Τι είναι αυτό που δημιουργεί προσδοκίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 842,76 μονάδες με άνοδο 3,28%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 107,8 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 11,19 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 81 έκλεισαν ανοδικά, 30 πτωτικά, και 80 παρέμειναν αμετάβλητες.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον παρατηρήθηκε σήμερα από την έναρξη της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και στις μετοχές των ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, και Γεκ Τέρνα, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 646,66 μονάδες.

Το θετικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στα διεθνή χρηματιστήρια, επέτρεψε κερδοσκοπικά funds να προβούν σε περεταίρω τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, εκμεταλλευόμενα την προεκλογική περίοδο. Ο αυξημένος όγκος συναλλαγών (52,29 εκατ. τεμάχια) που σημειώθηκε σήμερα, ξεπέρασε έπειτα από τέσσερις συνεδριάσεις τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (50,59 εκατ. τεμάχια), αποτυπώνοντας την πρόθεση της πλειοψηφίας των επενδυτών για τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για διατήρηση της ανοδικής τάσης, και κίνηση του γενικού δείκτη ακόμη και προς το όριο των 900 μονάδων.

Στο ημερήσιο γράφημα, ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από την αντίσταση των 846 μονάδων, παρά το γεγονός ότι το κατάφερε ενδοσυνεδριακά, ολοκληρώνοντας ακριβώς πάνω στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης.

Σημαντικά κέρδη σήμερα για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε στο όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 828 μονάδες. Προβληματισμό προκαλεί ο όγκος (39,98 εκατ. τεμάχια) για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς για έκτη διαδοχική συνεδρίαση βρέθηκε κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (40,2 εκατ. τεμάχια), με κρίσιμο σημείο να αποτελούν οι 799,31 μονάδες οι οποίες ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 3 Ιουνίου, χωρίς να καταφέρει να τις διασπάσει ανοδικά στις επόμενες συνεδριάσεις.

Σημαντικά κέρδη σήμερα για την μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε στα 2,158 ευρώ με άνοδο 10,55%, διατηρώντας τον «χρυσό σταυρό», με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,3633 ευρώ.

Με κέρδη 9,09% έκλεισε σήμερα η μετοχή του Κέκρωπα, στα 2,28 ευρώ, ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την μετοχή να προσπαθεί στις επόμενες συνεδριάσεις να διασπάσει ανοδικά το προηγούμενο υψηλό των 2,05 ευρώ, όπου είχαν εκδηλωθεί αυξημένες ρευστοποιήσεις.

Η UBS προέβη σήμερα σε μείωση της τιμής στόχου για την Motor Oil στα 24 ευρώ από 25 ευρώ, υποβαθμίζοντας την παράλληλα σε neutral από buy. Τέλος, προέβη και στην μείωση της τιμής στόχου για τα Ελληνικά πετρέλαια σε 8,3 ευρώ από 8,5 ευρώ προηγουμένως,  υποβαθμίζοντας την παράλληλα σε neutral από buy.

Ήπιες διακυμάνσεις επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,668% με πτώση 0,24%, και της δεκαετίας στο 2,846% αμετάβλητη.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    29
    Shares
  •  
  •  
  • 29
  •