Υπάρχουν αγοραστικές ευκαιρίες στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Έντονος προβληματισμός συνεχίζει να επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών κι όχι μόνο, λόγω της όχι και τόσο καλής εικόνας που παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη παρόλα αυτά να καταγράφει κέρδη 30,97% από τις αρχές του έτους.

Όπως είναι γνωστό στην ζωή τίποτα δεν διαρκεί για πάντα, έτσι και στα χρηματιστήρια ποτέ οι τιμές δεν ανεβαίνουν για πάντα, αλλά ούτε και πέφτουν για πάντα. Η πρόσφατη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο έδωσε στους πεσιμιστές την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν το εγώ τους, ενώ σε κάποιους άλλους την ευκαιρία να χτίσουν σταδιακά θέσεις σε μετοχές που εκτιμούν ότι θα υπέρ αποδώσουν στο μέλλον.

Κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης τις 22/9 δεκαεπτά μετοχές βρέθηκαν κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με κάποιες από αυτές να αποτελούν αγοραστική ευκαιρία, και κάποιες άλλες όχι. Παρακάτω θα αναφέρουμε τις δεκαπέντε από αυτές, αφήνοντας κατά την προσωπική μας άποψη εκτός τις δύο από αυτές, την Prodea και την ΒΙΟΤΕΡ.

Viochalco

Τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου δεν ενθουσίασαν, καθώς τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 36,5 εκατ. ευρώ από 207,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022.

Η μετοχή με βάση την λογιστική της αξία θεωρείται υποτιμημένη (6,45 ευρώ), με την τιμή/λογιστική αξία να διαμορφώνεται στα 0,85 ευρώ.

Διαγραμματικά η μετοχή διατηρεί την βραχυπρόθεσμη πτωτική της τάση, ολοκληρώνοντας στην συνεδρίαση της Παρασκευής για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την προσοχή να εστιάζεται τις επόμενες μέρες στο εάν θα διασπάσει πτωτικά ή όχι τον ΚΜΟ200 ημερών (5,41 ευρώ). Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 37,33%.

LAMDA Development

Εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, η μετοχή συνεχίζει να διατηρεί την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση, διαπραγματευόμενη κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, εμφανίζοντας στις τελευταίες συνεδριάσεις εισροές, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 6,22 ευρώ και την στήριξη στα 5,82 ευρώ. Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 0,43%.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου δεν ενθουσίασαν, καθώς τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 25,9 εκατ. ευρώ από 119,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, με τον καθαρό δανεισμό του Ομίλου να μειώνεται πάντως κατά 163,3 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας, της βελτίωσης του κεφαλαίου κίνησης, και του περιορισμού των επενδυτικών δαπανών.

Η μετοχή με βάση την λογιστική της αξία θεωρείται υποτιμημένη (2,51 ευρώ), με την τιμή/λογιστική αξία να διαμορφώνεται στα 0,71 ευρώ.

Διαγραμματικά η μετοχή διατηρεί την βραχυπρόθεσμη πτωτική της τάση, ολοκληρώνοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με τις εκροές να περιορίζονται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,94 ευρώ και την στήριξη στα 1,68 ευρώ. Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 9,26%.

ΕΥΔΑΠ

Εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου στις 28 του μήνα, η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, διατηρώντας την βραχυπρόθεσμη πτωτική της τάση.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις οι εισροές στην μετοχή παρουσιάζουν αύξηση, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 6,08 ευρώ και την στήριξη στα 5,56 ευρώ. Η τιμή της μετοχής από τις αρχές του έτους υποχωρεί 13,68%.

Epsilon Net

Εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, η μετοχή στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις κατέγραψε σημαντικές απώλειες, λόγω της ανακοίνωσης για τα stock options, με αποτέλεσμα να βρεθεί κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης.

Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις εστιάζεται στην πτωτική ή όχι διάσπαση του ΚΜΟ200 ημερών (8,49 ευρώ), με την αντίσταση να βρίσκεται στα 9,62 ευρώ και την στήριξη στα 8,25 ευρώ. Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 38,20%.

Austria Card

Η εταιρεία εξέπληξε θετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, καθώς τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 11,7 εκατ. ευρώ από 4,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η λογιστική αξία της μετοχής βρίσκεται στα 2,77 ευρώ, με την τιμή/λογιστική αξία στα 2,20 ευρώ, και το P/E στο 8,84.

Διαγραμματικά η μετοχή ολοκλήρωσε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον ΚΜΟ200 ημερών (6,11 ευρώ), με την προσοχή να εστιάζεται πλέον στην συνεδρίαση της Δευτέρας και ειδικότερα στο εάν θα πραγματοποιήσει κλείσιμο πάνω από αυτόν ή όχι (φίλτρο τρία).

Η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 6,50 ευρώ και την στήριξη στα 5,76 ευρώ, με τις εκροές στην μετοχή να περιορίζονται στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 25,30%.

Πλαστικά Θράκης

Δεν ενθουσίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 8,7 εκατ. ευρώ από 15,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, με την Διοίκηση του Ομίλου πάντως να εκτιμά ότι, εαν και η ζήτηση σε αρκετές προϊόντικές ομάδες παραμένει μειωμένη, και το τρίτο τρίμηνο θα επιτευχθεί σημαντική κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA, με την εκτίμηση ότι η κερδοφορία EBITDA του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους αναμένεται να κυμανθεί στα αντίστοιχα επίπεδα του τρίτου τριμήνου του 2022.

Η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από την λογιστικής αξία (6,15 ευρώ), με την τιμή/λογιστική αξία να διαμορφώνεται στα 0,67 ευρώ.

Διαγραμματικά η μετοχή συνεχίζει να απογοητεύει, καθώς από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου κινείται πτωτικά, διαπραγματευόμενη κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στα 4,47 ευρώ και η στήριξη στα 3,99 ευρώ, παρουσιάζοντας στις τελευταίες συνεδριάσεις εισροές. Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 3,79%.

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ

Εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, η μετοχή συνεχίζει να κινείται πτωτικά από τα μέσα σχεδόν του μήνα, με την διοίκηση να συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών.

Η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,43 ευρώ και την στήριξη στα 2,34 ευρώ. Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 5,29%.

Alumil

Η εταιρεία απογοήτευσε με τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, καθώς πραγματοποίησε καθαρά κέρδη 1,49 εκατ. ευρώ από 20,0 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, με την πτώση να οφείλεται: στη μείωση των τιμών αλουμινίου, στη μείωση των άλλων εσόδων και κερδών λόγω του κέρδους από αναστροφή απομείωσης παγίων 2,8 εκατ. ευρώ που αναγνωρίστηκε στην προηγούμενη περίοδο, στην αύξηση των εξόδων διάθεσης λόγω αύξησης των δαπανών διαφήμισης και των μεταφορικών εξόδων, και στις αυξημένες χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές λόγω της υποτίμησης του νομίσματος στην Αίγυπτο.

Η λογιστική αξία της μετοχής είναι 2,04 ευρώ, με την τιμή/λογιστική αξία να βρίσκεται στα 1,11 ευρώ.

Διαγραμματικά η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με τις εισροές στις τελευταίες συνεδριάσεις να σημειώνουν αύξηση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,47 ευρώ και η στήριξη στα 2,17 ευρώ. Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 14,72%.

ΕΛΤΟΝ

Μειωμένη κερδοφορία εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο του έτους η εταιρεία σε σχέση με πέρσι, με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 1,5 εκατ. ευρώ από 4,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά για το δεύτερο μισό του έτους σταθεροποίηση των τιμών και εξομάλυνση της ζήτησης, με τις διακυμάνσεις των τιμών να αναμένονται να είναι σε μικρότερο εύρος και σε πιο πλατιά καμπύλη σε σχέση με τον χρόνο, αναγκαία συνθήκη ώστε να επιτρέψει την ομαλοποίηση του περιθωρίου κέρδους στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

Η μετοχή διαπραγματεύεται κάτω από την λογιστική της αξία (2,44 ευρώ), με την τιμή/προς λογιστική αξία να διαμορφώνεται στα 0,95 ευρώ, με το P/E στα 8,01.

Η μετοχή διατηρεί την βραχυπρόθεσμη πτωτική της τάση, συνεχίζοντας να διαπραγματεύεται κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με τις εισροές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,48 ευρώ και η στήριξη στα 2,26 ευρώ. Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 2,65%.

ΙΚΤΙΝΟΣ

Εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, η μετοχή διατηρεί την βραχυπρόθεσμη πτωτική της τάση, διαπραγματευόμενη κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης. Οι εισροές στην μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφουν αύξηση, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,56 ευρώ και την στήριξη στα 0,50 ευρώ. Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 5,95%.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ

Εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου της εταιρείας, και με την διοίκηση της εταιρείας να συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών, η μετοχή ολοκλήρωσε στην συνεδρίαση της Παρασκευής κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με τις εισροές στις τελευταίες συνεδριάσεις να σημειώνουν αύξηση. Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,95 ευρώ και η στήριξη στα 2,73 ευρώ. Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 24,44%.

ΣΙΔΜΑ

Η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο εμφάνισε ζημιές 821.457 ευρώ έναντι καθαρών κερδών 11,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, λόγω της μειωμένης μέσης τιμής πώλησης των προϊόντων που εμπορεύεται.

Η λογιστική αξία της μετοχής είναι 1,47 ευρώ, με την τιμή/λογιστική αξία να διαμορφώνεται στα 1,55 ευρώ.

Η μετοχή διατηρεί την βραχυπρόθεσμη πτωτική της τάση, διαπραγματευόμενη στις τελευταίες συνεδριάσεις κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,36 ευρώ και η στήριξη στα 2,15 ευρώ. Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 22,37%.

Alpha Trust-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

Η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο του έτους εμφάνισε καθαρά κέρδη 6,0 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, με την διοίκηση να συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών.

Η λογιστική αξία της μετοχής είναι στα 9,91 ευρώ, με την τιμή/λογιστική αξία στα 0,69 ευρώ.

Διαγραμματικά η μετοχή διατηρεί την βραχυπρόθεσμη πτωτική της τάση, με την προσοχή να εστιάζεται στις επόμενες συνεδριάσεις στην πτωτική ή όχι διάσπαση του ΚΜΟ200 ημερών (6,79 ευρώ). Η μετοχή ολοκλήρωσε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 7,16 ευρώ και η στήριξη στα 6,71 ευρώ. Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 11,48%.

Αφοί Κορδέλλου

Εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, διατηρώντας την βραχυπρόθεσμη πτωτική της τάση. Οι εισροές στην μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφουν αύξηση, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 0,58 ευρώ και την στήριξη στα 0,52 ευρώ. Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 10,61%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.