Είναι όντως το bitcoin «φούσκα»;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετά δημοσιεύματα αναφέρονται στα ψηφιακά νομίσματα, και ειδικότερα σε αυτό του bitcoin. Ο λόγος προφανής, καθώς η τιμή του έχει ενισχυθεί σημαντικά μέσα στο 2017 κατά είκοσι φορές, από τα $945 έως και το υψηλό των $19.891! Πολλοί μιλούν για μια νέα «φούσκα» ανάλογη αυτής που έσκασε τον Φεβρουάριο του 1637 στην Ολλανδία, κι έμεινε γνωστή στην ιστορία ως η «φούσκα» της τουλίπας.

Πόσο όμως κοντά στον παραπάνω χαρακτηρισμό βρίσκεται το bitcoin, καθώς και πόσες από τις προϋποθέσεις πληρούνται, ώστε ο επενδυτικός κόσμος να «γευτεί» ακόμη μία «φούσκα»;

Αξίζει να ξεκινήσουμε αναφέροντας το τι ακριβώς είναι το bitcoin, και στην συνέχεια να διαπιστώσουμε το γιατί δεν πρόκειται (τουλάχιστον για τα επόμενα έτη) για ακόμη μία «φούσκα» στην πλούσια ιστορία των χρηματιστηρίων. Το bitcoin αποτελεί ένα ψηφιακό νόμισμα που διαπραγματεύεται σε μη οργανωμένα ηλεκτρονικά χρηματιστήρια (over the counter), μέσω των οποίων οι υποψήφιοι αγοραστές δίνουν τα ωραία τους δολάρια κι αγοράζουν ένα άυλο νόμισμα με περιορισμένη εμπορευσιμότητα. Για πιο λόγο όμως οι αγοραστές του bitcoin, και των υπόλοιπων ψηφιακών νομισμάτων, προβαίνουν σε μια τέτοια αγορά;

Μέχρι στιγμής οι όποιες αγορές πραγματοποιούνται στηρίζονται στην λογική του τζόγου, κι όχι της επένδυσης. Δηλαδή, αγοράζει κάποιος ένα ψηφιακό νόμισμα στην τιμή Χ, με σκοπό να το πουλήσει στην τιμή Χ+1, και πάλι λέγοντας. Στην ουσία η αγορά ψηφιακών νομισμάτων δεν διαφέρει σε τίποτα από τον απλό τζόγο, όπου ο τζογαδόρος ελπίζει σε κάθε ποντάρισμα να «πιάσει» την καλή. Χαρακτηριστική αποτελεί η εκτίμηση της Morgan Stanley (βλ. εδώ), σύμφωνα με την οποία το 2017 ήταν το μεγάλο έτος για την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς περίπου δύο δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί φέτος σε hedge funds τα οποία τοποθετούνται σε ψηφιακά νομίσματα. Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει επίσης, ότι ενώ έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 100 hedge funds που επενδύουν σε ψηφιακά νομίσματα τα τελευταία έξι χρόνια, τα 84 από αυτά δημιουργήθηκαν το 2017.

Εξάλλου στα παραπάνω, ότι το bitcoin αποτελεί τζόγο, συνηγορεί και η έκθεση της Deutsche Bank (βλ. εδώ), σύμφωνα με την οποία το 40% των συναλλαγών του ψηφιακού νομίσματος εκτελείται από Ιάπωνες traders, καθώς ως γνωστόν οι ασιατικοί λαοί (και κυρίως οι Κινέζοι) αρέσκονται στον τζόγο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λαό του κόσμου.

Ένας εκ των βασικότερων λόγων που το bitcoin δεν αποτελεί «φούσκα» αποτελεί το γεγονός ότι ελάχιστοι επενδυτές έχουν επενδύσει στην αγορά του bitcoin, και γενικότερα των ψηφιακών νομισμάτων, με αποτέλεσμα η σημαντική υποχώρηση της τιμής του πρόσφατα να αφήσει στην ουσία ανεπηρέαστα χρηματιστήρια και οικονομίες. Την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του bitcoin, υποχώρησε κατά 46%, καθώς από το υψηλό των $19.891 στις 17/12, κατρακύλησε έως τα $10.718 στις 22/12, χωρίς όμως να διαταραχθεί η νηνεμία των διεθνών χρηματιστηρίων (βλ. γράφημα παρακάτω).

Πηγή γραφήματος:www.investing.com

Ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος, είναι ότι το bitcoin αποτελεί ένα άυλο asset, του οποίου η τιμή δεν συνδέεται με κάποιο μέγεθος κάποιας οικονομίας, ή κάποιου πολύτιμου μετάλλου (πχ χρυσός), με την τιμή του ουσιαστικά να αφήνει αδιάφορα τις οικονομίες και τα χρηματιστήρια.

Τέλος, αξίζει να δούμε στον παρακάτω πίνακα το ενδιαφέρον των επενδυτών για διάφορες τιμές από τον περασμένο Δεκέμβριο έως αυτόν του έτους που διανύουμε, στο web site του marketwatch.com. Όπως διακρίνουμε, το ενδιαφέρον για την τιμή του ψηφιακού νομίσματος bitcoin εκτοξεύθηκε κατά 21,320% μέσα σε ένα έτος, σε σχέση με το -27% για τις τιμές των δεικτών Dow Jones και S&P 500.

Πηγή:www.marketwatch.com

Όπως εύκολα μπορεί να συναχθεί από τα παραπάνω, μέχρι στιγμής δεν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις ώστε να μιλάμε για μία «φούσκα» στα ψηφιακά νομίσματα, και κυρίως στην τιμή του bitcoin. Εξάλλου, αρκετές κεντρικές τράπεζες έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές για το τι ακριβώς σημαίνει ψηφιακό νόμισμα, καθώς και ποιους κινδύνους εγκυμονεί αυτό. Εάν στο μέλλον κάποιο εκ των ψηφιακών νομισμάτων συνδεθεί με κάποια οικονομία ή asset, τότε μία σημαντική υποχώρηση στην τιμή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ακόμη «φούσκα» στην ιστορία των χρηματιστηρίων.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.