Μεγάλο το ενδιαφέρον για την εκπαίδευση στα αρωματικά φυτά

Μεγάλη αποδοχή κυρίως για τους αγρότες και όχι μόνο της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών της χώρας, παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Καινοτόμος Ολοκληρωμένη Εκπαίδευση στα Αρωματικά Φυτά, που ξεκίνησε να υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και απευθύνεται στον καθένα, που μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα δωρεάν on line, ενώ μπορεί να δοθεί πιστοποίηση του συστήματος κατάρτισης της ΕΕ.

Σήμερα το μεσημέρι έγινε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μια πρώτη συνάντηση των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Ο Χαράλαμπος Σαμαρτζής οργανωτικός γραμματέας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Καινοτόμος Ολοκληρωμένη Εκπαίδευση στα Αρωματικά Φυτά, ανέφερε ότι πρόκειταιο για ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + που έχει στόχο να παράσχει ένα καινοτόμο ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για στοχευμένες ομάδες που θέλουν να χρήση και στην καλλιέργεια διάφορων αρωματικών αι θεραπευτικών φυτών.

Το έργο είναι διακρατικό με φορείς της Ευρώπης από Πολωνία, Ισπανία, Ελλάδα δύο φορείς (το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη Biognosis) και βρισκόμαστε στην τελική φάση ολοκλήρωσης του προγράμματος, με χρονικό ορίζοντα τον Σεπτέμβριο όπου θα έχει πλήρως διαμορφωθεί το καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του προγράμματος, ήδη υπάρχει ένα αρχικό ενδιαφέρον εκατοντάδων συμμετεχόντων, ενώ τα μαθήματα είναι δωρεάν και on line και η πλατφόρμα θα είναι ελεύθερη για όποιον θέλει να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Το υλικό έχει μπει και μένει, για όσους επιλέξουν την επιλογή της πιστοποίησης, η απονομή του πιστοποιητικού, που θα απονέμεται αυτόματα για όσους πάρουν το εξειδικευμένο μοντέλο εκπαίδευσης και θα απονέμεται με τη διαδικασία των ερωτήσεων. Βεβαίως υπάρχουν και άλλες επιλογές για όσους θέλουν να κάνουν απλή παρακολούθηση των μαθητών και άλλων που επιθυμούν συγκεκριμένα μαθήματα μόνο.

«Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι αγρότες και άτομα που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, ενώ οι στοχευμένες ομάδες μπορεί να είναι σπουδαστές, οικονομολόγους, συμβούλους, γεωπόνους. Οι ενδιαφερόμενοι μέχρι στιγμής προέρχονται κυρίως από τη Θεσσαλία, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως από την Πελοπόννησο», επισήμανε ο συντονιστής.

Σύμφωνα με ον κ. Σαμαρτζή τα αρωματικά φυτά είναι μια διέξοδος, από τις πιο γόνιμες αυτή την περίοδο, ενώ εάν από τα στοιχεία σε κάθε αρωματικό φυτό (από τα δεκάδες που παρουσιάζονται) είναι το έσοδο αναμένεται από την καλλιέργειά του.

Μαθήματα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα

Ο Δημήτρης Δερβένης υπεύθυνος δημοσιότητας του προγράμματος από το Π.Θ., τόνισε ότι το πιο καινοτόμο χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί ο καθένας να επιλέξει τη σειρά των μαθημάτων που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά του, με το μορφωτικό του επίπεδο και με το χρόνο του.

Όπως είπε δεν είναι υποχρεωτικό όλοι να πάρουν όλα τα μαθήματα. Άλλη σειρά μαθημάτων θα πάρει ένας που ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια, άλλη σειρά μαθημάτων θα πάρει ένας γιατρός που ενδιαφέρεται για τα αποτελέσματα της χρήσης των αρωματικών φυτών, ενώ στο τέλος μπορεί να του δώσει επίσημες διδακτικές μονάδες από το σύστημα κατάρτισης της ΕΕ. «Συνεπώς το πρόγραμμα είναι πολύ προσωποποιημένο και πολύ εξειδικευμένο. Επίσης κάποιος μπορεί να επιλέξει να κάνει όλα τα μαθήματα γιατί έχει χρόνο και κάποιος άλλος τμηματικά, λόγω έλλειψης χρόνου, όπως τα Σαββατοκύριακα ή τα βράδια», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Δ. Δερβένη, το Πανεπιστήμιο επέλεξε το πρόγραμμα με τα αρωματικά φυτά γιατί είναι ένα από τα αντικείμενα που ενδιαφέρουν ευρύτατο κοινό και η πρόταση που κατέθεσε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τους εταίρους του, ήταν εξαιρετικά τεκμηριωμένη, γι’ αυτό και εγκρίθηκε με πολύ υψηλή βαθμολογία.

Πηγή:magnesianews.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •