Αποτελέσματα εκλογών με κυριαρχία ΝΔ και ισχυροποίηση αντισυστημικών. Απο πού κέρδισαν οι Σπαρτιάτες

Οι Βουλευτικές εκλογές 25 Ιουνίου 2023 διεξήχθησαν σε πολιτισμένο κλίμα.

Με καταμετρημένο το 98,2% των εκλογικών τμημάτων, τελικώς ψηφισαν λιγότερο απο 5,2 εκατομμύρια πολίτες, 17% λιγώτεροι από τα 6 εκατομμυρια πολίτες που ψηφισαν στις εκλογές 21 Μαίου του 2023.

Η ΝΔ κέρδισε άνετα τις εκλογές παίρνοντας 40,6% και 158 βουλευτές, χάνοντας 0,2% απο τις εκλογές Μαίου.

Λογικά θα κυβερνήσει αυτοδύναμα, με αριθμό βουλευτών που επιτρεπει ανετη διακυβέρνηση, όχι όμως και υπογραφη διεθνων συνθηκων ή αλλαγες συνταγματικών ρυθμίσεων χωρις αλλες κομματικες συναινεσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,8% παίρνει 48 μόλις εδρες, χανοντας 2% απο τις προηγουμενες εκλογες, και παιρνοντας 23 εδρες λιγότερες, κυρίως λόγω του καλπονοθευτικού συστήματος ενισχυμένης αναλογικής αυτων των εκλογών. Ξανακέρδισε στη Ροδόπη, παρά την τρομοκράτηση πληθυσμού από εκκλήσεις πολιτικών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Η πολιτική σιγονταρίσματος του ‘δικαιωματισμού’ του κομματος, υπέστη σημαντική αποδοκιμασία.

Παρότι διατηρησε τη δεύτερη θέση, ειναι εμφανές ότι τα αποτελέσματα ειναι κατώτερα των προσδοκιών για το κόμμα αυτό.

Το ΠΑΣΟΚ τερματισε τρίτο με 11,9%, κερδίζοντας 0,3% εναντι των εκλογών Μαίου. Πήρε 32 βουλευτές (-9 απο εκλογες Μαίου).

Τα αποτελέσματα είναι τα καλύτερα των τελευταίων 8 ετων, επιβεβαιώνοντας τις επιλογές και στρατηγική της ηγεσίας του.

ΤΟ ΚΚΕ πήρε 7,7% , δηλαδη κερδισε ενα επιπλέον 0,5% απο τις εκλογες Μαίου, λαμβάνοντας 20 βουλευτές(-6 απο εκλογές Μαίου).

Τα αποτελέσματα ειναι τα καλύτερα των τελευταίων 11 ετών, και αποτελούν ένδειξη ότι το παραδοσιακό τμήμα του ιστορικού αυτού αντισυστημικού αριστερού κόμματος, επιστρεφει στο ΚΚΕ.

Το κόμμα Σπαρτιάτες, που υποστηρίχτηκε από τον εγκλειστο Ηλία Καρδασιλάρη, κέρδισε 4,7% και 12 έδρες.

Το αποτέλεσμα αποτελεί ισχυρό χαστούκι σε όσους προσπάθησαν με πραξικοπηματικό τρόπο, να αποκλείσουν την πολιτική παρουσία του εθνικιστικού χώρου που εκπροσωπεί στις εκλογές Μαίου.

Η Ελληνική Λύση του Βελλόπουλου πηρε 4,5%, κερδίζοντας το ίδιο ποσοστό με τις προηγούμενες εκλογές, και 12 εδρες.

Το Κόμμα ‘Νίκη’ κέρδισε 3,7% και εκλέγει 10 Βουλευτές (+0,8% απο Μαιο)

Το κόμμα ‘Πλευση Ελευθερίας’ της Ζωής Κωνσταντοπούλου, πέρασε το οριο του 3% παίρνοντας 3,2% και εκλέγοντας 8 βουλευτές . Κέρδισε 0,3% σε σχέση με τις εκλογές Μαίου.

Η Μερα25 του Γιανη Βαρουφακη (με την υποστηριξη καποιων πρώην αγωνιστων της ΛΑΕ) πηρε 2,5%, διατηρωντας τις δυναμεις του. Ομως καθως ειναι κατω απο το 3%, δεν εκλέγει Βουλευτές.

Απο Αλλα κόμματα, ξεχωρίζουν σε παρουσία ο ‘Πατριωτικός Συνασπισμός’ των Εμφιετζόγλου(πατριωτική Δυναμη) -Μπογδάνου (Πατρίδα)  που πηρε 0,50%, Η Φωνη Λογικής της Αφρ.Λατινοπουλου με 0,43%, οι Οικολογοι Πρασινοι, η ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Παρσινο και ΜΩΒ, ολοι με χαμηλότερα ποσοστά, μεταξύ 0,3% και 0,4%.

Από που πηραν ψηφους οι Σπαρτιάτες

Το  μεγαλύτερο ποσοστό τους οι Σπαρτιάτες κερδισαν στις Λαικες Συνοικίες Β Δυτικής Αττικής συγκεντρώνοντας 7,6%.

Στην περιφερεια αυτη η ΝΔ εχασε 2% απο τις εκλογες μαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ εχασε 2,4%, η Ελ.Λυση εχασε 0,7%.

Δεδομένου ότι το ΚΚΕ κερδισε 1% εναντι των εκλογων Μαιου και το ΠΑΣΟΚ 0,6%, θα μπορούσε καποιος να υποθεσει ότι η ΝΔ αποτελεί το κομμα με τις μεγαλύτερες διαρροές προς του ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, με το μεγαλύτερο κομματι των ψηφων του να αποτελουν νέες ή απροσδιόριστες ψηφους.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική και εξελίξεις σε αυτό το κόμμα.

Η νέα Κυβέρνηση

Ποικίλες δημοσιογραφικές πηγές εικάζουν ότι νέοι υπουργοι θα είναι ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης, Άμυνας Ν.Δένδιας, Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης, Μετανάστευσης Δ. Καιρίδης, Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, Επικρατείας (για Βουλή) Μάκης Βορίδης.

Αποτέλεσμα στις Αγορές

Θετικό αναμένεται να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών για τις αγορές. Ομως, καθώς αναμένονταν απο δημοσκοπήσεις παρόμοιο αποτελεσμα, ειναι αγνωστο αν οι αγορές θα ανοιξουν αυριο με σημαντικά ανοδικές τασεις.

Η αγορά θα περιμένει σημαντικές αλλαγές που να ευνοούν τις εταιρίες. Εν εξελίξει θέματα όπως προστασίας του επενδυτή, χαμηλότερη φορολογία ακίνητης περιουσίας,  χαμηλότερη φορολογία εταιριών, μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, θα μπορούσαν πχ. να ειναι καταλύτες.

new-economy.gr