Στεγαστικά: «Ανάσα» για όσους δανείστηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο – Τι σχεδιάζουν οι τράπεζες

Της δημοσιογράφου Μαρίας Βε

Σχέδιο επιβράβευσης δανειοληπτών, με «πάγωμα» των επιβαρύνσεων στις δόσεις στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου εξετάζουν οι τράπεζες, με στόχο να αποτρέψουν ένα νέο κύμα «κόκκινων δανείων», αλλά και να προλάβουν τις νέες αυξήσεις επιτοκίων που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι περαιτέρω αυξήσεις αναμένεται, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, να ενισχύσουν την πίεση στα νοικοκυριά και να παρατείνουν φυσικά την αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο απώτερο μέλλον.

Το συγκεκριμένο μέτρο λοιπόν που μελετάται και που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί έως την επόμενη εβδομάδα, εφόσον πάρει το «πράσινο φως» από τους εποπτικούς φορείς, αφορά τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια και προβλέπει πλαφόν 2,85% στα επιτόκια βάσης, είτε το euribor 1 μηνός ή 3μήνου, είτε το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ή το libor, βάσει του οποίου υπολογίζεται η δόση των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό νόμισμα.

Προσδιορίζοντάς το χρονικά, το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Μάιο – την περίοδο που θα ανακοινώσει την επόμενη αύξηση η ΕΚΤ- και θα ισχύσει για 1 χρόνο. Η σταθερότητα ξεκλειδώνει στις 31η Μαρτίου, που σημαίνει ότι δεν θα ισχύσουν οι όποιες αυξήσεις σημειώθηκαν μετά από αυτή την ημερομηνία ή πρόκειται να γίνουν στα επιτόκια, τα οποία αποτελούν τη βάση αναφοράς για τα στεγαστικά δάνεια.

Οι δόσεις στεγαστικών δανείων δηλαδή με κυμαινόμενο επιτόκιο, για ενήμερους δανειολήπτες έως το τέλος του 2022, σταθεροποιούνται στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί τον Μάρτιο. Ο δανειολήπτης, σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων, θα παραμένει σταθερός, ενώ σε περίπτωση μείωσης, θα επωφεληθεί αναλόγως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δόση στεγαστικού δανείου για 100.000 ευρώ 20ετίας, τον Ιούλιο του 2022 ήταν στα 511 ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2023 είχε σκαρφαλώσει στα 669 ευρώ.

Δεδομένου ότι θα πάρει και άλλο την ανιούσα το προσεχές διάστημα, αυτό το σχέδιο θα δώσει ελάφρυνση σε όσους επιβαρύνθηκαν από τις συνεχείς και απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, το εν λόγω σχέδιο των τραπεζών, αναμένεται να καλύψει περίπου 70.000 νοικοκυριά.

Γ. Στουρνάρας: Κοντά στο τέλος των επιτοκίων

Την ίδια στιγμή, την άποψή του ότι έχουμε φθάσει κοντά στο τέλος αύξησης των επιτοκίων, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η χώρα βρίσκεται κοντά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. «Η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από μια μεγάλη κρίση, από τρία μνημόνια και αυτό μας έκανε καλό», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, επισημαίνοντας ότι «οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα».

Διευρύνονται κατά 30% τα εισοδηματικά κριτήρια

Παράλληλα, επιδιώκοντας την ενίσχυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ευάλωτων ενήμερων πολιτών με στεγαστικά δάνεια, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων.

Συγχρόνως, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα παρατείνεται κατά τρεις μήνες, έως τις 31.07.2023, έτσι ώστε να αιτηθούν και να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι δανειολήπτες.

Πιο συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Όπως υπενθυμίζει το ΥΠΟΙΚ, η επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Η ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης ορίζεται η 30ή Ιουνίου 2022, για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.