Αντιμέτωπη πολύ νωρίς με τη λαική οργή η ΝΔ. Θα κορυφωθεί η κοινωνική έκρηξη την άνοιξη με τους πλειστηριασμούς;

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.

Ακόμη η ΝΔ δεν έχει κλείσει 7 μήνες στην κυβέρνηση της χώρας και αντιμετωπίζει δυσαρέσκεια και λαική οργή που διαρκώς φουντώνει. Κύρια αιτία το μεταναστευτικό αλλά ήρθε να προστεθεί και η κρίση στο ποδόσφαιρο. Ας παρακολουθήσουμε τα κυριότερα περιστατικά.

Aρχικά ήταν τα μπλόκα κατοίκων τις επαρχίας σε λεωφορεία για να μην εγκατασταθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις περιοχές τους. Στα Βρασνά, στη Λάρισα, στα Γιαννιτσά, στη Νάουσα. Ανάλογα μπλόκα όμως είδαμε και στα νησιά όταν οι κάτοικοι θέλησαν να μπλοκάρουν την έλευση μεταναστών. Μπλόκα που έγιναν είτε σε λιμάνια για να εμποδίσουν την αποβίβαση, είτε με κλείσιμο δρόμων. Έγιναν στη Χίο, στη Λέρο και στην Κω.

Και φτάσαμε στον Ιανουάριο όπου είχαμε τις τρεις μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Διαδηλώσεις που πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ήταν ακροδεξιάς έμπνευσης και οργάνωσης αλλά υποστηρίχθηκαν μαζικά από τους ψηφοφόρους των περισσότερων κομμάτων.

Στις 13 Ιανουαρίου μάλιστα προπηλακίστηκε στο δημαρχείο της Χίου ο υφυπουργός Εργασίας (σήμερα υπουργός Μετανάστευσης) και βουλευτής του νησιού, Νότης Μηταράκης.

Όταν ξέσπασε η κρίση στο ποδόσφαιρο, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αρχικά έκαναν πορεία στα γραφεία της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια νέα πορεία στα γραφεία της ΝΔ στο Κιλκίς.

Στο Κιλκίς υποχρεώθηκε να ακυρώσει την προγραμματισμένη πολιτική εκδήλωση του ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, μετά τις αντιδράσεις των Παοκτζήδων.

Στη Βέροια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, φυγαδεύθηκε από τη σύσκεψη στο επιμελητήριο καθώς οι άνθρωποι της φρουράς του φοβήθηκαν την οργή των οπαδών του ΠΑΟΚ που διαδήλωναν έξω με συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή η κρίση στο Μεταναστευτικό κορυφώνεται μετά τη διαδήλωση 2000 μεταναστών-προσφύγων στη Μόρια. Οι κάτοικοι απάντησαν με κατάληψη του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και με αντιδιαδήλωση στην οποία συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης. Αίτημα των κατοίκων της Λέσβου είναι να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την κυβέρνηση. Την ώρα που γράφω το άρθρο βλέπω είδηση που αναφέρει πως μετανάστες λεηλάτησαν το νοσοκομείο της Λέρου κλέβοντας από αναπηρικά καροτσάκια και ψυγεία μέχρι καρδιογράφους, υπερηχογράφους και χειρουργικά ψαλίδια.

Η κρίση του ποδοσφαίρου ίσως διευθετηθεί το επόμενο διάστημα, το Μεταναστευτικό όμως θα παραμείνει ανοιχτή πληγή που θα δοκιμάσει όχι μόνο τις αντοχές των νησιωτών αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστο διάστημα να δυσαρεστήσει μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας. Πέρα από τους κατοίκους των νησιών μεγάλα παράπονα έχουν και πάνω από 2.500.000 επιδοματούχοι που είδαν τα επιδόματα τους να καταργούνται. Παράπονα έχουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, καφέ και ψυχαγωγίας που βλέπουν ο τζίρος τους να πέφτει από 30% έως 50% λόγω του σκληρού αντικαπνιστικού νόμου. Παράπονα έχει η μεσαία τάξη που ψήφισε σε μεγάλο βαθμό ΝΔ αλλά οι ελαφρύνσεις που πήρε ήταν μια τρύπα στο νερό. Παράπονα θα έχουν σύντομα και οι συνταξιούχοι όταν 2.000.000 από αυτούς δουν πως δεν θα πάρουν καμία αύξηση ενώ και τα αναδρομικά που τους υποσχόταν προεκλογικά η κυβέρνηση έγιναν καπνός.

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ από την 1η Μαίου όταν θα έρθει το τσουνάμι των πλειστηριασμών που ζητούν οι Τροικάνοι και τα funds που αγόρασαν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα κινδυνεύσουν επίσης με κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων (σπίτια, χωράφια και αυτοκίνητα) όχι μόνο όσοι δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στους διακανονισμούς για τα στεγαστικά τους δάνεια αλλά και όσοι έχουν πάρει άλλα δάνεια. Ακόμη και όσοι χρωστάνε την πιστωτική τους κάρτα χωρίς δυνατότητα αποπληρωμής.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως την ανοιξη η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει να αντιμετωπίσει τριπλή κρίση. Μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στα νησιά που θα συνοδεύεται από επεισόδια και εξεγέρσεις, μια κρίση που θα γίνει μεγάλο θέμα στα διεθνή κανάλια καταφέρνοντας πλήγμα στην εικόνα της χώρας μας. Θα αντιμετωπίσει παράλληλα την έκρηξη της κοινωνικής οργής λόγω του μπαράζ των πλειστηριασμών. Ταυτόχρονα όμως θα εκδηλώνεται και η κρίση στα ελληνοτουρκικά που όλοι ευχόμαστε να έχει αίσιο τέλος. Το πιθανότερο είναι την άνοιξη να στείλει ο Ερντογάν πλοίο για γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη όπως έχει προαναγγείλει.

Σε κάθε περίπτωση αν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν καταφέρει να δωσει αποτελεσματικές λύσεις στα τρία μείζονα αυτά ζητήματα, τότε θα καταρρεύσει δημοσκοπικά. Ίσως τότε το σενάριο για διπλές εκλογές εγκαταλειφθεί και αρχίσουν στη ΝΔ  να σκέφτονται μήπως πάνε σε πρόωρες μεν εκλογές, αλλά μόνο για μια φορά ώστε με την απλή αναλογική να συγκυβερνήσουν με το ΚΙΝΑΛ ή ακόμη και με το ΣΥΡΙΖΑ σε τριπλή συγκυβέρνηση. Η συγκυβέρνηση ίσως γίνει η μόνη λύση για τη ΝΔ όταν όλες οι θύελλες ξεσπάσουν μαζί.

  •  
    440
    Shares
  •  
  •  
  • 440
  •