Ρευστοποιήσεις στο Χ.Α.-Τι δείχνουν θεμελιώδης και τεχνική ανάλυση για ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ, και ΠΡΟΦ

Ρευστοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 819,14 μονάδες με πτώση 0,48%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,57 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 3,09 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 43 έκλεισαν ανοδικά, 59 πτωτικά, και 62 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύθηκε σήμερα σχεδόν σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός, δείκτης, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 818,22 μονάδες, με τις απώλειες όμως να μην διευρύνονται, και με τον πραγματοποιηθέν όγκο να κινείται αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με χθες, και με την σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1 προς 1,4.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

Πακέτα συνεδρίασης

Tο τραγικότερον της όλης υπόθεσης είναι ότι το ΣΥΣΤΗΜΑ έχει πείσει, έχει προβατοποιήσει, έχει εκμαυλίσει, έχει αποχαυνώσει το 95% της ελληνικής επενδυτικής κοινότητας στο να ακολουθεί τις ξένες αγορές, την στιγμή μάλιστα που στο ΝΑΟ του ΧΡΗΜΑΤΟΣ (και της ατέρμονης ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ) η πλειοψηφία των μετοχών του δεν θα περνούσε καν από την… αυλόπορτα του ελληνικού χρηματιστηρίου. Αναλογικά και συγκριτικά φυσικά.

ΑΚΟΜΗ και με ΑΡΝΗΤΙΚΑ ebitda, με ζημίες επί ζημιών, με κύκλο εργασιών υποπολλαπλάσιο της κ/φσης τους, με αρνητικά p/e στη στρατόσφαιρα (ανάθεμα κι αν βγάλουν ποτέ τους κέρδη), δανεισμό στα ουράνια κλπ κλπ.

ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΝ να γίνονταν αυτά στο Χ.Α αμφιβάλλω αν οι επικεφαλής του θα μπορούσαν να βγούν από το σπίτι τους αρχικά κι αν το κατόρθωναν, από το γραφείο τους αργότερα. ΠΑΝΤΟΥ στα ΜΗΕ θα διάβαζες… WANTED!!

AYTA που λέτε φίλοι μου και να περνάτε όμορφα.

(Βασίλης Παπαθεοδώρου)

Παπουτσάνης: Ισχυρή ανάπτυξη για το 9μηνο 2022 με 39% αύξηση του κύκλου εργασιών

-Αύξηση των πωλήσεων σε 53,0 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022 έναντι 38,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

-Σημαντική αύξηση των εξαγωγών που ανήλθαν σε 34,9 εκατ. ευρώ έναντι 22,5 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 66% του συνολικού κύκλου εργασιών και παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 55% έναντι του εννεάμηνου του 2021.

Η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, μία εκ των μεγαλύτερων παραγωγών σαπουνιών στην Ευρώπη, ανακοινώνει ισχυρή ανάπτυξη για το εννεάμηνο του 2022.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση κατά 39% με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 53,0 εκατ. ευρώ έναντι 38,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών αποδίδεται στη επανεκκίνηση της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στην ενίσχυση των πωλήσεων των ειδικών σαπωνομαζών και των παραγωγών για τρίτους στην Ελλάδα και εξωτερικό, σε συνδυασμό με αυξήσεις στις τιμές πώλησης (κυρίως των δύο τελευταίων κατηγοριών) προκειμένου να μετακυλιστεί κατά το δυνατόν η αύξηση του κόστους.

Η αξία των εξαγωγών για την Παπουτσάνης ανήλθε κατά την τρέχουσα περίοδο σε 34,9 εκατ. ευρώ έναντι 22,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 66% του συνολικού κύκλου εργασιών και παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 55%.

Όσον αφορά τη συνεισφορά των τεσσάρων τομέων δραστηριότητας στα συνολικά μεγέθη, επισημαίνεται ότι το 16% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 23% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 41% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 20% από βιομηχανικές πωλήσεις ειδικών σαπωνομαζών.

Σημειώνεται ότι στα προαναφερόμενα μεγέθη της Παπουτσάνης δεν έχουν ενσωματωθεί τα αντίστοιχα της 100% θυγατρικής Γ. Μαλικούτης  ΑΕ (Σαπωνοποιία Αρκάδι) , η οποία εξαγοράσθηκε από την Παπουτσάνης στις 31/8/2022.  

Επισκόπηση ανά Τομέα Δραστηριότητας

Επώνυμα Προϊόντα: Η κατηγορία παρουσιάζει οριακή μείωση κατά 3% συγκρινόμενη με το εννεάμηνο του 2021, εξαιτίας της πτωτικής πορείας της συνολικής αγοράς του λιανεμπορίου και κυρίως της αγοράς αντισηπτικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022, οι κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται η Παπουτσάνης σημείωσαν συνολική πτώση σε αξία της τάξεως του 6,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στην κατηγορία των αντισηπτικών προϊόντων (-33,3%).  Εξαιρώντας το αντισηπτικό, η αξία πωλήσεων των επώνυμων προϊόντων Παπουτσάνης παρουσιάζει αύξηση κατά 12,5% παρουσιάζοντας ταχύτερη αύξηση στο πλαίσιο της αγοράς και συνεπώς κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο.

Ξενοδοχειακά Προϊόντα: Σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων κατά 195% σε σχέση με το 2021. Η κατηγορία αυτή την αντίστοιχη περσυνή περίοδο κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Φέτος οι σχετικές πωλήσεις ενισχύονται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, χάρη στη διεύρυνση συνεργασιών που είχαν ήδη συμφωνηθεί από το 2019 και η υλοποίησή τους ξεκίνησε από το τελευταίο τρίμηνο του 2021, κατά την επανεκκίνηση της ξενοδοχειακής αγοράς. 

Προϊόντα τρίτων (βιομηχανικές πωλήσεις, ιδιωτική ετικέτα): Αύξηση πωλήσεων κατά 12% σε σχέση με το 2021. Η αύξηση προήλθε από την σημαντική περαιτέρω ενίσχυση συνεργασιών με πολυεθνικές εταιρίες για την παραγωγή προϊόντων τους, την ανάπτυξη του πελατολογίου και τη συνεχή διεύρυνση της γκάμας προϊόντων που προσφέρει η Παπουτσάνης. 

Βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών: Σημειώθηκε αύξηση κατά 74% το 2022 στη συγκεκριμένη κατηγορία που αφορά κυρίως εξαγωγές. Η ανάπτυξη οφείλεται στην εδραίωση της εταιρίας ως ένας εκ των βασικότερων προμηθευτών ειδικών σαπωνομαζών στη διεθνή αγορά, τη διεύρυνση του πελατολογίου καθώς και τη συνεχή ενίσχυση της προσφερόμενης ποικιλίας προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το δεύτερο μισό του 2021 έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα παραγωγής σαπωνόμαζας με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί το παραγωγικό δυναμικό της εταιρίας σε αυτά τα προϊόντα. Παράλληλα, η έναρξη διάθεσης των συνθετικών σαπωνομαζών, που αποτελούν εξειδικευμένα και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την κατηγορία. 

Ο κ. Μενέλαος Τασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, σχολίασε: “Κατά το εννεάμηνο του 2022, η Παπουτσάνης πέτυχε διψήφια ενίσχυση του κύκλου εργασιών της σε σχέση με το 2021. Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη στρατηγική μας, με στόχο την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.  Προς αυτήν την κατεύθυνση, και η πρόσφατη εξαγορά της Γ. Μαλικούτης ΑΕ με το σήμα ΑΡΚΑΔΙ, θα διευκολύνει την είσοδό μας σε νέες προϊοντικές κατηγορίες.”

Υψηλό/Χαμηλό 52 εβδομάδων

Εταιρικά ομόλογα

U.S. stocks were falling after data about private payrolls showed strong demand for labor despite rising interest rates.

At 10:21 ET (14:21 GMT), the Dow Jones Industrial Average was down 360 points, or 1.2%, while the S&P 500 was down 1.6% and the NASDAQ Composite was down 2%.

Tech stocks had staged a mini rally to start the month and the fourth quarter. Treasury yields also fell. But that reversed on Wednesday, at least in early trading.

The 10-year Treasury rose to 3.78%, up 3.8%.

The ADP nonfarm payrolls report employers increased their hiring in September. The reading was 208,000, slightly higher than expectations. Investors are anticipating Friday’s broader jobs report from the government. 

The rally on Monday and Tuesday was fueled by hopes that the Federal Reserve could begin to ease off its interest rate hikes, though a stronger than expected labor market could toss a wet blanket on those hopes.

Twitter Incshares fell 2.3% after surging 22% on Tuesday when Elon Musk said he would pursue his deal to buy the company at his originally offered price. Shares of Musk’s electric vehicle maker Tesla Inc fell 4.6%.

Oil was mixed as delegates from major oil producing nations met in Vienna to decide on production levels, with early reports suggesting they could agree to cut as much as 2 million barrels a day. Crude Oil WTI Futures ticked lower 0.2% to $86.32 a barrel, while Brent Oil Futures crude was flat at $91.95 a barrel. Gold Futures fell 1% to $1712 an ounce.(Liz Moyer, investing.com)

Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτης Dow Jones διαπραγματεύεται με σήμα sell, και οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq με σήμα strong sell. Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX διαπραγματεύεται με σήμα sell, ο δείκτης FTSE 100 με σήμα strong sell , και ο δείκτης CAC 40 με σήμα sell, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Τέλος στο τριήμερο ανοδικό σερί για τον γενικό δείκτη, παρουσιάζοντας αδυναμία ανοδικής διάσπασης του εκθετικού ΚΜΟ30 ημερών (826 μονάδες), με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με τον όγκο να διαμορφώνεται αισθητά χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 900 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 787 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 11,74 εκατ. τεμάχια, έναντι 19,35 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Πτωτικά έκλεισε και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 2.229 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 1.845 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ολοκληρώνοντας στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.441 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 1.135 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Αρνητικό πρόσημο και για τον τραπεζικό δείκτη, παρουσιάζοντας αδυναμία ανοδικής διάσπασης του εκθετικού ΚΜΟ50 ημερών (542 μονάδες), διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 620 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 446 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 7,96 εκατ. τεμάχια, έναντι 13,93 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Η μετοχή της ΕΝΤΕΡ έκλεισε στα 3,41 ευρώ με άνοδο 0,29%, ολοκληρώνοντας σήμερα στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης, διατηρώντας την βραχυπρόθεσμη πτωτική της τάση, καθώς και το σήμα πώλησης. Η αντίσταση βρίσκεται στα 3,71 ευρώ, και η στήριξη στα 3,30 ευρώ, με τις εκροές στην μετοχή να συνεχίζονται. Μ.Ο όγκου 30 ημερών 7,6 χιλ. τεμάχια.

Απόδοση μηνός -13,67%

Απόδοση 3μηνου -9,55%

Απόδοση 6μηνου -37,77%

Απόδοση από 1/1 -38%

Απόδοση 52 εβδομάδων 32,87%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 6,04 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 3,14 ευρώ

Καθαρή Θέση: 20,8 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης α’ εξαμήνου 2022)

BV 0,66

P/BV 5,15

P/Ettm 18,83

EV/EBITDA* 12,35 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* αρνητικός (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές: -560.088 ευρώ την χρήση του α’ εξαμήνου του 2022 από 2,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Ξένα/Ιδία αρνητικά

ROE +14,44%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 75,50%

Συντελεστής Μόχλευσης* αρνητικός

Κεφαλαιοποίηση: 102,3 εκατ. ευρώ

Η μετοχή της ΕΠΙΣΛ έκλεισε στα 5,26 ευρώ αμετάβλητη, συνεχίζοντας να βρίσκεται σε κατάσταση συσσώρευσης, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στα 6,18 ευρώ, και η στήριξη στα 4,93 ευρώ, με τις εισροές στην μετοχή να καταγράφουν μικρή αύξηση. Μ.Ο όγκου 30 ημερών 20,1 χιλ. τεμάχια.

Απόδοση μηνός -5,40%

Απόδοση 3μηνου -8,36%

Απόδοση 6μηνου -24,64%

Απόδοση από 1/1 +1,54%

Απόδοση 52 εβδομάδων +28,44%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 7,56 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 3,9575 ευρώ

Καθαρή Θέση: 49,6 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης α΄ εξαμήνου 2022)

BV 0,69

P/BV 7,64

P/Ettm 14,05

EV/EBITDA* 17,10 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* αρνητικός (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές: -3,5 εκατ. ευρώ την χρήση του α΄ εξαμήνου του 2022 από -2,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Ξένα/Ιδία αρνητικά

ROE +13,09%

Δείκτης Φερεγγυότητας 70,36%

Συντελεστής Μόχλευσης* αρνητικός

Κεφαλαιοποίηση: 285,1 εκατ. ευρώ

Η μετοχή της ΠΡΟΦ έκλεισε στα 2,75 ευρώ με πτώση 1,79%, ακυρώνοντας την πρόσφατη προσπάθεια κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,85 ευρώ με την επόμενη στα 3,04 ευρώ, και η στήριξη στα 2,70 ευρώ, με τις εισροές στην μετοχή να σημειώνουν αύξηση. Μ.Ο όγκου 30 ημερών 8,9 χιλ. τεμάχια.

Απόδοση μηνός -12,14%

Απόδοση 3μηνου -14,86%

Απόδοση 6μηνου -18,76%

Απόδοση από 1/1 -8,33%

Απόδοση 52 εβδομάδων +2,61%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 3,745 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 2,65 ευρώ

Καθαρή Θέση: 25,3 εκατ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης α΄ εξαμήνου 2022)

BV 1,07

P/BV 2,56

P/Ettm 13,97

EV/EBITDA* 10,25 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* αρνητικός (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές: 2,3 εκατ. ευρώ την οικονομική χρήση του α΄ εξαμήνου του 2022, από -3,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Ξένα/Ιδία αρνητικά

ROE +8,88%

Δείκτης Φερεγγυότητας* +81,04%

Συντελεστής Μόχλευσης* αρνητικός

Κεφαλαιοποίηση: 66,08 εκατ. ευρώ

*Δείκτης Φερεγγυότητας είναι η ικανότητα μιας εταιρείας να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, κυρίως σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Όσο μεγαλύτερος ο εν λόγω δείκτης, τόσο περισσότερο μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η εταιρεία.

*EV/EBITDA: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της αξίας μιας εταιρείας με βάση τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων, και αποσβέσεων). Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμοδείκτης EV/EBITDA τόσο υπερτιμημένη μπορεί να θεωρηθεί μια εταιρεία, ενώ όσο χαμηλότερος τόσο υποτιμημένη (κάτω του 8x).

*Καθαρός Δανεισμός/EBITDA: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης δείχνει πόσα χρόνια θα χρειαζόταν μια εταιρεία να αποπληρώσει το χρέος της εάν το καθαρό χρέος και το EBITDA διατηρούνταν σταθερά. Επίσης, λαμβάνει υπόψιν την ικανότητα μιας εταιρείας να μειώσει το χρέος της, Ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης, συνήθως όταν είναι υψηλότερος του 4 αποτελεί προειδοποίηση, κι αυτό διότι μια εταιρεία είναι λιγότερο πιθανό να είναι σε θέση να διαχειριστεί το χρέος της, και συνεπώς λιγότερο πιθανό να αναλάβει επιπλέον χρέος που απαιτείται για την ανάπτυξη της.

*Συντελεστής Μόχλευσης: Καθαρός Δανεισμός (συμπεριλαμβανομένου των μισθώσεων)/Συνολικά Απασχολούμενα Κεφάλαια (Καθαρός Δανεισμός + Ιδία Κεφάλαια).

Μικτή εικόνα παρουσίασαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 3,794% με πτώση 1,20%, και του δεκαετούς στο 4,667% με άνοδο 0,39%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter:

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem