Τί επιφυλάσσει το 2018 για τον κλάδο των εμπορευμάτων;

Ομολογουμένως το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, ήταν ικανοποιητικό από άποψη αποδόσεων για τα διεθνή χρηματιστήρια. Οι ποσοτικές χαλαρώσεις των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών, που ξεκίνησαν αμέσως μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου bull market στις διεθνείς αγορές.

Απανωτά ιστορικά υψηλά για τους αμερικανικούς, κι όχι μόνο, χρηματιστηριακούς δείκτες, για την τιμή του χρυσού, του πετρελαίου, αλλά και αρκετών μετοχών παγκοσμίως. Τί επιφυλάσσει όμως η χρονιά που έρχεται για τον κλάδο των εμπορευμάτων; Θα συνεχίσουν ανοδικά ή θα υποχωρήσουν προς χαμηλότερα επίπεδα;

Εάν εξαιρέσει κανείς τα αγροτικά προϊόντα όπως το κακάο, τον καφέ, τη ζάχαρη, και τον χυμό πορτοκαλιού, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 2017 βγαίνει με τις καλύτερες των εντυπώσεων, από άποψη απόδοσης, για τα περισσότερα εμπορεύματα.

Οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν συνέχιση της ανοδικής πορείας των περισσότερων εμπορευμάτων, κι όχι άδικα. Η διατήρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη του επόμενου έτους των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, από τις κεντρικές τους τράπεζες, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για μια ακόμη καλή χρονιά σε πετρέλαιο, χαλκό, και χρυσό.

Ο στόχος για πληθωρισμό 2% (ή και υψηλότερα για Μ.Β) για ΗΠΑ, ευρωζώνη, Μεγάλη Βρετανία, και Ιαπωνία, παραμένει, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για μια ενίσχυση των τιμών των πρώτων υλών, ωθώντας προς υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών. Ένα κρίσιμο δεδομένο, όχι μόνο για τον κλάδο των εμπορευμάτων, αλλά και για τις μετοχικές αξίες , παραμένει η ανάπτυξη της Κίνας, καθώς και ο αντίκτυπος της από-μόχλευσης η οποία ξεκίνησε το τρέχον έτος και θα συνεχιστεί και το επόμενο.

Ένας βασικός παράγοντας για την πορεία αρκετών βιομηχανικών, κι όχι μόνο, εμπορευμάτων, είναι το ποσό το οποίο θα διαθέσει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για έργα υποδομής. Η Κίνα θα επενδύσει για το 2018 σε έργα υποδομών ποσό αυξημένο κατά 12% (σύμφωνα με δημοσιεύματα), με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων να συγκλίνουν ότι το ποσό αυτό θα είναι κατά 20% μειωμένο σε σχέση με τους πρώτους 10 μήνες του 2017. Όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα, η αύξηση των χρημάτων για έργα υποδομών διαμορφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 15,31% σε ετήσια βάση, με τον δείκτη χρήματος να ενισχύεται 8,80% (επίσης σε ετήσια βάση). Εάν αληθεύουν είτε τα δημοσιεύματα, είτε οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων, για μείωση των επενδύσεων σε έργα υποδομής, τότε ίσως να δούμε μια μικρή υποχώρηση στις τιμές των εμπορευμάτων, και κυρίως αυτή του χαλκού.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Σχετικά με την τιμή του χρυσού, αυτή αποδεικνύεται «εφτάψυχη», καθώς από τις αρχές του έτους ενισχύεται 12,70% (κλείσιμο 22/12), και μάλιστα σε μια χρονιά κατά την οποία η FED αύξησε τρεις φορές τα επιτόκια της, με ενίσχυση του δολαρίου, και των αμερικανικών treasuries. Από το 20008, οι καλύτεροι μήνες για την τιμή του χρυσού είναι συνήθως οι αρχές κάθε έτους, καθώς και οι τελευταίοι μήνες αυτών, όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα, όπου συνήθως ολοκληρώνει το έτος σε υψηλότερα επίπεδα.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Ένα από τα πιο δημοφιλή εμπορεύματα, το οποίο είναι ικανό να «βυθίσει» ολόκληρες οικονομίες, είναι αυτό του πετρελαίου. Από τις αρχές του έτους η τιμή του Brent καταγράφει απόδοση 17,35% (κλείσιμο 22/12, βλ. παρακάτω γράφημα), κυρίως χάριν στη μείωση της παραγωγής που συμφώνησαν τα μέλη του OPEC και η Ρωσία, καθώς η χαμηλή τιμή του δεν ευνοούσε τις οικονομίες τους. Η σταθεροποίηση σε επίπεδα άνω των $55/βαρέλι, ίσως οδηγήσει τον ερχόμενο Ιούνιο (ανάλογα των συνθηκών) σε μια νέα συμφωνία για μείωση της παραγωγής, ώστε η τιμή του «μαύρου χρυσού» να διατηρηθεί σε συμφέρουσες για τον OPEC και τη Ρωσία επίπεδα. Βέβαια, άγνωστη παραμένει η πρόθεση των Αμερικανών παραγωγών, καθώς η μείωση της τιμής ευνοεί τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες ικανοποιούν το χαμένο έδαφος από την μείωση της παραγωγής.

Πηγή γραφήματος:www.stockcharts.com

Σημαντικά κέρδη 31,30% (κλείσιμο 22/12, βλ. παρακάτω γράφημα) καταγράφει από τις αρχές του έτους η τιμή του χαλκού. Η τιμή του έχει τα τελευταία χρόνια γίνει «ευαίσθητη» όσο αφορά την κινεζική οικονομία, καθώς η αυξημένη ζήτηση ενισχύει την τιμή και το αντίθετο. Πιθανών το νέο έτος, να υπάρξουν κάποια «σκαμπανεβάσματα» στην τιμή του χαλκού, ιδίως εάν η κινεζική οικονομία «κατεβάσει» ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 6-6,2%.

Πηγή γραφήματος:www.stockcharts.com

Ίσως οι πιο άτυχοι, από άποψη αποδόσεων, το 2017 ήταν οι επενδυτές οι οποίοι τοποθέτησαν τα χρήματα τους σε αγροτικά προϊόντα. Κι αυτό γιατί, από τις αρχές του έτους (κλείσιμο 22/12) αγροτικά όπως το κακάο, ο καφές, η ζάχαρη, και ο χυμός πορτοκαλιού, κατέγραψαν απώλειες 20,29%, 11,53%, 19,61% και 29,13% αντίστοιχα, σε αντίθεση με το βαμβάκι το οποία ενισχύεται από 1/1 κατά 11,48%, το καλαμπόκι 1,92%, και το σιτάρι 7,70%. Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα, ο δείκτης Bloomberg subindex, υποχωρεί από τις αρχές του έτους κατά 12,60%. Γενικά, ο κλάδος των αγροτικών προϊόντων αποτελεί έναν ιδιαίτερο κλάδο στον οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και το επόμενο έτος η παραγωγή, η ζήτηση και οι καιρικές συνθήκες.

Πηγή γραφήματος:www.stockcharts.com

Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το καλό κλίμα στις αγορές εμπορευμάτων, με εξαίρεση τα αγροτικά προϊόντα, θα συνεχιστεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, κυρίως λόγω των θετικών επιπτώσεων από την αύξηση των επιτοκίων από τη FED, τη μείωση της φορολογίας στις ΗΠΑ, αλλά και την διατήρηση των ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Από το δεύτερο εξάμηνο, η συζήτηση σχετικά με μια επιβράδυνση στις οικονομίες των ΗΠΑ και την Κίνας (ανάλογα των τότε δεδομένων), ίσως οδηγήσει στην αρχή το «έξυπνο» χρήμα σε εκροές από τα διεθνή χρηματιστήρια, και στη συνέχεια μία μαζική εκροή χρημάτων, ωθώντας σε χαμηλότερα επίπεδα μετοχές και εμπορεύματα, με εξαίρεση την τιμή του χρυσού, η οποία παραμένει διαχρονική αξία προστασίας από υπέρ πληθωρισμό (κάτι σπάνιο να συμβεί), αλλά και γεωπολιτικών κινδύνων (βλ. Μέση Ανατολή), ενώ καθοριστικός παράγοντας για την πορεία αρκετών εμπορευμάτων θα παραμείνει το δολάριο, λόγω αρνητικής συσχέτισης με κάποια από αυτά, όπως ο χρυσός.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    25
    Shares
  •  
  •  
  • 25
  •