Lockdowns και μνημόνια: ο βρώμικος πόλεμος των Ελίτ εναντίον των λαών

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

Η ελληνική κοινωνία που κουβαλάει το σταυρό τριών μνημονίων και δύο παρατεταμένων συλλογικών lockdowns πρέπει να μπορέσει να διαπιστώσει αν οι συγκεκριμένες επιλογές που την εξανάγκασαν να εφαρμόσει ήταν ορθολογικές και έγιναν για το καλό της ή εξυπηρετούσαν ξένα συμφέροντα και τελικά την καταστρέφουν. Ο Μπάρακ Ομπάμα στο βιβλίο του “Γη της Επαγγελίας” ήταν ο πρώτος ηγέτης μεγάλης ξένης δύναμης που γκρέμισε το αφήγημα των ελληνικών και γερμανικών καναλιών πως τα μνημόνια γίνονται για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και επειδή ο ελληνικός λαός ζούσε πολύ παραπάνω από τις δυνατότητές του. Ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε πως η επιλογή τους έγινε από Γερμανία και Γαλλία επειδή «ισοδυναμούσε με τη διάσωση των δικών τους τραπεζών και βιομηχανιών». Η άποψη του Ομπάμα ήταν γνωστή στην Ελλάδα από αρκετούς αρνητές των μνημονίων που όμως θεωρούνταν ψεκασμένοι όταν τη διατύπωναν. Τώρα όμως έγινε μέινστριμ αφού την υποστήριξε ένα αστέρι της Παγκοσμιοποίησης όπως ο Ομπάμα, οπότε υποχρεωτικά τη μετέδωσαν και τα μεγάλα διεθνή μίντια.
Σχετίζονται όμως τα μνημόνια με τα lockdowns; Η απάντηση είναι ΝΑΙ με κεφαλαία και ας δούμε στη συνέχεια πόσες ανησυχητικές ομοιότητες έχουν.
Επιβλήθηκαν με πολιτικές σοκ και δέους από το σύνολο των μεγάλων κομμάτων που λειτούργησαν κατόπιν εντολών ή εκβιασμών ξένων κέντρων. Στους περιορισμούς των lockdowns αρχικά υπήρξε συμφωνία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στα μνημόνια όσα μεγάλα κόμματα αρχικά αντέδρασαν αρνητικά υποχρεώθηκαν στην πορεία να συμμορφωθούν στις ξένες εντολές: η ΝΔ του Σαμαρά που που τελικά αποδέχθηκε δεύτερο μνημόνιο, ο ΛΑΟΣ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετείχαν σε μνημονιακές κυβερνήσεις και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο.
Υποστηρίχθηκαν από όλα τα μεγάλα μίντια με εκστρατεία φόβου, εκβιασμών και δαιμονοποίησης κάθε αντίθετης άποψης ακόμη και αν αυτή προερχόταν από καταξιωμένους επιστήμονες. Τέτοιοι επιστήμονες στην περίοδο των μνημονίων ήταν για παράδειγμα ο διακεκριμένος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γεώργιος Κασιμάτης που υποστήριξε πως το πρώτο μνημόνιο ήταν αντισυνταγματικό και πως τα δύο πρώτα μνημόνια ήταν άκυρα καθώς δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, όπως προβλέπεται για τις διεθνείς συμβάσεις. Αρκετοί κορυφαίοι οικονομολόγοι επίσης αντιπαρατέθηκαν στα μνημόνια όπως οι Διονύσης Χιόνης, Κωνσταντίνος Βέργος, Κώστας Λαπαβίτσας, Λεωνίδας Βατικιώτης, Μάκης Ποταμιανός και άλλοι αλλά οι θέσεις τους αποσιωπήθηκαν.
Και στην περίοδο των lockdowns κορυφαίοι επιστήμονες αμφισβήτησαν τη χρησιμότητα τους. Για παράδειγμα ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης (προτιμά στοχευμένα μέτρα στη θέση του lockdown και περιορισμό μόνο σε ηλικιωμένους και ευπαθείς), ο καθηγητής Αιματολογίας της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας (ενώ υποστήριξε το πρώτο lockdown θεώρησε παντελώς λανθασμένο το δεύτερο), ο ερευνητής Δημόσιας Υγείας στα πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός (χαρακτήρισε το lockdown βιασμό της δημόσιας υγείας) και ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας (εκτιμά ότι το lockdown προκαλεί βαρύτατες βλάβες και ενδέχεται να μειώσει το μέσο όρο των ζωών μας). Όμως οι προειδοποιήσεις και οι εναλλακτικές προτάσεις τους λοιδωρήθηκαν και δαιμονοποιήθηκαν από τα κανάλια.
