Τεράστια θαλάσσια περιβαλλοντική καταστροφή στην Κύπρο σε εξέλιξη

Τεράστια διαρροή πετρελαίου από τη Συρία εξαπλώνεται στην ανατολική μεσόγειο και πλησιάζει γρήγορα την Κύπρο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη νομική αρμόδια αρχή υπεύθυνη για ολόκληρο το νησί και πρέπει να ενεργήσει τώρα χωρίς καθυστέρηση, οπως υπογραμμιζει ο αναλυτής Χαρης Θεοχάρους.

Harry Theocharous (@TheocharousH1) / Twitter

Η διαρροή,  προκλήθηκε από διαρροή από δεξαμενή καυσίμων στο θερμικό εργοστάσιο Banias της Συρίας, και προκάλεσε σοβαρή ρύπανση που απειλεί τη θαλάσσια και θαλάσσια ζωή γύρω από τις εγκαταστάσεις .

Οι τοπικές αρχές στη Συρία ξεκίνησαν επιχειρήσεις καθαρισμού στην περιοχή. Τα τοπικά μέσα δημοσίευσαν επίσης εικόνες εργαζομένων να καθαρίζουν την ακτή με φτυάρια, μεταλλικά κουτιά και σκαπτικό. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν μια πετρελαιοκηλίδα που καλύπτει δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκτείνεται από τη δυτική ακτή της Συρίας προς τα βόρεια και στη συνέχεια δυτικά προς την Κύπρο.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας (SANA) ανέφερε τη Δευτέρα ότι το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου που χύθηκε στη θάλασσα κατέληξε κατά μήκος της ακτής Μπανίγια και Τζαμπλέχ 20 χιλιόμετρα βόρεια του διυλιστηρίου.  Περισσότερα στο Middle East Eye.

Στις 23 Αυγούστου, μια ρωγμή σε μια δεξαμενή που περιείχε 15.000 τόνους καυσίμου στο θερμικό εργοστάσιο Μπανιάς οδήγησε στην εξάπλωση μιας πετρελαιοκηλίδας σε περίπου 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η τρέχουσα εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας είναι έως και 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

new-economy.gr