Αιματηρές επιθέσεις στο Ισραήλ
Η μεγάλη ένταση που αναπτύσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη κλιμακώθηκε, όπως πολλοί ανέμεναν, ταχύτατα τη Δευτέρα 10 Μαΐου και οδήγησε σε μία από τις πιο αιματηρές ημέρες των τελευταίων ετών στην περιοχή. Σημειώνεται πως η Δευτέρα ήταν η «Ημέρα της Σημαίας της Ιερουσαλήμ», δηλαδή το γεγονός που σηματοδοτεί την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967.
Από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στον ναό αλ-Ακσα, ενώ η ένταση κορυφώθηκε με τη ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, προς το Ισραήλ και την απάντηση του Ισραήλ, το οποίο εξαπέλυσε εναέριες επιθέσεις προς τους Παλαιστίνιους.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίας Υγείας της Γαζας, τις οποίες επικαλούνται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η επίθεση των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γαζας είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και 9 παιδιά, ενώ δεκάδες είναι και οι τραυματίες (οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για 67).
Βίαια επεισόδια στον ναό αλ-Ακσα από το πρωί
Είχαν προηγηθεί βίαια επεισόδια στον ναό, αλ-Ακσα, ο οποίος για το Ισλάμ θεωρείται το τρίτο ιερότερο μέρος στον πλανήτη. Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στον ιερό ναό που βρίσκεται στην πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ και τραυμάτισαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ.
Σύμφωνα με το Ισραήλ οι αστυνομικοί διατάχθηκαν να εισβάλλουν στο τέμενος για να διώξουν τους Παλαιστίνιους ταραξίες, οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες προς τους ισραηλινούς αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο 305 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις και 228 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, οι μεταφερθεί στο νοσοκομείο, οι επτά εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Από την πλευρά του το Ισραήλ έκανε λόγο για 21 τραυματίες αστυνομικούς.
Video from Lion's Gate shows an Israeli driver ramming into a Palestinian, apparently after stones were thrown at his vehicle. If you pause the video at the start, the door of the car can be seen already open. pic.twitter.com/JTetB4hlhi
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) May 10, 2021
Επειτα από τις συμπλοκές επιθέσεις ανακοινώθηκε πως η ετήσια παρέλαση των νέων Ισραηλινών για να γιορταστεί η «Ημέρα της Σημαίας», ματαιώθηκε. Σημειώνεται πως για τους Παλαιστίνιους η συγκεκριμένη εκδήλωση θεωρείται καθαρή πρόκληση.
Alaqsa now#JerusalemUnderAttack pic.twitter.com/INcZh7B3nY
— Belal Aldabbour (@Belalmd12) May 10, 2021
Τελεσίγραφο από την Χαμάς και εκτόξευση ρουκετών
Στον απόηχο των επεισοδίων η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2006, εξέδωσε τελεσίγραφο προς το Ισραήλ, για να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή γύρω από τον ιερό ναό και από τη γειτονιά του Σεΐχ Τζαράχ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Μετά το πέρας του τελεσίγραφου (στις 18:00 το απόγευμα) από τη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύθηκαν ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις του Ισραήλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Χαμάς, οι επιθέσεις έγιναν ως απάντηση στα «εγκλήματα και την επιθετικότητα του Ισραήλ».
JUST IN – Hamas launches multiple rockets towards central Israel, #Jerusalem minutes after the 6pm ultimatum ended.pic.twitter.com/KgYvlIr6bh
— Disclose.tv 🚨 (@disclosetv) May 10, 2021
Ο στρατός του Ισραήλ τόνισε πως από τη Γάζα εκτοξεύθηκαν 7 ρουκέτες, η μία εκ των οποίων αναχαιτίστηκε από το σύστημα αεράμυνας. Αργότερα το βράδυ η Χαμάς υποστήριξε πως περισσότερες από 100 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν συνολικά τη Δευτέρα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Επειτα από τις ρίψεις ρουκετών, εκκενώθηκε το Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ, γνωστό και ως Τείχος των Δακρύων.
Το Ισραήλ απάντησε με χτυπήματα από αέρος
Η απάντηση του Ισραήλ στην Χαμάς ήταν άμεση και αιματηρή. Συγκεκριμένα ο στρατός του Ισραήλ απάντησε με χτυπήματα από αέρος σε «στρατηγικά σημεία», όπως ο ίδιος ανέφερε. Τα εναέρια χτυπήματα είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους εκ των οποίων τα 9 ήταν παιδιά, σύμφωνα με τις υπηρεσίας Υγείας της Γάζας.
Οι τραυματίες υπολογίζονται σε 67. Η Χαμάς ανέφερε πως ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένας από τους διοικητές της. Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι «χτύπησε» επίσης δύο εκτοξευτήρες πυραύλων και δύο σταθμούς παρατήρησης που ανήκουν στη Χαμάς. Οι εικόνες από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γαζας που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σοκάρουν.
Badr site West of Gaza Strip has just been hit by Isarel.(R) pic.twitter.com/OMgnyF4lSl
— TIMES OF GAZA (@Timesofgaza) May 10, 2021
This is Gaza right now. Occupation forces bombed civilian homes. I beg you to keep tweeting about what's happening in Palestine. Don't abandon Palestine.
(open thread for resources to help)#GazaUnderAttack #FreePalestine#SaveSheikhJarrah pic.twitter.com/fosbwWxYyk
— Zunnurain 🌠👑 (@Hustleuthman) May 10, 2021
Το βράδυ της Δευτέρας ξέσπασε νέος κύκλος βίαιων επεισοδίων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στην Πλατεία Τεμενών, Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα για να επιτεθούν στους προσκυνητές στο αλ-Ακσά για ακόμα μία φορά. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι αστυνομικοί στόχευαν προσκυνητές που εγκατέλεψαν το συγκρότημα. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, Παλαιστίνιοι πέταξαν αντικείμενα σε ισραηλινές δυνάμεις επιβολής του νόμου.
While the Israeli war planes continue to target civilians in #Gaza Strip, Israeli forces have attacked, once again, the Palestinian worshippers at al-Aqsa Mosque. Several injuries are currently locked inside the prayer halls.#Jerusalem #المسجد_الأقصى #الأقصى #القدس pic.twitter.com/SPK2QWUZsQ
— Quds News Network (@QudsNen) May 10, 2021
Τι οδήγησε στην αιματηρή Δευτέρα
Εδώ και ημέρες η διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε το τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και άπαντες ανέμεναν πως η κορύφωση θα έρθει τη Δευτέρα («Ημέρα της Σημαίας», όπερ και εγένετο. Οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή προέρχονται από πολλούς ακόμα παράγοντες εκτός φυσικά από το μόνιμο ζήτημα της Ιερουσαλήμ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης Παλαιστινίων και Ισραηλινών για πολλές δεκαετίες. Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως το ανατολικό τμήμα της πόλης είναι κατεχόμενο και το διεκδικούν ως πρωτεύουσα ενός δικού τους ανεξάρτητου κράτους, ενώ το Ισραήλ έχει ανακηρύξει ολόκληρη την πόλη πρωτεύουσά του (την προσάρτησε το 1980).
Από την έναρξη του Ραμαζανιού στα μέσα του περασμένου Απριλίου οι εντάσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη έχουν κλιμακωθεί από μία σειρά γεγονότων. Ωστόσο, Κύρια αιτία της έντασης είναι η απειλούμενη έξωση περίπου 70 Παλαιστινίων οικογενειών από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (συνοικία Σεϊκ Τζαρά) από Εβραίους εποίκους, οι οποίοι ισχυρίζονται πως η γη τους ανήκει.
Αφότου ξεκίνησε το Ραμαζάνι, συγκρούσεις άρχισαν να ξεσπούν τις νύχτες ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις μπάρες ασφαλείας που είχαν τοποθετηθεί έξω από την Πύλη της Δαμασκού.
Επιπλέον, η κατάσταση χειροτέρεψε όταν Εβραίοι εξτρεμιστές πραγματοποίησαν πορεία κοντά στην ίδια περιοχή για να διαμαρτυρηθούν για βίντεο που έδειχνε Παλαιστίνιους να επιτίθενται σε υπερ-Ορθόδοξους Εβραίους. Ακολούθησαν επιθέσεις Εβραίων εξτρεμιστές κατά Παλαιστινίων
Πασχάλης Γαγάνης
πηγή:ethnos.gr