Με ποια θετικά μηνύματα ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε για δεύτερη διαδοχική μέρα η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον   γενικό δείκτη να κλείνει στις 867,94 μονάδες με κέρδη 1,28%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 77,22 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 9,43 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 67 έκλεισαν ανοδικά, 32 πτωτικά, και 90 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά το νωχελικό ξεκίνημα στο πρώτο δίωρο, το αγοραστικό ενδιαφέρον αυξήθηκε προς τα μέσα της συνεδρίασης, με τις μετοχές των Motor Oil Alpha Bank να πρωτοστατούν στην άνοδο, και την μετοχή του Ελλάκτωρα να δέχεται πιέσεις. Τα κέρδη για τον γενικό δείκτη αυξήθηκαν στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 868,18 μονάδες.

Η στήριξη του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών (847 μονάδες) αποδείχθηκε ισχυρή για τον γενικό δείκτη στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αποτελώντας το εφαλτήριο προς υψηλότερα επίπεδα. Σημαντικό στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης, αποτελεί η για δεύτερη ημέρα αύξησης του όγκου πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, αποτυπώνοντας την πρόθεση των επενδυτών για επανατοποθέτηση στις ελληνικές μετοχές. Αξίζει να σημειωθεί, πως από την συνεδρίαση της FED στις 18/9 κρίνεται η βραχυπρόθεσμη πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων.

Η HSBC διατηρεί την σύσταση για την μετοχή της Alpha Bank σε αγορά, αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 2,50 ευρώ από 2,47 ευρώ προηγουμένως.

Πακέτα συνεδρίασης

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος προέβη στην αύξηση της τιμής στόχου της μετοχής της Alpha Bank στα 1,95 ευρώ από 1,52 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση σε αγορά. Επίσης, για την μετοχή της Eurobank έθεσε νέα τιμή στόχο τα 1,03 ευρώ από 0,76 ευρώ προηγουμένως με σύσταση αγορά. Ακόμη για την μετοχή της Εθνικής έθεσε νέα τιμή στόχο τα 3,06 ευρώ από 2,04 ευρώ προηγουμένως με σύσταση αγορά. Τέλος, για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έθεσε νέα τιμή στόχο τα 3,0 ευρώ από 1,47 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση ουδέτερη.

Ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα ολοκλήρωσε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 895 μονάδες, και η στήριξη στις 811 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (38,52 εκατ. τεμάχια) πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (26,27 εκατ. τεμάχια).

Προσπάθεια να βγει από τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα κατάβαλε σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς έκλεισε στο ημερήσιο γράφημα επάνω στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, καθώς και πάνω από αυτούς των πέντε και δέκα, με το σήμα πώλησης όμως να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.442 μονάδες, και η στήριξη στις 1.278 μονάδες.

Δεύτερη μέρα κερδών για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με τον όγκο να διαμορφώνεται στα 22,02 εκατ. τεμάχια έναντι 17,93 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 821 μονάδες, και η στήριξη στις 653 μονάδες.

Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων έκλεισε στα 8,57 ευρώ με κέρδη 0,23%, ολοκληρώνοντας για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, καθώς κι από αυτόν των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 9,548 ευρώ, και η στήριξη στα 8,2011 ευρώ.

Η μετοχή της Aegean έκλεισε στα 7,98 ευρώ με κέρδη 0,38%, με τον «σταυρό του θανάτου» να διατηρείται για τέταρτη διαδοχική μέρα, και με το σήμα πώλησης να παραμένει, ολοκληρώνοντας όμως πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, κάτω όμως από αυτόν των διακοσίων. Η αντίσταση βρίσκεται στα 8,153 ευρώ, και η στήριξη στα 7,587 ευρώ.

Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 21,52 ευρώ με κέρδη 5,49%, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και διακοσίων ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 22,99 ευρώ, και η στήριξη στα 20,88 ευρώ.

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στην μετοχή του Ελλάκτωρα, η οποία έκλεισε στα 1,96 ευρώ με πτώση 3,45%, παραμένοντας για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,272 ευρώ, και η στήριξη στα 1,9484 ευρώ.

Μικτά πρόσημα σημειώθηκαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 0,813% με πτώση 1,09%, και της δεκαετίας στο 1,543% με άνοδο 0,19%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •