Ένταση στις σχέσεις Καναδά-Κίνας με φόντο το κρέας

Η Κίνα απείλησε ότι θα απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές κρέατος από τον Καναδά, καθώς οι οικονομικές και διπλωματικές εντάσεις μεταξύ του Justin Trudeau και του Xi Jinping συνεχίζουν να κλιμακώνονται πριν από την συνάντηση κορυφής των G20 αυτή την εβδομάδα.

Τρεις παραγωγοί χοιρινού κρέατος διέκοψαν τις εισαγωγές από την Κίνα, μετά την ενημέρωση από τον Καναδικό Οργανισμό Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) ότι είχαν ψευδή πιστοποιητικά υγείας που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα προϊόντα κρέατος. Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι μια παρτίδα περιέχει κατάλοιπα ractopamine, ένα φάρμακο που επιταχύνει την ανάπτυξη και η οποία απαγορεύεται στην Κίνα, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρθηκε από το CBC, η παρτίδα έφτασε στο Nanjing και προήλθε από το Frigo Royal.

Η κινεζική πρεσβεία δήλωσε ότι: «Η Κίνα έχει λάβει εκτάκτως προληπτικά μέτρα, και έχει ζητήσει από την καναδική κυβέρνηση να αναστείλει την έκδοση πιστοποιητικών για το κρέας που εξάγεται στην Κίνα. Ελπίζουμε ότι η καναδική πλευρά θα δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό το περιστατικό, θα ολοκληρώσει την έρευνα το συντομότερο δυνατό και θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των τροφίμων που εξάγονται στην Κίνα με πιο υπεύθυνο τρόπο».

Οι αρχές δήλωσαν ότι θα ελέγξουν όλα τα προϊόντα που αποστέλλονται από τον Καναδά. Η Καναδή υπουργός Γεωργίας Μαρί-Κλοντ Μπιμπάου δήλωσε: «Αυτό το περιστατικό είναι ειδικό για τα πιστοποιητικά εξαγωγής στην Κίνα. Δεν επηρεάζονται τα πιστοποιητικά εξαγωγής σε άλλες χώρες».

Πηγή:express.co.uk

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •