Ακριβό το ‘Μάρμαρο’;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Από αρχαιοτάτων χρόνων η ναυτιλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας. Με την πάροδο των αιώνων η ελληνική οικονομία μπορεί να μην κατάφερε να ακολουθήσει βιομηχανικά και ερευνητικά τις ανεπτυγμένες οικονομίες της δύσης, κατάφερε όμως να αναπτυχθεί σε κάποιους άλλους κλάδους, οι οποίοι αποτελούν και το πλεονέκτημα της. Φυσικά,  δύο κλάδοι στους οποίους η ελληνική οικονομία στηρίχθηκε και συνεχίζει να στηρίζεται, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, είναι αυτοί του τουρισμού και του μαρμάρου.

Κι εάν αρκετά δημοσιεύματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά διαστήματα σχετικά με τον τουριστικό τομέα, αυτός του μαρμάρου ίσως είναι ο περισσότερο αδικημένος, παρότι τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να προσφέρει στην εθνική οικονομία. Σύμφωνα με την Eurostat, το 2016 οι εξαγωγές ακατέργαστων μαρμάρων ξεπέρασαν τα 145 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 24% σε σχέση με το 2015.

Μια από τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον εν λόγο χώρο (κι όχι μόνο), με την μετοχή της να είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι η ΙΚΤΙΝΟΣ.

Το 2016 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 35,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 1,06% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 8,69 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,66% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε στο 38,89%, με το 92,58% του κύκλου εργασιών της να προέρχεται από το εξωτερικό.
Πραγματικά ικανοποιητικά αποτελέσματα για μια εταιρεία η οποία έχει έδρα σε μια οικονομία η οποία βρίσκεται επί επτά έτη σε ύφεση, και μαστίζεται από την υπερβολική φορολογία. Ας εξετάσουμε όμως, εάν τα καταφέρνει και χρηματιστηριακά τόσο καλά όσο επιχειρηματικά. Το P/E της μετοχής διαμορφώνεται στο 80, με την τιμή προς λογιστική αξία να βρίσκεται στο 1,08, ενώ το 33,33% των μετοχών της είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float).
Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε και στο παρακάτω γράφημα, η μετοχή από τις αρχές του έτους ακολουθεί ανοδική πορεία, με την απόδοση από τις αρχές του έτους να φθάνει το 190,9% (κλείσιμο 7/12), και με την αντίσταση να βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά, στα 3,26 ευρώ (γραμμή ΑΒ).

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω, οι καλές εταιρείες συνεχίζουν να υπάρχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς είναι αυτές που άντεξαν στον χρόνο και την ύφεση, αρκεί εμείς να έχουμε την διάθεση να τις ανακαλύψουμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. ιδρύθηκε  το 1974, από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΝΙΚ. ΧΑΪΔΑ, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα ο κυριότερος μέτοχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας. Από τo 1974 που ιδρύθηκε η Εταιρεία λειτούργησε στο εργοστάσιο της στην Μεταμόρφωση Αττικής όπου είναι και σήμερα η έδρα και οι κεντρικές εγκαταστάσεις της. Θυγατρικές εταιρείες είναι οι: ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ΦΕΙΔΙΑΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. , ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ Ε.Π.Ε., ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΑΕ, ΙΔΕΗ ΑΕ, ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΕΓΑ ΙΣΩΜΑ ΑΕ, ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΟ ΑΕ, ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΥΚΟΦΩΛΙΑ ΑΕ, ΑΙΟΛΙΚΗ ΣΥΝΟΡΑ ΑΕ, και LATIRUS Ltd, ενώ δραστηριοποιείται εκτός από τον τομέα του μαρμάρου και στους τομείς της αιολικής ενέργειας και του real estate.

 

 

 

 

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •