Νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται στο Ισραήλ

Ψήφο την ψήφο αναμετρούνται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επί σειρά ετών πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο πρώην αρχηγός του στρατού Μπένι Γκάντς καθώς όχι μόνο τα exti polls αλλά και τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν πως τα κόμματα Λικούντ και Γαλανόλευκο βρίσκονται πολύ κοντά.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Ισραήλ δημοσιοποίησε τα εκλογικά αποτελέσματα καθώς έχει πλέον καταμετρηθεί το 90,4% των ψήφων αν και τίποτα δεν θα τελειώσει μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Αυτό καθώς τα κόμματα του Νετανιάχου και του Γκαντς άλλοτε φαίνεται να συγκεντρώνουν από 33 έδρες στην Κνεσέτ η οποία αριθμεί 120 θέσεις και άλλοτε να προηγείται το Γκάντσ με μια ψήφο, δηλαδή 32 – 31. Σημειώνεται πως το Γαλανόλευκο Κόμμα προηγείται σε ψήφους. Νωρίτερα μάλιστα το κόμμα του Γκάντς φαινόταν να προηγείται και με μία έδρα του Λικούντ.

Η κατανομή των μικρότερων κομμάτων, μέχρι στιγμής, έχει ως εξής: Κοινή Λίστα 13 έδρες, το Σας και το Ισραήλ Μπεϊτενού 9, το UTJ 8, το Γιεμίνα 7, το Εργατικό Κόμμα Γκεσέρ 6 και η Δημοκρατική Ένωση 5.

Πρακτικά σε μια τέτοια Βουλή το μπλοκ της Κεντροαριστεράς και της Δεξιάς και Κέντρο-δεξιάς θα έχουν σχεδόν τις ίδιες έδρες.

Φυσικά μεγάλες αλλαγές δεν αναμένεται να υπάρξουν, οπότε με δεδομένη την απώλεια της πλειοψηφίας από το Λικούντ του Νετανιάχου η επόμενη μέρα φαίνεται πως θα φέρει κυβέρνηση συνεργασίας. Σίγουρα βέβαια θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος τελικά θα έχει την πρωτοβουλία, έστω και με μια ψήφο διαφορά, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου ζήτησε τα ξημερώματα το σχηματισμό μιας «ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης». «Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Νετανιάχου, αποκλείοντας τη συμμετοχή «αραβικών αντι-σιωνιστικών κομμάτων» σε αυτές τις συνομιλίες. Πάντως δεν αναγνώρισε την ήττα του, ούτε κήρυξε την νίκη στις εκλογές, αναφέροντας πως θα περιμένει τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο βασικός αντίπαλος του Νετανιάχου, ο κεντρώος Μπένι Γκαντς δήλωσε επίσης τα ξημερώματα ότι θα εργαστεί για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, εκπληρώσαμε την αποστολή μας», είπε ο πρώην αρχηγός του στρατού, επικεφαλής του Γαλανόλυεκου κομματος και πρόσθεσε με νόημα πως Νετανιάχου «δεν πέτυχε στην αποστολή του».

Νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση των exit polls, o Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Ισραήλ Μπεϊτενού, που εμφανίζεται να συγκεντρώνει 8-10 έδρες και αναμένεται να διαδραματίσει τον ρόλο ρυθμιστή, ζήτησε το σχηματικό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 69,4% σύμφωνα με την ισραηλινή κεντρική εκλογική επιτροπή.

Πηγή:huffingtonpost.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •