ΕΥ: Μηδενικές οι δημόσιες εγγραφές στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο

Καμία δημόσια εγγραφή δεν καταγράφηκε στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο 2018, σύμφωνα με τα ευρήματα της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, Global IPO trends: Q2 2018.

Όπως ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος Τάσος Ιωσηφίδης, σε μία περίοδο γενικότερης μείωσης των δημοσίων εγγραφών διεθνώς, η Ελλάδα, για ακόμα μία φορά, εμφανίζεται με μηδενική δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών.

«Παρά τις διαρκείς δράσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και τα σημάδια απαρχής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ώστε να υπάρξει δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών από τις ελληνικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιβραδύνεται η παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, παρά την υψηλή συγκέντρωση κεφαλαίων κατά το β’ τρίμηνο του 2018

Όπως προκύπτει από την έκθεση της ΕΥ, οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες που προκαλούν οι γεωπολιτικές τριβές και οι μεταβαλλόμενες εμπορικές πολιτικές οδήγησαν σε μείωση της παγκόσμιας δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών κατά το β’ τρίμηνο του 2018, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους το α’ εξάμηνο του έτους να μειωθεί κατά 21% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, φτάνοντας τις 660. Ωστόσο, παρά την κάμψη, οι διεθνείς χρηματαγορές συγκέντρωσαν 94,3 δισ. δολάρια κατά το α’ εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας αύξηση 5% σε ετήσια βάση και τα υψηλότερα έσοδα α’ εξαμήνου από το 2015.

Η ΕΜΕΙΑ επωφελείται από τις μεγάλης αξίας δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη και τις ισχυρές επιδόσεις στην Ινδία – με μηδενικές εγγραφές η Ελλάδα

Στην EMEIA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική), η προσοχή εστιάστηκε στην Ινδία. Η αγορά των δημοσίων εγγραφών της χώρας συνέχισε να σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις, έχοντας το δεύτερο πιο ενεργό χρηματιστήριο παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών κατά το β’ τρίμηνο του 2018. Ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών στην Ινδία κατά το α’ εξάμηνο αυξήθηκε κατά 32% και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά 31%.

Συνολικά στην EMEIA, η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι μεταβαλλόμενες εμπορικές πολιτικές επηρέασαν αρνητικά το α’ εξάμηνο του 2018, με τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών να μειώνεται κατά 4%.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΥ, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών που βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας, αλλά και η γενικότερη δραστηριότητα, παραμένουν ισχυρά. Τα αντληθέντα κεφάλαια κατά το α’ εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ οι επιδόσεις του εξαμήνου υπερέβησαν τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας, τόσο ως προς τον αριθμό των εγγραφών, όσο και ως προς τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν.

Ενισχύεται η δυναμική στην Αμερικανική Ήπειρο

Η Αμερικανική Ήπειρος, παρά την αστάθεια των αγορών, σημείωσε ένα ισχυρό α’ τρίμηνο, συγκεντρώνοντας 35,3 δισ. δολάρια (αύξηση 31%) και ανακτώντας το προβάδισμα μεταξύ των άλλων γεωγραφικών περιοχών για πρώτη φορά μετά το 2014. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και ο NASDAQ κατατάσσονται μεταξύ των τριών πιο δραστήριων χρηματιστηρίων παγκοσμίως κατά το α’ εξάμηνο του 2018, συμβάλλοντας στη σημαντική αύξηση του αριθμού των εγγραφών κατά 18%, σε σχέση με το 2017.

Όπως εκτιμά η ΕΥ, αυτή η ισχυρή δυναμική είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι αποδόσεις πρώτης ημέρας των δημοσίων εγγραφών ξεπέρασαν το 10% και οι επιδόσεις των μετοχών μετά τη δημόσια εγγραφή κινήθηκαν σε επίπεδα πάνω από τους γενικούς δείκτες των χρηματιστηρίων. Οι δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ κατά το α’ εξάμηνο αντιπροσωπεύουν το 83% του αριθμού και το 85% των αντληθέντων κεφαλαίων των αγορών της Αμερικανικής Ηπείρου.

Η διάθεση των επενδυτών παραμένει θετική στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, παρά τη μείωση της δραστηριότητας των δημοσίων εγγραφών

Ενώ η διάθεση των επενδυτών για δημόσιες εγγραφές σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού παρέμεινε θετική, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών κατά το α’ εξάμηνο του 2018 μειώθηκε κατά 37%, ενώ τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν μειώθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Παρόλα αυτά, η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 46% των δημοσίων εγγραφών και το 31% των αντληθέντων κεφαλαίων παγκοσμίως κατά το α’ εξάμηνο. Πέντε από τα δέκα πιο δραστήρια χρηματιστήρια ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή.

Πηγή:naftemporiki.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •