Διαχρονικές οι ευθύνες στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Θοδωρής Παπαδόπουλος, Αντιπτέραρχος (Ι) εα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Αρχίζουν σήμερα στις 25 Ιανουαρίου οι εξηκοστές πρώτες (61) διακοπείσες διερευνητικές συνομιλίες με τους Τούρκους που διακόπηκαν πράγματι το 2016.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Ερντογάν ΔΕΝ εμπιστευόταν τους στρατιωτικούς και διπλωματικούς διαπραγματευτές του και απέφυγε να ορίσει καινούργιους. Δηλαδή με ευθύνη της Τουρκίας διακόπηκαν και όχι από άλλους λόγους που συχνά πυκνά λέγει ο ψευταράκος Τσαβούσογμου.

Οι Διερευνητικές μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας, στις 25 Ιανουαρίου, 2021, αποτελούν πιστοποίηση της μακροχρόνιας ήττας που υπέστη η χώρας μας από την Τουρκία. Ήττα που επισφραγίστηκε με την τελευταία εξάμηνο πολιορκία-ασυδοσία των Τούρκων σε αέρα και θάλασσα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, και με την «κατάκτηση» της Αμμοχώστου, επιβάλλοντας τον «Αττίλα ΙΙΙ».

Η συμπεριφορά ,η προκλητικότητα αλλά και οι παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ήταν τέτοιας έκτασης και μορφής που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Οι Διερευνητικές ήταν πάντα αποτέλεσμα έντονων πιέσεων των ΗΠΑ της Γερμανίας, αλλά και της μη στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ στο θέμα των Κυρώσεων πρόσφατα. Αποτελεί κοινό μυστικό όσα επιβεβαίωσε με το γνωστό τουρκικό πολιτικό θράσος ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας, ότι «οι ΗΠΑ και η Γερμανία, προειδοποίησαν την Ελλάδα να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν». Την δήλωση δεν διέψευσε, ως όφειλε, η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η λέξη «ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΝ» περικλείει απειλή εκ μέρους των ΗΠΑ και της Γερμανίας, την οποία επιβεβαιώνουν τα γεγονότα.

Τώρα αν το πολιτικό σύστημα δηλώνει ότι πάντα πρέπει να έχεις επαφή με τον αντίπαλο αυτό μπορεί να γίνεται με άλλους τρόπους και υπάρχουν τέτοιοι στην διπλωματία.

Τις μυστικές αυτές συνομιλίες και χωρίς τηρούμενα πρακτικά ο κ. Μητσοτάκης τις άρχισε από το καλοκαίρι του 20 και τώρα φανερά τις ανέθεσε σε άτομα του προσωπικού του πολιτικού περιβάλλοντος, τον κ. Αποστολίδη ( πρέσβη επί τιμή) ,την κ Ελένη Σουρανή ( διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Μητσοτάκη), την κ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (πρώην διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Μητσοτάκη και τώρα πρεσβευτή μας στην Ουάσιγκτον ) και μερικούς άλλους έξω-διπλωματικούς παράγοντες και «αναλυτές» διεθνών θεμάτων.

Σαν να μην έχει η χώρα μας έμπειρους Διπλωμάτες! Μία μικρή ομάδα ατόμων συνεργατών του Μητσοτάκη θα αποφασίσει αν ,τι, πως, γιατί, θα συζητήσει για κυριαρχίες και κυριαρχικά δικαιώματα ή αν θα παραχωρήσει κάτι απ΄ αυτά για κατευναστικούς προς τον αντίπαλο λόγους με winwin ή με Καζάν – Καζάν δεν έχει σημασία υπό το φοβικό και κατά συνέπεια ενδοτικό σύνδρομο του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Ελπίζω ακόμα πως δεν θα παραχωρήσουν τίποτα.

Τελικά οι άνθρωποι που απαρτίζουν τις ομάδες των δύο χωρών είναι:

Η ελληνική ομάδα απαρτίζεται από τον πρέσβη ε.τ. κ. Παύλο Αποστολίδη, τον πρέσβη Αλέξανδρο Κουγιού (Διευθυντή πολιτιστικών, θρησκευτικών & προξενικών υποθέσεων) και την κα Ιφιγένεια Καναρά (Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄ Τάξεως, προϊσταμένη του γραφείου του Διευθυντή Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα) Ο κ. Αποστολίδης θεωρείται διπλωμάτης με μεγάλη πείρα, έχοντας και στο παρελθόν την ευθύνη διερευνητικών επαφών. Απορίας άξιον είναι, δεν υπάρχει άραγε κανείς εν ενεργεία πρέσβης για να αναλάβει αυτή την αποστολή ή αυτός θεωρείται «ειδικός» σ’ αυτά; Δεν γνωρίζω αν τους άλλους δυο μπορείς να τους πεις και ότι καλλίτερο έχουμε.

Η τουρκική ομάδα αποτελείται από τον κ. Σεντάτ Ονάλ, μόνιμο υφυπουργό ΥΠΕΞ, τον κ. Τσαγκαπτάι Ερτζιγές, γενικό διευθυντή Διμερών Πολιτικών, Αεροναυτιλιακών και Συνοριακών Υποθέσεων, και τον κ. Μπαρίς Καλκαβάν. Ο μεν Ονάλ θεωρείται πιο χαμηλών τόνων από τον Ερτζιγές, με τον δεύτερο να θεωρείται βαθύς γνώστης των οριοθετήσεων των θαλασσίων ζωνών, που έχει συμμετάσχει σε διερευνητικές και στο παρελθόν.

Οι (δήθεν) κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δεν επιβλήθηκαν, γιατί αυτό επιδίωξε η ΕΕ και ο κ. Μητσοτάκης;; ο οποίος πριν την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 1ης Οκτωβρίου 2020, δήλωνε κατ’ επανάληψη, ότι «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός». Το ίδιο επανέλαβε πεισματικά ο ίδιος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπός του, και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ κ. Βαρβιτσιώτης, πριν από την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020.

Κατόπιν αυτού του «σκληρού προσωπικού αγώνα» που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, κυρώσεις δεν επεβλήθησαν στην Τουρκία, και δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κ. Κόστα υποδεχόμενος στις 11 Ιανουαρίου, 2021, στο πρωθυπουργικό Μέγαρο της Λισαβόνας, τον Έλληνα πρωθυπουργό ξεκαθάρισε ότι:

Ελληνική ΑΟΖ

«ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΑΤΖΕΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Λίγες μέρες πριν οριστεί η ημερομηνία Διερευνητικών της 25ης Ιανουαρίου ο εκπρόσωπος της ΕΕ, κ. Πίτερ Στάνο αποκάλυπτε απερίφραστα, ότι: «η ΕΕ περιμένει την έναρξη των συνομιλιών», και αποδείκνυε δημόσια ποιοι μεθοδεύουν και ποιοι εξαναγκάζουν την Ελλάδα να συνομιλήσει άρον άρον με την Τουρκία.

Όμως κατά την γνώμη μου οι συνομιλίες θα έπρεπε να είναι Ευρω-τουρκικές, υπό άμεσο και ασφυκτικό έλεγχο της Ελλάδος, και όχι Έλληνο-τουρκικές, μιας και το θέμα, φυσικά, αφορά τα Ευρω-τουρκικά σύνορα, αν υπάρχουν τέτοια διαφορετικά τι φυλάει η FRONTEX; Όμως οι Ευρωπαίοι (μέχρι στιγμής θέλουμε να ελπίζουμε) υπερασπίζονται όχι τα σύνορα της Ευρώπης, αλλά τα 102 δις δολάρια, ίσως είναι και περισσότερα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές , που είναι το άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία. Οι απευθείας Έλληνο-τουρκικές συνομιλίες ευνοούν την Τουρκία, καθώς υπό «καθεστώς συνομιλιών» δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα κυρώσεων τον Μάρτιο, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας τους το φταίξιμο και η πίεση θα πέσει στην Ελλάδα.

Δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα στις 25 Μαρτίου να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, (ίνα μην χαρακτηρισθώ σκληρός άμα και αγενής). (σ.σ) Ημέρα που διάλεξαν κι αυτοί, να ορίσουν Ευρωσυμβούλιο για τις κυρώσεις…

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται σε λόγους στη Βουλή αλλά και αλλού, και σε συνεντεύξεις του σε συνομιλίες με θέμα τις Θαλάσσιες Ζώνες και δεν έχει βρεθεί ούτε ένας «δημοσιογράφος» ή δημοσιογράφος να τον ρωτήσει ποιες είναι επιτέλους αυτές οι θαλάσσιες ζώνες στις οποίες αναφέρεσθαι k. Μητσοτάκη..

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι τέσσερις θαλάσσιες ζώνες…

Δεν θα ήθελα να συνεχίσω την πολιτική ανασκόπηση δηλώσεων ,συμπεριφορών ,και φραστικής αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων από τους υπουργούς της κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο ίνα μην βαρύνω το κλίμα.

ΑΟΖ της ΕΕ και τα θαλάσσια σύνορά της

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Πρόσφατα στη Βουλή ψηφίσθηκαν δυο μεγάλης σημασίας Νόμοι:

α) Ο NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4766 /15-01-2021 για την αγορά των δεκαοκτώ RAFALE (6 καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων) ,κάτι είναι κι αυτό απ΄ το ολότελα καλή είν΄ κι η Παν….

(Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους. Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2021)

β) Ο NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4767 /21—01-2021 για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος αλλά μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο ούτε καν τα Κύθηρα- Αντικύθηρα με 284/300 Ναι !! κάτι είναι κι αυτό πολλοί βέβαια το είπαν και σαλαμοποίηση των Χωρικών μας υδάτων παρά το αναγκαστικό δίκαιο του δικαίου των θαλασσών (UNCLOS).

(Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους. Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2021 )!

Σπεύδω να πω ότι η Πολεμική Αεροπορία δια των θεσμικών της οργάνων ουδέποτε είχε κάνει εισήγηση για αγορά αυτών ,τόσων, και με αυτόν τον τρόπο αεροσκαφών! Απλά της επεβλήθη από τον κ Μητσοτάκη. Όπως κάποτε μου είχε πει ένας συνάδελφος ,σε κριτική μου για κάποια αγορά, αυτές οι αποφάσεις είναι «Top down decisions» και του είπα αυτές είναι «Top down bullshits» Συγνώμη που το θυμήθηκα τώρα. Τέτοιες αγορές δεν γίνονται ούτε από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Αλλά είπαμε, το επείγον, απ΄ το ολότελα, ας είναι ……………και μην σπεύσει κανείς να πει ότι είμαι εναντίον αγοράς κάποιου οπλικού συστήματος.

Είμαι σίγουρος ότι τα έμπειρα και καταξιωμένα στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας θα καταστρώσουν τις καλύτερες δυνατές συμβάσεις για αυτό το ξεκάρφωτο οπλικό σύστημα που δεν εντάσσεται σε κανέναν ενιαίο μακροπρόθεσμο και συνολικό σχεδιασμό.

Το τι άκουσα στη Βουλή ένθεν κακείθεν και από όλο το πολιτικό σύστημα δε περιγράφεται. Έχουμε πει άλλωστε ότι μεταξύ των άλλων έχω και την διαστροφή να παρακολουθώ όλες τις συνεδριάσεις της Βουλής. Πάρα πολλές θεατρικές επιθεωρήσεις θα μπορούσαν να γραφούν για αυτές τις παραστάσεις…….

Συγκρατώ όμως μόνον το ξέπλυμα που προσπάθησαν να κάνουν άπαντες αλλά κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή όπως αλλιώς το λένε τώρα, για τις διαχρονικές ευθύνες τους σχετικά με την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας αλλά και για των χειρισμό των ελληνοτουρκικών κρίσεων από το 1974 και εντεύθεν.

Έριξαν και κάποια άσφαιρα πυρά έτσι όχι για την τιμή των κομματικών όπλων αλλά για ζωοτροφές στο πόπολο και έφυγαν όλοι ευτυχισμένοι και περικλεείς.

Όμως το πατριωτικό συναίσθημα και η στάση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα, από όλους δεν εξαντλείται σε υποκριτικούς πανηγυρισμούς και λεονταρισμούς την ώρα που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την υλοποίηση των απαραίτητων κατά τα λοιπά εξοπλιστικών προγραμμάτων. Είναι μια υποχρέωση πολύ πιο σύνθετη και μόνο ως τέτοια οφείλουμε να την αξιολογήσουμε…

Είναι μια ευθύνη που επιβάλλει μοιραία στην ανάγκη διαμόρφωσης της απαραίτητης εθνικής στρατηγικής από όλα τα κόμματα ή τουλάχιστον από τα κόμματα εξουσίας η οποία θα πρέπει να επιβεβαιώνει πολλαπλά την αποτελεσματικότητα του συνόλου των πολιτικών και αμυντικών μηχανισμών, στην υπεράσπιση της Εθνικής μας κυριαρχίας αλλά και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων .

Αλλά αυτές οι δυό συνεδριάσεις για τους αναφερθέντες Νόμους θα αποτελέσουν χιουμοριστικό κείμενό μου στο εγγύς μέλλον .

Σε όσους λοιπόν έσπευσαν να μετατρέψουν την συζήτηση στην Βουλή σε πλυντήριο σοβαρότατων εθνικών ανομημάτων, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την συλλογική τους ευθύνη για όλα όσα έχουν προηγηθεί και έχουν επιδεινώσει δραματικά την θέση της χώρας.

Τα εγκλήματα που έχουν προηγηθεί έχουν ημερομηνίες και ονοματεπώνυμα.

Ονοματεπώνυμα φιγουράρουν κάτω από ταπεινωτικά πρωτόκολλα και συμφωνίες που υπεγράφησαν διαχρονικά και αλυσοδένουν την χώρα

Με ονοματεπώνυμα επισφραγίζονται καταστροφικοί χειρισμοί στην λογική των οποίων επιμένει να βαδίζει η πολιτική ελίτ (και όχι μονάχα η κυβέρνηση) του τόπου, σε μια περίοδο μάλιστα σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή που όλοι επείγονται να κλείσουν την μεγάλη γεωπολιτική εκκρεμότητα της ΝΑ λεκάνης της Μεσογείου, και κυρίως να επανασχεδιάσουν τον χάρτη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ λεκάνης της Μεσογείου.

Ας τα απαριθμήσουμε λοιπόν για να καταδείξουμε τις απαράγραπτες ευθύνες όλων αυτών που επιμένουν να πιστεύουν ότι αρκούν κάποια ακριβοπληρωμένα πλυντήρια , πολλές φορές ατάκτως ερριμμένα, για να ξεπλύνουν την μεγάλη ιστορική ζημιά που έχει συντελεστεί σε βάρος του τόπου μας

Σε όλα αυτά που αδρομερώς θα απαριθμήσω παρακάτω έχω αναφερθεί στο παρελθόν και όποιος θέλει τα ξαναδιαβάζει, ανάλογα σε όποια σελίδα θέλει.

https://www.facebook.com/groups/haf.sasi/permalink/2658070234449291

https://new-economy.gr/2020/09/03/tsampoukades-kai-exoplismoi/

https://www.facebook.com/papadopoulos.theodoros.9/posts/10159398968313455

Ήταν Αύγουστος του 1976 όταν με εργαλείο το σεισμογραφικό «ΧΟΡΑ», η Τουρκία αμφισβήτησε στην πράξη την Ελληνική Υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα ενεπλάκη σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία οι οποίες οδήγησαν στο γνωστό Πρακτικό της Βέρνης τον Δεκέμβριο του 1976, το οποίο φέρει την υπογραφή του Σ. Ντεμιρέλ και του Έλληνα πρωθυπουργού (και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας) Κ. Καραμανλή. Με το Πρακτικό της Βέρνης η Ελλάδα συμφώνησε να παγώσει κάθε ενέργεια πέραν των χωρικών υδάτων της δηλαδή των 6 ν.μ. Τι έχει να πει, ή πότε απετόλμησε να πει κάτι η «μεγάλη εθνική παράταξη» της ΝΔ γι’ αυτήν την ντροπή;

Ήταν Μάρτης του 1987 όταν η Τουρκία απείλησε και πάλι με πόλεμο μόλις ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα θα ερευνήσει για ύπαρξη κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Το «Σισμίκ» ξαναβγήκε στο Αιγαίο και η στρατιά της Σμύρνης ετέθη σε ύψιστη ετοιμότητα. Λίγους μήνες μετά στο Νταβός της Ελβετίας οι Τ. Οζάλ και Α. Παπανδρέου υπογράφουν την ομώνυμη συμφωνία με την οποία περιορίζουν την ερευνητική τους δραστηριότητα στην Αιγιαλίτιδα ζώνη τους, επαναβεβαιώνοντας ουσιαστικά το «Πρακτικό της Βέρνης». Ο Α. Παπανδρέου επικριθείς για το γεγονός ότι με τους χειρισμούς του άφησε εκτός διαπραγμάτευσης το Κυπριακό. Αναγκάστηκε να αφορίσει την συμφωνία του Νταβός λέγοντας, σε ότι αφορά το Κυπριακό, το γνωστό “MEA CULPA”.

Φυσικά το “Mea Culpa” έμεινε στην ιστορία, αλλά μαζί με αυτό έμεινε και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας. Τι έχει να πει ή πότε απετόλμησε να πει κάτι γι’ αυτό η «μεγάλη παράταξη» του ΠΑΣΟΚ η οποία βεβαίως έχει συνέχεια στο εθνικά θεάρεστο έργο της; Αντ’ αυτών διατυμπάνιζε το «ΜΗ ΠΟΛΕΜΟΣ» λες και είχε κερδίσει την κόκκινη μηλιά.

Ήταν Ιανουάριος του 1996 που με την γνωστή ήττα των Ιμίων (με το γνωστό (No guns no troops, no ships, no flags) γκριζάρισε η Τουρκία δυο βραχονησίδες και έπεται η συνέχεια .

Ήταν Ιούλιος του 1997 και είχε προηγηθεί η τραγωδία των Ιμίων. Οι νατοϊκοί σύμμαχοι πίεσαν και ο Έλληνας πρωθυπουργός (και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) Κ. Σημίτης, συμφώνησε και προσυπέγραψε στην Μαδρίτη το γνωστό Πρακτικό της Μαδρίτης με το οποίο η Ελλάδα για πρώτη φορά αναγνωρίζει «ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και ταυτόχρονα η Ελλάδα δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε κανενός είδους μονομερή ενέργεια (έρευνες, ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδα, επέκταση χωρικών υδάτων κλπ). Η συμφωνία της ντροπής φέρει τις υπογραφές των Σ. Ντεμιρέλ και Ισμαήλ Τζεμ εκ μέρους της Τουρκίας και των Κ. Σημίτη και Θ. Πάγκαλου εκ μέρους της Ελλάδας.

(Έχω αναφερθεί αναλυτικά για το κοινό ανακοινωθέν του πρακτικού της Μαδρίτης στα Links που ανάφερα.)

Για τους αναγνώστες που δεν θυμούνται να θυμίσουμε ότι ο Ι. Τζεμ ήταν αυτός που χτύπαγε παλαμάκια για να χορεύει ζεϊμπέκικο ο τότε ΥΠΕΞ και μετέπειτα πρωθυπουργός και επίσης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γ. Παπανδρέου. Αλλά και μετέπειτα ο ««««Ευρωπαϊστής»»»»» Ερντογάν που έγινε ο κουμπάρος του Κώστα Καραμανλή.

Για την ιστορία και για το τί ακριβώς προσυπέγραψαν στην Μαδρίτη οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, είναι χαρακτηριστική η μεταγενέστερη δήλωση του Ισμαήλ Τζεμ ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως: «Το πρακτικό που υπογράφηκε το 1997 στη Μαδρίτη, μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας καθιστά ανούσια τη συζήτηση περί απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το ζήτημα των χωρικών υδάτων, αφού με το Πρωτόκολλο η Ελλάδα δεσμεύεται να απέχει από μονομερείς ενέργειες, όπως η επέκταση των χωρικών της υδάτων».

Και συμπλήρωσε πως: «Η τουρκική πλευρά προσπάθησε και κατάφερε να αναφέρεται πρώτα η δέσμευση της Ελλάδας για αποχή από μονομερείς ενέργειες, ενώ ακολούθησε το άρθρο που σχετίζεται με τη δέσμευση της Τουρκίας να απέχει από χρήση ή απειλή χρήσης βίας»

Ήταν Δεκέμβριος του 1999 όταν κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι η Ελλάδα αποδέχτηκε την ύπαρξη και την ανάγκη διευθέτησης «Ελληνοτουρκικών συνοριακών διαφορών» και απέσυρε τις αντιρρήσεις της για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Και φυσικά για την βαρύτητα αυτής της και απαράδεκτης παραδοχής, δεν την εξιλεώνει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και αυτό γίνεται ολοφάνερο στις μέρες μας που ΤΟΣΟ η Ελλάδα ΟΣΟ και η Κύπρος απειλούνται ευθέως από την Τουρκία και η ΕΕ αν μη τι άλλο προκαλεί βάναυσα με την εθελοτυφλία της.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ- ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Αυτοί που ανέχτηκαν την προηγούμενη περίοδο την Τουρκία να δρα πειρατικά, προκλητικά, θρασύτατα, και προσβλητικά παραβιάζοντας όχι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο αλλά την ίδια την ιστορική μας υπόσταση στο Αιγαίο, με τα ερευνητικά της σκάφη που παρά λίγο να κάνουν δρομολόγια σαν ποστάλια από Ραφήνα στα Κυκλαδονήσια και από Πειραιά στον Αργοσαρωνικό λέγοντας τις ποιο γελοίες δικαιολογίες.

Αυτοί που διαχρονικά δεν αποτόλμησαν όχι να υιοθετήσουν, αυτό τους πέφτει βαρύ, αλλά να απειλήσουν τουλάχιστον με την εφαρμογή του δόγματος του πρώτου συντριπτικού στρατηγικού πλήγματος σε οποιαδήποτε πράξη μερικής ή άλλης αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων…

Πολύ φοβάμαι ότι θα είναι οι ίδιοι (άπαν το πολιτικό σύστημα) που τελικά ΔΕΝ θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν στο πλαίσιο ενός άριστα οργανωμένου επιχειρησιακού σχεδίου τα RAFALE αλλά και οποιοδήποτε άλλο οπλικό σύστημα (και όχι μόνο), εάν και όταν απαιτηθεί για να τελειώνουμε με αυτές τις απειλές του θρασύδειλου ανατολίτη μουσουλμάνου.

Αυτοί που διαχρονικά όταν έπρεπε να απειλήσουν τουλάχιστον ότι θα χρησιμοποιήσουν τα ακριβοπληρωμένα οπλικά συστήματα, «αποτρεπτικά βεβαίως» πήραν στο χέρι τις πένες και έτρεχαν στας Ευρώπας να προσυπογράψουν οποιοδήποτε έγγραφο συμφώνως προς τας υποδείξεις.!!!

Αλλά πάντως θέλαμε να μείνουμε και μείναμε Ευρω-πέη.

«Θυμήθηκα τώρα γράφοντας αυτό το κείμενο ότι λίγο πριν το δημοψήφισμα του κ Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο του 2015 καμιά εξηνταριά Στρατηγοναυαρχοπτέραρχοι μαζευτήκαν και υπέγραψαν ένα κείμενο, ανοιχτή επιστολή, μην τυχόν ο κ Τσίπρας μας βγάλει έξω από την Ευρώπη.

Τώρα δεν ανησυχούν για τίποτα; Στα ελληνοτουρκικά και στην αποτρεπτική μας δύναμη όλα βαίνουν καλώς;»

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;

Στα πλαίσια της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής (μαζί πάνε αυτά) και με τα υπάρχοντα κείμενα της «Πολιτικής Εθνικής Άμυνας» ,της «Εθνικής Στρατιωτικής, Στρατηγικής», του «Πενταετούς και Δεκαπενταετούς Προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεών» (ελπίζω να υπάρχουν αυτά τα κείμενα ακόμα και να μην έχουν καταργηθεί λόγω Τρόικας ή Θεσμών όποια λέξη σας αρέσει) σχεδιάζουν άραγε το μέλλον των ΕΔ ,και πάντα με τις ενδεχόμενες απειλές, ή όταν θα παρουσιασθεί ανάγκη πάμε στο Super Market και αγοράζουμε;

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία (κρατική και ιδιωτική) έχει σχεδιασθεί πως θα συμμετάσχει στο μέλλον;

Όταν υπογράφουμε αμυντικές συμφωνίες με τους Αμερικανούς φροντίζουμε να βάλουμε και κάποιους όρους να συμπεριλαμβάνεται και κάποιο πακέτο συγκεκριμένων δεσμεύσεων έναντι των απειλών ή είμαστε πάντα δεδομένοι και ικανοποιούμεθα με ένα χτύπημα στην πλάτη και μια γλυκανάλατη δήλωση του εκπροσώπου του White House ή του State Department ;

Ας σταματήσω με τα ερωτήματα και ας εναποθέσω τις ελπίδες μου στο

«Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει

παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Ελλήνων

να την πεθάνουν»

(Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου του Νανζιανζινού και Πατριάρχου της Κωνσταντινουπόλεως (329-390 μ.Χ.) μεγάλη η Χάρη του)

(ΥΓ1) Όλα τα παραπάνω τα έγραψα ΜΟΝΟΝ αγωνιώντας για το τι θέλει προκύψει μελλοντικά αλλά και διότι υπηρετώντας την παρτίδα μου ως πιστός και φιλότιμος στρατιώτης και έχοντας πάθει μόνιμη βλάβη σε τρις σπονδύλους και στο αριστερό νεφρό, όχι παραπονούμενος, αλλά υπερηφανευόμενος γι’ αυτά .

(ΥΓ2) Άπαντα τα ανωτέρω δεν έχουν καμιά κομματική σκοπιμότητα μάρτυρας μου ο αρχάγγελος και αν κάποιος μου υποδείξει ότι κάποιο έχει κομματική σκοπιμότητα δέχομαι να το αποσύρω.