Μπορεί η Γαλλία να σταματήσει την Τουρκία στη Συρία; Τι πιστεύουν Ρώσοι και Τούρκοι αναλυτές
Η υποστήριξη για τους Κούρδους από τον Macron περιορίζεται κυρίως στις δημόσιες δηλώσεις, δήλωσε ο Γκριγκόρι Λουκιανόφ, αναλυτής της Μέσης Ανατολής και ανώτερος λέκτορας στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών στη Μόσχα. Για παράδειγμα, πριν από δύο εβδομάδες, το Παρίσι ακολούθησε το προβάδισμα της Ουάσινγκτον, απειλώντας τη Δαμασκό με αεροπορικές επιδρομές για την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων από φιλοκυβερνητικά στρατεύματα. Οι κατηγορίες για χημικές επιθέσεις συνεχίστηκαν, αλλά δεν ακολούθησαν αεροπορικές επιδρομές, σημείωσε ο Λουκιάνοφ.
“Η γαλλική ηγεσία προφανώς αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στη Μέση Ανατολή και αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχουν οι ΗΠΑ. Η Γαλλία χρειάζεται αμερικανική υποστήριξη σε πολλά θέματα, αλλά υπάρχουν μόνο λίγα θέματα με τα οποία μπορεί να προσφέρει βοήθεια στις ΗΠΑ Το ζήτημα της Συρίας θεωρείται ως ένα από αυτά. “Η γαλλική ρητορεία, πιστεύουν, μπορεί να κάνει την Τουρκία πιο μαλακή απέναντι στις ΗΠΑ”, πρόσθεσε.
Στη Μέση Ανατολή, η Γαλλία υπήρξε “δευτερεύων παίκτης” για έξι δεκαετίες και αυτό δεν θα αλλάξει, πρόσθεσε ο Λουκιανόφ. Τα βασικά συμφέροντα του Παρισιού παραδοσιακά βρίσκονται στην περιοχή Σαχέλ της Βόρειας Αφρικής, όπου έχει τόσο στρατιωτική παρουσία όσο και πολιτική επιρροή. Κάτω από τη Macron, το Παρίσι επίσης συμμετείχε περισσότερο στη Λιβύη.
Ο Macron θεωρεί ότι η Λιβύη έχει δυνατότητες για να τον βοηθήσει να οικοδομήσει μια εικόνα περιφερειακού ειρηνοποιού και να καταστήσει τη Γαλλία αποτελεσματικό διαμεσολαβητή σε περιφερειακές συγκρούσεις. Η πολιτική αυτή σε κάποιο βαθμό αγνοεί τα συμφέροντα άλλων εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ “, εξήγησε.
Οι Γάλλοι έχουν πράγματι λίγα να προσφέρουν άμεσα στους Κούρδους, συμφώνησε ο Ruslan Mamedov, αναλυτής της Μέσης Ανατολής από το ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων, ενα think-tank με έδρα τη Μόσχα. Δεν έχουν ούτε τις δυνατότητες ούτε την εμπειρία σε περιφερειακές υποθέσεις που κάνουν οι Αμερικανοί. Αλλά η Macron έχει κάποιες κάρτες στο χέρι του για να παίξει από την άποψη της διεθνούς διπλωματίας.
“Η Macron έχει κάτι που οι Αμερικανοί δεν έχουν. Έχει ένα πραγματικό ρεαλισμό και μια απουσία ενός ιστορικού απαιτήσεων για το [πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ] Άσαντ να παραιτηθεί”. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για το τι πρέπει να μοιάζει το μέλλον της Συρίας, ανέφερε ο αναλυτής.
Η θέση της Ρωσίας μπορεί να είναι σημαντική, για παράδειγμα, για το μέλλον του Manbij, το οποίο, πιστεύει ο Mamedov, οι κουρδικές πολιτοφυλακές θα πρέπει να εγκαταλείψουν αργά ή γρήγορα. “Είναι μια επικρατούσα αραβική πόλη και οι Κούρδοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι εκεί, μια κουρδική κυβέρνηση στην πόλη αυτή είναι ανοησία, η πόλη πιθανότατα να πάει στον Αραβικό έλεγχο, είτε πρόκειται για μια απάντηση στη Δαμασκό είτε στην Τουρκία“, εξήγησε.
Υπάρχει μια ιστορική εχθρότητα μεταξύ των Κούρδων και των Αράβων, με μνησικακίες που εκτείνεται πίσω δεκαετίες. Η ενδυνάμωση των Κούρδων στο Ιράκ και στη Συρία τους έθεσε σε θέση που τους επιτρέπει να αναζητήσουν αποζημίωση για καταπίεση στο παρελθόν. Ομως, η ενότητα της SDF μπορεί να υπονομευθεί σοβαρά εάν οι Άραβες αισθάνονται ότι αγνοούνται τα συμφέροντά τους.
Ο Τούρκος Πανεπιστημιακός, όμως Ilter Turan, Καθηγητης Πανεπιστημίου στις Διεθνείς Σχέσεις, στο Τουρκικό Πανεπιστήμιο Bilgi στην Κωνσταντινούπολη δίνει μια διαφορετική διάσταση.
Οπως δηλώνει ‘είμαι περίεργος γιατί η Γαλλία φαίνεται να ενδιαφέρεται τόσο πολύ να παρεμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου. Έχουν δραστηριοποιηθεί σε μέρη της Αφρικής, όπως γνωρίζετε. Ήταν παρόντες στο Λίβανο. Και τώρα θέλουν να είναι παρόντες στη Συρία. Έχω την αίσθηση ότι οι Γάλλοι θα μπορούσαν να λειτουργούν με διάφορα διαφορετικά κίνητρα. Ενα από αυτα είναι ότι η Γαλλία θα ήθελε να θεωρηθεί ως μια μεγάλη δύναμη και είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη. Ένα άλλο πράγμα που δεν είμαστε ιδιαίτερα σίγουροι είναι αν ο κ. Macron και ο κ. Trump έφτασαν σε κάποιες αντιλήψεις στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους, επειδή φαίνεται ότι ο κ. Macron είναι ένας από εκείνους τους σπάνιους ευρωπαίους ηγέτες που φαίνεται να αντιλαμβάνεται τον κ. Trump αρκετά καλά, και να επικοινωνούν. Έτσι, ενδέχεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Γαλλία μπορεί να αναλάβει περισσότερες ευθύνες [στη Συρία], επιτρέποντας στις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν τις ευθύνες τους.
Πηγη: RT, Sputnik