαθέσει υπηρεσίες ηλεκτρονικής ασφάλισης, επίσης ξεκινά να προσφέρει νέες υπηρεσίες ηλεκτρονικής παραγγελίας φαγητού, ενώ είναι σε φάση σχεδιασμού και άλλων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Το P/E trailing* για την μετοχή του ΟΤΕ διαμορφώνεται στα 20,07 ευρώ, με την τιμή προς εσωτερική αξία στο 2,09*, να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μετοχή στα τρέχοντα επίπεδα παραμένει υπερτιμημένη. Η μερισματική απόδοση (μικτή) για την μετοχή ανέρχεται στο 4,06%.
Η τεχνική εικόνα της μετοχής του ΟΤΕ
Από τις αρχές του έτους η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται 19,12%, καταγράφοντας από τις αρχές του μήνα έξι διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.
Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω εβδομαδιαίο γράφημα, η μετοχή του ΟΤΕ καταγράφει αρνητικό πρόσημο για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, διασπώντας πτωτικά την Παρασκευή και τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών. Ο δείκτης RSI απομακρύνθηκε από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να έχει από τις 22 Απριλίου αρνητική κλίση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 12,7023 ευρώ (γραμμή ΑΒ), περιοχή την οποία όσες φορές επιχείρησε να διασπάσει από τις 22 Ιανουαρίου του 2018 δεν τα κατάφερε, με την στήριξη να βρίσκεται στα 10,1142 ευρώ (γραμμή ΓΔ).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή των 10,9954 ευρώ όπου βρίσκεται ο κινητός μέσος όρος των πενήντα ημερών, στο εάν θα τον διασπάσει και θα παραμείνει κάτω από αυτόν ή η προσωρινή (ή όχι) διάσπαση του θα αποτελέσει την έναρξη για υψηλότερα επίπεδα.
*Τιμή 11,34 ευρώ
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.
Φωτογραφίες από Markus Spiske, Markus Spiske και kgrkz