Mάλιστα ο Γιάννης Ιωαννίδης κατήγγειλε σε συνέντευξη του στο Κρήτη TV πως πολλοί γιατροί συνάδελφοι του δεχόντουσαν μεγάλες πιέσεις να μην μιλήσουν. Και του μετέφεραν μηνύματα όπως “δεν μπορώ να κάνω τίποτα, δεν μπορώ να κάνω τίποτα”, “δεν μπορώ να μιλήσω”, “φοβάμαι να μιλήσω”, “εάν βγω να μιλήσω θα με καταστρέψουν”, “θα με τελειώσουν”, “θα με ποδοπατήσουν”, “θα γίνω κομμάτια”.
Στοχοποίησαν μερίδα του πληθυσμού, φορτώνοντάς της όλη την ευθύνη. Σε μια ειρωνική συγκυρία, στην περίοδο των lockdowns στοχοποιήθηκαν οι νέοι, για το μέλλον των οποίων κόπτονταν οι συστημικές φωνές όταν επί μνημονίων στοχοποιούσαν τους συνταξιούχους. Τότε οι ηλικιωμένοι με τις “παχυλές” συντάξεις ήταν βαρίδια για το μέλλον των νέων. Τώρα είναι οι ανεύθυνοι νέοι που κάνουν συνωστισμούς και δεν σκέπτονται την ασφάλεια των ηλικιωμένων. Και στις δύο περιπτώσεις το σύστημα στοχοποιεί ένα μέρος της κοινωνίας για να αποπροσανατολίσει από τις δικές του ευθύνες ενώ εξυπηρετείται και από τον κοινωνικό διχασμό που προκύπτει.
Πρόσέξτε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να περιορίσει τις δημοσιονομικές ζημιές των lockdowns συνέστησε πρόσφατα μείωση των συντάξεων πανευρωπαϊκά. Ενώ το ΔΝΤ ζήτησε από την Ελλάδα ψαλίδισμα των συντάξεων και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Μείωση όμως των συντάξεων δεν σημαίνει και μείωση του προσδόκιμου ζωής των συνταξιούχων; Ειδικά στην Ελλάδα που έχουν γίνει επανειλημμένες μειώσεις των συντάξεων την τελευταία δεκαετία; Δεν σημαίνει ότι αρκετοί από αυτούς θα οδηγηθούν σε επίπεδο εξαθλίωσης αδυνατώντας να πληρώσουν ακόμη και ιατροφαρμακευτικές δαπάνες; Συνεπώς η δικαιολογία ότι τα lockdowns έγιναν για να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι είναι απίστευτα υποκριτική. Η στόχευση ήταν (όπως πολλοί έχουμε ισχυριστεί από τις αρχές της πανδημίας) να χτυπηθεί η μεσαία τάξη, η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και γενικότερα όλο το σημερινό οικονομικό μοντέλο που δεν ταιριάζει με τις προσδοκίες των εμπνευστών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Μαζί φυσικά με τις συνταγματικές ελευθερίες των λαών, οι οποιοι θα ήταν πολύ βολικό να μένουν σπίτι και να μην διαδηλώνουν όταν το σύστημα βάζει λουκέτα στις δουλειές τους.
Οι ίδιοι που απαίτησαν τα μνημόνια εκβίασαν και για τα lockdowns. H Λευκορωσία είναι μαζί με την Ισλανδία οι χώρες που πέτυχαν τη χαμηλότερη θνησιμότητα στην Ευρώπη επί κορωνοϊού χωρίς να περιορίσουν το λαό τους σε lockdown. Όταν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκατσένκο ζήτησε από το ΔΝΤ ένα δάνειο 950 εκατομμυρίων δολαρίων, αυτό τον εκβίασε θέτοντας σαν όρο για τη χορήγηση του δανείου να βάλει τη χώρα σε lockdown και αυστηρή απομόνωση. Ο Λουκατσένκο δήλωσε τότε αγανακτισμένος ότι “δεν θα μας χορέψουν αυτοί όπως θέλουν….Απαιτεί το ΔΝΤ απομόνωση, καραντίνα, μάσκα .. τι παραφροσύνη”.
Τι μας δείχνει το παράδειγμα της Λευκορωσίας; Ότι το ΔΝΤ που απαιτούσε από διάφορους λαούς εξοντωτικά μνημόνια είναι το ίδιο που εκβίασε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας για lockdown. Δεν μας πείθει το ΔΝΤ ότι σε αυτή την περίπτωση νοιάστηκε για την υγεία των γερόντων καθώς με τα μνημόνια σταθερά απαιτούσε σε διάφορες χώρες να τους κοπούν κάθετα οι συντάξεις. Περισσότερο φαίνεται να απαίτησε το lockdown από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, σαν δείγμα υποταγής της χώρας του στο δυστοπικό οικονομικοπολιτικό μοντέλο που προετοιμάζουν οι Παγκοσμιοποιητές για τους λαούς της Δύσης. Διόλου τυχαία τα lockdowns εισηγήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που είναι παράρτημα του παγκοσμιοποιητικού ΟΗΕ και τα απαιτεί το ΔΝΤ, το κορυφαίο οικονομικό όργανο των Ελίτ που προωθούν την Παγκοσμιοποίηση.

(συνεχίζεται)

new-economy.gr