Πρόσβαση στην ακτινοθεραπεία αποκτούν 2.500 καρκινοπαθείς

Πρόσβαση στην πιο εξελιγμένη και στοχευμένη μέθοδο ακτινοθεραπείας αποκτούν 2.500 ογκολογικοί ασθενείς της Θεσσαλίας με τη λειτουργία του νέου γραμμικού επιταχυντή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας-δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ η Μαρία Τόλια, Επικ. Καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας, το νέο υπερσύγχρονο μηχάνημα ακτινοβολεί όλες τις μορφές καρκίνου και προσφέρει είτε ριζική θεραπεία είτε γραμμική (συμπληρωματική)

Η Μαρία Γκιτέρσου αντιπρ. του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν.Λάρισας τόνισε την σππουδαιότητα της δωρεάς για τους ασθενείς, ειδικά της Θεσσαλίας αλλά και ευρύτερα της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς πλέον έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις θεραπείες τους στην έδρα τους, ή κοντά σε αυτή και να μην μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν σε όρους οικονομικούς αλλά και ταλαιπωρίας.

Ο υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής, μια δωρεά αξίας 2,5 εκ ευρώ, ακτινοβολεί και συρρικνώνει ή και εξαφανίζει τον ή τους όγκους του καρκινοπαθή με φοβερή ακρίβεια. Σύμφωνα με την κα Τόλια οι ακτίνες Χ δεν επηρεάζουν καθόλου τον υγιή ιστό που περιβάλλει τον όγκο αλλά ακτινοβολεί με φοβερή ακρίβεια μόνο τα καρκινικά κύτταρα.

Ο νέος γραμμικός επιταχυντής διαθέτει πλαϊνό απεικονιστικό σύστημα το οποίο επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να βλέπει μέσα στο σώμα του ασθενούς κατά τη διάρκεια της ακτινοβολίας και έτσι αν χρειαστεί να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις.

Τα εγκαίνια έγιναν, χθες , περισσότερο για να εκφράσουν τις βαθιές ευχαριστίες τους ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και διοίκηση στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όμως ο επιταχυντής λειτουργεί απο τον περασμένο Οκτώβρη και ήδη δεκάδες ασθενείς, όχι μόνο από τη Θεσσαλία αλλά ευρύτερα από την κεντρική Ελλάδα, έχουν δεχτεί θεραπεία.

Ο Παναγιώτης Νάνος διοικητής του ΠΓΝΛ δεσμεύτηκε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του γραμμικού επιταχυντή με επιπλέον προσωπικό και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Το προσωπικό στο τμήμα Ακτινοθεραπείας εκπαιδεύτηκε από ειδικούς επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη σωστή χρήση του μηχανήματος και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του.

Ο νέος γραμμικός επιταχυντής στο ΠΝΛ λειτουργεί πρωί και απόγευμα και κάνει 40 ακτινοβολήσεις τη μέρα. Μαζί με τον υπάρχοντα παλαιότερο επιταχυντή μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένη θεραπεία σε 800 ασθενείς το χρόνο.

Πηγή:larissanet.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •