Τι μέλει γενέσθαι για το ελληνικό χρηματιστήριο;
Από τα τέλη του προηγούμενου μήνα οι ρευστοποιήσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί σε υπερπουλημένα επίπεδα. Μπορεί η ανοδική τάση που διαμορφώθηκε από τις αρχές του έτους να έχει αλλάξει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πτώση θα μονοπωλήσει από εδώ και πέρα την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ανάλογη συμπεριφορά επέδειξε ο γενικός δείκτης και στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του περασμένου Μαίου, όταν από το χαμηλό των 717 μονάδων κατάφερε να «σκαρφαλώσει» έως και τις 900 μονάδες. Τι πρέπει λοιπόν να περιμένουμε από εδώ και πέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Η εβδομάδα που μας πέρασε
Καταστροφική θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καμία δεν ολοκλήρωσε με σήμα αγοράς, σε σχέση με την προηγούμενη όπου μόνο η μετοχή του Ελλάκτωρα κατάφερε να διατηρήσει το ανοδικό της σήμα, ενώ αρκετές ήταν επίσης και οι μετοχές οι οποίες βρέθηκαν κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης (Alpha Bank, Βιοχάλκο, Εθνική, Eurobank, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΜΠΕΛΑ, Τέρνα Ενεργειακή, με την μετοχή του Μυτιληναίου να κλείνει στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης), αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια ανοδική αντίδραση την εβδομάδα που έρχεται.
Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα για τις μετοχές του δείκτη FTSEM, καθώς καμία από αυτές δεν έκλεισε την Παρασκευή με σήμα αγοράς, με την μετοχή του Ικτίνου να είναι η μόνη που ολοκλήρωσε κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης.
Το σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες, με τις μεγαλύτερες από αυτές να σημειώνει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 15,16%.
Από τις μετοχές του δείκτη FTSEM, η μόνη που κατάφερε να καταγράψει εβδομαδιαία κέρδη ήταν η μετοχή της ΙΝΛΟΤ με 0,74%, με αυτή του Κέκρωπα να πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες απώλειες με 12,79%.
Η τεχνική εικόνα των δεικτών
Ο γενικός δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 5,74%, ολοκληρώνοντας για τρίτη διαδοχική εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο, κάτι το οποίο είχε να συμβεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ από τις αρχές του μήνα υποχωρεί κατά 11,98%.
Στο εβδομαδιαίο γράφημα, ο γενικός δείκτης ακύρωσε το σήμα αγοράς, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών. Στα θετικά παραμένει το γεγονός, ότι οι όγκοι ΄παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, αποτυπώνοντας ότι μέχρι στιγμής το γεγονός δεν έχουν παρατηρηθεί σημάδια πανικού, επίσης ο κινητός μέσος όρος των πενήντα με αυτόν τον διακοσίων ημερών παραμένουν κοντά, όπου σε μια ενδεχόμενη ανοδική κίνηση μπορούν να δημιουργήσουν τον «χρυσό σταυρό», αλλάζοντας και την μεσομακροπρόθεσμη τάση. Τέλος, η αντίσταση βρίσκεται στις 856 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 740 μονάδες (γραμμή ΓΔ).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εβδομαδιαίο γράφημα του δείκτη FTZEM, καθώς παρά τις εβδομαδιαίες απώλειες κατά 5,27% διατήρησε το σήμα αγοράς, αποτυπώνοντας και το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για αρκετές μετοχές του δείκτη. Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.428 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα του εβδομαδιαίου γραφήματος του τραπεζικού δείκτη, καθώς παρά τις εβδομαδιαίες απώλειες κατά 12,10%, υποχώρησε και κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, ακυρώνοντας το ανοδικό του σήμα, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι αυτός ο οποίος δέχθηκε την μεγαλύτερη πίεση την εβδομάδα που μας πέρασε. Η αντίσταση βρίσκεται στις 770 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 517 μονάδες (γραμμή ΓΔ).
Οι λεπτομέρειες που ενδεχομένως να κάνουν την διαφορά
Είναι γνωστό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι τραπεζοκεντρικό, και πως η άνοδος και η πτώση ξεκινάει πρώτα από τον αυτόν και διαχέεται στους υπόλοιπους. Με βάση αυτό το δεδομένο, είναι χρήσιμο να ρίξουμε μια ματιά στις προβλέψεις για την κερδοφορία των «ελληνικών» τραπεζών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC (βλ. πίνακα παρακάτω), τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών για το τρέχον έτος αναμένονται μειωμένα κατά 13%, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της. Για το επόμενο έτος τα καθαρά κέρδη αναμένονται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 2% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, και για το 2021 κατά 15%. Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός τι θα γίνει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και το εάν οι τράπεζες θα λάβουν νέα οικονομική ενίσχυση, κάτι για το οποίο μας έχει προϊδεάσει προεκλογικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου.
Τέλος, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά και στα διανεμόμενα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών, καθώς όπως παρατηρούμε στον παρακάτω πίνακα το 2018 το ποσό των μερισμάτων ήταν κατά 44 εκατ. ευρώ λιγότερα, μία τάση η οποία έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα συνεχιστεί και το έτος που διανύουμε.
Συμπέρασμα
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η πτωτική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα τέλη του προηγούμενου μήνα, μπορεί να έχει οδηγήσει σε εξορθολογισμό των αποτιμήσεων, με αρκετές μετοχές να εισέρχονται σε υπερπουλημένα επίπεδα, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε μια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις.
Αυτό όμως το οποίο θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, είναι το κλίμα που θα επικρατήσει στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η ύφεση έχει ήδη αρχίσει να «χτυπάει» την πόρτα ανεπτυγμένων οικονομιών, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε διάφορες γωνιές του πλανήτη να παραμένουν σε ένταση.
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.