OIL-Η κάθε προσπάθεια πολέμου κατά της εγγενούς αξίας είναι καταδικασμένη σε ήττα
Στο άρθρο της εβδομάδας θα ρίξουμε μια γρήγορη ματιά, γιατί το crude oil είναι η τροφή της καθετοποιημένης πετρελαϊκής βιομηχανίας και την σημασία του στην επιβίωση της ανθρωπότητας.
Στην συνέχεια θα γίνει μια αναφορά σε μια από τις κύριες αίτιες της αυξομείωσης των τιμών του, εξετάζοντας τους παράγοντες που λαμβάνουν χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Θα δούμε, επίσης, την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή του μετά από την μεγάλη βύθιση τον Απρίλιο του 2020 (αιτία), καθώς και την εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι στις τιμές του και ποιες μετοχές ωφελούνται.
Στην συνέχεια, θα αναφερθώ στην αδυναμία της πράσινης ενέργειας ως εναλλακτική λύση.
Crude oil, η τροφή ενός διυλιστηρίου.
Το ακατέργαστο πετρέλαιο (crude oil) είναι ο τροφοδότης της καθετοποιημένης πετρελαϊκής βιομηχανίας (διυλιστήριο), που με την επεξεργασία του δίνει τα ραφιναρισμένα προϊόντα τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης κοινωνίας.
Άρα, αυτές οι πολύτιμες αποστάξεις, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο θέρμανσης, το ντίζελ, η κηροζίνη, το υγραέριο, τα πετροχημικά, τα λιπαντικά, η άσφαλτος κ.α., είναι που του προσθέτουν εγγενή αξία. Photo1 & 2.
φώτο 1
φώτο 2
Πόλεμοι ελέγχου κατά των υδρογονανθράκων ως κύρια αιτία της αυξομείωσης των τιμών τους
Ιανουάριος του 2020 και ξαφνικά ξεσπά πόλεμος κατά των υδρογονανθράκων από τον επιτιθέμενο ιό.
Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, ο DJIA υποχώρησε από το ιστορικό υψηλό των 29.551,49 μονάδων στις 18.591,93 μονάδες.
Αμέσως η FED αρχίζει να μειώνει τα επιτόκια φθάνοντας την μείωση σχεδόν στο μηδέν. Ταυτόχρονα, ο ΟΠΕΚ (πρωτοβουλία Σαουδικής Αραβίας) συνάπτει συμφωνία με την Ρωσία για μείωση παραγωγής, δήθεν, για να αντισταθμιστεί η απότομη πτώση της ζήτησης της αγοράς.
Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν κατακόρυφα και τον Απρίλιο βρίσκονται σε αρνητική τιμή.
Οι Αμερικάνικες εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου έχουν κόστος τα 30$/βαρέλι, όταν το Ρωσικό πέριξ των 15$ και της Σαουδικής Αραβίας πέριξ των 10$.
Αμέσως η Αμερικανική κυβέρνηση αγοράζει 77 εκατ. βαρέλια για να τους βοηθήσει.
Η Whiting Petroleum είναι η πρώτη Αμερικανική εταιρεία σχιστολιθικού πετρελαίου που υποβάλλει αίτηση πτώχευσης.
Υπόψιν ότι, το 25% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής βγαίνει από μη συμβατικά αποθέματα (βαρύ και σχιστολιθικό πετρέλαιο.)
IEA graph
Και επειδή η ιστορία διδάσκει, θυμίζω έναν παλιότερο πόλεμο, ακριβώς με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Πίσω στο 2014, ένα κύμα αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου έπληξε την αγορά που ανάγκασε τον ΟΠΕΚ να αναλάβει δράση.
Αυτό που ακολούθησε ήταν ένας πόλεμος φθοράς μεταξύ του ντε φάκτο ηγέτη, την Σαουδική Αραβία και του αμερικανικού σχιστόλιθου.
Τότε, η Σαουδική Αραβία έκαψε εκατοντάδες δις $ σε μετρητά, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες σχιστόλιθου να πνιγούν κάτω από ένα βουνό χρέους. Ουσιαστικά, το καρτέλ έπαιρνε πίσω τον έλεγχο κόβοντας την παραγωγή.
Πόλεμος ελέγχου των τιμών πετρελαίου το 2020 με επιτιθέμενη την πανδημία (αποτυχημένη και ηττημένη), ενώ ένας νέος πόλεμος το 2021, ως δεύτερη φάση, να είναι σε εξέλιξη.
Ένας πόλεμος που ονομάζεται κρίση ενεργειακού ανεφοδιασμού και απειλεί την αγορά.
Είναι ο πόλεμος, με επιτιθέμενο όμως αυτή την φορά το καρτέλ, με σκοπό να μην ξεχνιούνται μερικοί ποιοι είναι οι ηγεμόνες.
Ένας πόλεμος, με ένα κακό σενάριο για τους καταναλωτές (φτώχεια) και τις κυβερνήσεις, αλλά δυνητικά ένα μεγάλο σενάριο για τους παραγωγούς ενέργειας, καταδεικνύοντας έτσι τον πραγματικό ρόλο που είναι αυτός της ηγεμονίας.
Ο πόλεμος μαίνεται, προκαλώντας κρίση σε κάθε Ήπειρο, δημιουργώντας προβλήματα στην παραγωγή και στον εφοδιασμό εκ μέρους των αφεντικών, διαψεύδοντας όσους νόμιζαν ότι με την πολιτική που εργαλειοποιεί την φύση (συνθήκη Παρισιού) θα καταδίκαζαν τον μαύρο χρυσό πριν την ώρα του.
Η ανωμαλία της παραγωγής και του εφοδιασμού έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή του να αναρριχάται όλο και σε υψηλότερα επίπεδα.
Κάποιοι λένε, με τα ρεπόρτα τους όπως η Goldmam Sachs και η Bank of America, ότι θα δει και τα 90$.
Δεν είναι θέμα διχογνωμίας, αλλά διαγραμματικά, η ανοδική διάσπαση και η κατοχύρωση ως στήριξη των 80-81$ θα δώσει στόχο στην πρώτη αντίσταση των 91,5$ και στην συνέχεια προς τα 95$.
Παρακάτω θα δούμε περιπτώσεις γιατί υπάρχει αυτή η ανοδική δυναμική.
Το πετρέλαιο μπήκε στην ζωή του ανθρώπου κατά την διάρκεια του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα.
Η εγγενής αξία της πρώτης ύλης και των παραγώγων της έπαιζαν και θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πεπρωμένο της ανθρωπότητας αφού πρόκειται για μια από τις τρεις βασικές ανάγκες ζωής.
Κατά συνέπεια, αυτός ο ρόλος δεν θα διαταραχθεί τόσο εύκολα, αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα πάρουν τον έλεγχο από τους παραγωγούς ντε φάκτο ηγέτες. Όποτε το προσπάθησαν δημιουργήθηκαν μεγάλες κρίσεις και ξέσπασαν πόλεμοι.
Οι παραγωγοί θα ανεβοκατεβάζουν τις τιμές, κλείνοντας ή ανοίγοντας την στρόφιγγα, δημιουργώντας προβλήματα εφοδιασμού και εκτόξευση τιμών, όπως πράττουν τούτη την περίοδο, εκμεταλλευόμενοι την δίψα των οικονομιών για ανάπτυξη μετά από το ξύπνημα του λήθαργου των lockdowns.
Κάτωθι ο πίνακας με τις τιμές των συμβολαίων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του WTI, BRENT & NATURAL GAS, για να καταλάβουμε την μελλοντική πλεύση των τιμών, που κερδίζουν συνεχώς ανοδική δυναμική.
Άρα, περιμένουμε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών τιμών, όχι μόνο στο WTI, Brent, φυσικό αέριο, προπάνιο αλλά και του άνθρακα, αφού ο θετικός κύκλος ανατροφοδότησης των μειωμένων επενδύσεων και της σύσφιξης της προσφοράς θα προκαλεί ανοδική κίνηση για την εγγενή αξία.
Και για να καταλάβουμε τις επιπτώσεις της σύσφιξης της προσφοράς απέναντι στην αυξανομένη ζήτηση και την συσχέτιση με την αυξητική τάση των τιμών, ο ΟΠΕΚ έρχεται και ανακοινώνει την διατήρηση της τρέχουσας παραγωγής και την τήρηση των συμφωνηθέντων (συμφωνία Ιουλίου), αύξηση κατά 400.000 βαρέλια μόνο την ημέρα για τον μήνα Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο του 2022.
Ουσιαστικά, κλείνει το μάτι στην Goldman Sachs, η οποία λέει ότι δεν περίμενε το παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς και ζήτησης να είναι μεγαλύτερο από ότι είχε προβλέψει και καλά θα ήταν η αύξηση παραγωγής να ανέβαινε στα 900.000 barrels/ day. Τρικλοποδιά, λοιπόν, του καρτέλ στα παιδιά της Goldman.
Λαμβάνοντας υπόψη και έναν επερχόμενο ψυχρό χειμώνα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και παράλληλα το Opportune LLP που είπε ότι ο υπερπληθωρισμός μπορεί να στείλει την τιμή στα 180$, αρκούν για να καταλάβουμε το εκρηκτικό μείγμα της αυξητικής τάσης των τιμών των υδρογονανθράκων.
Και όχι μόνον όλα τα ανωτέρω δεν δένουν την σούπα, αλλά έρχεται και o Kolanοvic της J.P. Morgan και λέει το εξής: Economy can withstand 150$ oil, ενθαρρύνοντας τους ταύρους.
Τα συμβόλαια, πάντως, μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ήδη ξεπεράσει το ισοδύναμο του αργού πετρελαίου των 200$/βαρέλι.
Ο άνθρακας, επίσης, έχει λάβει μια τεράστια ώθηση καθώς οι οικονομίες μετατροπής αερίου σε άνθρακα αναγκάζουν τους παραγωγούς να παράγουν περισσότερα εν μέσω παγκόσμιας στενότητας της προσφοράς. Αιτία; Μα φυσικά η ανησυχία για την επαρκή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας τροφοδοτούν και την αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων, μείγμα που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και προκαλεί προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η ενέργεια είτε έχει την μορφή πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα είναι παγκόσμιο αγαθό και κατά συνέπεια, η ανθρωπότητα να είναι εξαρτημένη και εκτεθειμένη από αυτήν την ανάγκη του αγαθού.
Κατά συνέπεια, χρηματιστηριακά επωφελούνται οι εταιρείες πετρελαίου, που είναι και παραγωγοί φυσικού αερίου.
Την προηγούμενή Παρασκευή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του n.g. αυξήθηκαν κατά 0,9% στα 5,65$ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες BTU, που είναι και η υψηλότερη τιμής διακανονισμού από το 2014. – Κορυφαία επιλογή, προσωπικά, το LNG, καθώς η ζήτηση του αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% ετησίως έως το 2035.
Επί προσθέτως, ωφελούνται οι μετοχές των εταιρειών εφοδιασμού φυσικού αερίου, μετοχές παραγωγής προπανίου και πετροχημικών, με την προσεκτική επιλογή σε εταιρείες που αποτελούν τα βασικά γρανάζια της βιομηχανίας. – Υπάρχουν βεβαίως και μικρότερες εταιρείες κερδοσκοπικού κινδύνου, ανάλογα το ρίσκο που θέλει να αναλάβει ο επενδυτής.
Το πετρέλαιο είναι φτηνό <40$
Είναι η μια από τις τρεις βασικές ανάγκες της ζωής του ανθρώπου. Οι άλλες δυο είναι το ψωμί και το σπίτι.
Για να καταλάβουμε πόσο φθηνό είναι όποτε πέφτει κάτω από τα 40$/barrel, είναι η μέση τιμή από το 1985, ας δούμε κάτωθι τα γραφήματα που καταδεικνύουν πόσο δυσανάλογες είναι οι τιμές του σε σύγκριση με τις τιμές του ψωμιού και του σπιτιού.
Ο πόλεμος ενέργειας μαίνεται και παίρνει μέρα με την μέρα παγκόσμιες διαστάσεις.
Όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, οι παραγωγοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη, όσο ο πλανήτης εξαρτάται από την ενέργεια των υδρογονανθράκων, ανακτώντας κάθε φορά πίσω τον έλεγχο από όσους τον εποφθαλμιούν.
Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του τον Απρίλιο του 2020 ήταν για μια ακόμα φορά η ευκαιρία για να καταστρέψει με την φτήνια του όσους προσπάθησαν/ούν να το ελέγξουν. Ο μαύρος χρυσός και οι αποστάξεις του από την επεξεργασία έχει εγγενή αξία και κατά συνέπεια είναι πολύ νωρίς να καταδικαστεί από την πράσινη ενέργεια, η οποία και αξία δεν έχει και δεν είναι έτοιμη μέχρι στιγμής να αναλάβει τον νέο μελλοντικό ρόλο παροχής ενέργειας στην ανθρωπότητα.
Αντιθέτως, η πρώιμη πράσινη ενέργεια κατηγορεί σε κάθε ευκαιρία την ενέργεια των υδρογονανθράκων ότι επιβαρύνει το περιβάλλον, χωρίς να αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, με κατηγορίες που αποπροσανατολίζουν καθώς ο κύριος σκοπός της είναι ο έλεγχο της.
Κλιματική αλλαγή υπάρχει, αλλά αυτό είναι φυσικό φαινόμενο στο βάθος των αιώνων και δεν οφείλεται στην παρέμβαση της ανθρώπινης δραστηριότητας, δήθεν, αύξηση της θερμότητας λόγω του αυξημένου CO2. Δαιμονοποίηση, έτσι απλά από τους γραφειοκράτες των συμφερόντων, ενός εμπορεύματος που έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην πρόοδο του πολιτισμού πάνω από ένα αιώνα.
Καλή ιδέα να διασφαλισθεί μια εναλλακτική λύση, αλλά να γίνει μετάβαση, βίαιη, χωρίς να είναι έτοιμη, αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα πριν την ώρα τους είναι τραγικό λάθος, που τώρα όλοι το πληρώνουμε. Τραγελαφική πολιτική, που αν δεν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα του σήμερα, θα καταδικάσει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε έλλειψη ενέργειας, διακοπές ρεύματος και υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος.
Συμπέρασμα
Η παρούσα κρίση δείχνει ότι ο αέρας και τα ηλιακά δεν λειτουργούν ισοδύναμα με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Είναι αναξιόπιστα, είναι ακριβά. – Δεν μπορούν.
Μέχρι τότε, την ομαλή μετάβαση, εάν και εφόσον, το ηγεμονικό προϊόν, που έχει εγγενή αξία, θα κατέχει τα σκήπτρα. Φανταστείτε το χάος που θα προκληθεί όταν αύριο το πρωί καμιά κάνουλα δεν θα προμηθεύει ούτε μια σταγόνα πετρελαίου. Τότε, θα ανοίξει ο άλλος ασκός του Αιόλου που θα ονομάζεται επισιτιστική κρίση. Ο τυφώνας δηλαδή.
Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ιθύνοντες ηγεμόνες του, που στην ουσία τους λέει,
“Τι θέλετε κύριοι, τυφώνα; Πάρτε τον και τότε να δούμε αν οι ανεμογεννήτριες σας σταθούν όρθιες’’.
Τάκης Βενέτος
Πλοίαρχος Ε.Ν.
Diploma in maritime business/Plymouth university
Για άλλα άρθρα του κ. Βενέτου πατήστε εδώ.