«Έρχεται» η μερική διαλογή στην πηγή

Οι μαθητές δίνουν το «σήμα» για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, που σύντομα θα επεκταθεί, με την προσθήκη των καφέ κάδων για τα απόβλητα τροφίμων, αλλά και τη διαλογή στην πηγή για το χαρτί.

Σήμερα, η πόλη των Ιωαννίνων ανακυκλώνει περίπου το 10% των απορριμμάτων, ένα ποσοστό που ακολουθεί μεν το «μοντέλο» της χώρας, αλλά είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, όμως, θα είναι και εξαιρετικά κοστοβόρο, από τις αρχές τους 2019, οπότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων.

Τα επόμενα βήματα στην ανακύκλωση ανακοινώθηκαν κατά την εκδήλωση βράβευσης των σχολείων για τη συμμετοχή τους στο σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης, που διοργάνωσε ο δήμος Ιωαννιτών, το πρωί του Σαββάτου.

Παρουσία του δημάρχου Θ. Μπέγκα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης έκανε μια μία σύντομη αναφορά στην ανακύκλωση του δήμου και γενικότερα στον σχεδιασμό, που έχει γίνει στον τομέα αυτό. Όπως εξήγησε, σήμερα ανακυκλώνουμε περίπου 300 τόνους μηνιαίως, που είναι το 10% των απορριμμάτων μας, ενώ, τόσο οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και οι στόχοι της χώρας μας επιβάλουν να πάμε σε ποσοστά 50% και άνω.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο δήμος Ιωαννιτών προχωράει σε άμεση υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και στους επόμενους μήνες σταδιακά θα ενσωματωθούν μία σειρά από πρωτοπόρες δράσεις. Η αρχή γίνεται με τη δημιουργία του κεντρικού πράσινου σημείου του δήμου Ιωαννιτών, σύμφωνα και με τον ΠΕΣΔΑ, ενός χώρου όπου οι πολίτες θα μπορούν να φέρνουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται πια, είτε για ανακύκλωση είτε για επαναχρησιμοποίηση. Επίσης, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον οκτώ πράσινες γωνιές ανακύκλωσης σε πλατείες του δήμου. Παράλληλα, θα γίνεται συλλογή των βιοαποβλήτων (αποβλήτων τροφίμων) σε ξεχωριστό καφέ κάδο, αλλά και ξεχωριστή συλλογή έντυπου χαρτιού, όπως έγινε στα σχολεία που βραβεύτηκαν.

Ανακύκλωση και επιβράβευση

Τα βραβεία παρέλαβαν μαθητές και καθηγητές δέκα δημοτικών σχολείων, που ξεχώρισαν σε αυτή την πρωτότυπη περιβαλλοντική δράση. Πιο συγκεκριμένα, το 26ο Δημοτικό Σχολείο κατέλαβε την 10η θέση, το 3ο Δημοτικό την 9η, το 6ο Δημοτικό την 8η, το Δημοτικό Σχολείο Δροσοχωρίου την 7η, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος την 6η, το 1ο Δημοτικό την 5η, το 1ο Πειραματικό την 4η, τα εκπαιδευτήρια Γένεσις, την 3η, το Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου τη 2η και το 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων την 1η θέση.

Στα σχολεία που κατέλαβαν από τη 10η μέχρι και την 6η θέση δόθηκε ένας εκτυπωτής, σε αυτά που τερμάτισαν από την 5η μέχρι και τη 2η ένας προτζέκτορας ενώ στο 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ένα λάπτοπ, όλα δωρεά από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και από την Αειφορική Ηπείρου.

Η εκδήλωση στον πολυχώρο Δ. Χατζής περιελάμβανε υπαίθριες δραστηριότητες περιβαλλοντικού περιεχομένου για τα παιδιά και ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων και των δώρων.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας σημείωσε αρχικά πως οι στόχοι για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων γίνονται ολοένα και υψηλότεροι και οι δήμοι όλης της χώρας αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Ιωαννιτών ξεκίνησε ένα καινοτόμο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, το followgreen, το οποίο επιβραβεύει τους πολίτες για την ανακύκλωση. Το followgreen βασίζεται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ενώνει πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις και σχολεία με κοινό στόχο την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι κάτοικοι του δήμου μπορούν να εγγραφούν δωρεάν στην ιστοσελίδα www.followgreen.gr/ioannina και να επιβραβεύονται με πόντους, τους οποίους μετά μπορούν να εξαργυρώσουν άμεσα σε ειδικές εκπτώσεις και άλλες παροχές σε τοπικά καταστήματα.

«O δήμος Ιωαννιτών, με την παραπάνω πρωτοβουλία, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον, ενισχύει τις υφιστάμενες κοινωνικές του δομές, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο/φαρμακείο με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, είδη σπιτιού, αυξάνει την ανακύκλωση με τις υφιστάμενες υποδομές του δήμου και μειώνει τις ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων, ενισχύει την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις, προσφέροντας την δωρεάν προβολή τους στους κατοίκους αλλά και στο ευρύτερο κοινό εκτός δήμου, ενώ παράλληλα ενισχύει την ευγενή άμιλλα των μαθητών μέσω του μαθητικού διαγωνισμού ανακύκλωσης που πραγματοποιήθηκε», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Η αποδοχή της καινοτόμου πρωτοβουλίας του δήμου Ιωαννιτών είναι πολύ μεγάλη, καθώς κατάφερε, σε διάστημα μόλις δύο μηνών, να ξεπεράσει τα 500 και πλέον ενεργά μέλη, ενώ και οι τοπικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, με περίπου 70 προσφορές που απέστειλαν, πριν ακόμη ξεκινήσει η πλατφόρμα.

«Όλες οι νέες δράσεις, που σχεδιάζουμε για τους δημότες, θα παρουσιάζονται στην πλατφόρμα followgreen και θα συνδέονται, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, με κερδισμένους πόντους, προκείμενου να επιβραβεύονται οι δημότες που συμμετέχουν. Οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν πολύ γρήγορα τα οφέλη της ανακύκλωσης και θα εκπαιδεύσουν εμάς τους μεγάλους στο να εντάξουμε την ανακύκλωση στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε ως δήμος να πρωτοπορήσουμε και σ’ αυτό», υπογράμμισε ο κ. Κατηρτσίδης.

Αστικός χώρος

Ο δήμαρχος άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί και στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού χώρου, που σημαίνει καλύτερη καθημερινότητα για τους κατοίκους των Ιωαννίνων και πιο ελκυστική εικόνα για τους επισκέπτες.

«Στην κοινωνία μας, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων είναι κατοχυρωμένη. Εμείς ειδικά ως δήμος την επιζητούμε. Ο δημόσιος χώρος είναι ελεύθερος και πολλαπλά μέσα είναι διαθέσιμα για τη διακίνηση των ιδεών ή των απόψεων. Διαφωνούμε, λοιπόν, με τον τρόπο που ορισμένοι θέλουν να εκφραστούν, βεβηλώνοντας δημοσίους χώρους, έργα τέχνης και κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά. Είμαστε κατά του χουλιγκανισμού και απεχθανόμαστε την καταστροφή. Είμαστε οπαδοί της δημιουργίας. Και ως τέτοιοι, θα ανοίξουμε άμεσα τη συζήτηση με την εκπαίδευση, ώστε, με μπροστάρηδες τα σχολεία μας, να οργανώσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που σύνθημά της θα είναι “θέλουμε την πόλη μας ζωγραφισμένη και όχι μουτζουρωμένη”. Σε αυτή την πρωτοβουλία σας θέλουμε κοντά μας, γιατί πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Πηγή:agon.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •