Προσπάθεια ισορροπίας για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες 0,54% ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 816,95 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60,06 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται 1,31 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 50 έκλεισαν ανοδικά, 55 πτωτικά, και 86 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά το θετικό κλίμα που επικράτησε στο πρώτο μισό της διαπραγμάτευσης, με τον γενικό δείκτη να φθάνει στο υψηλό των 829,22 μονάδων, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης αυξημένες εντολές πώλησης σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση, και κυρίως στις μετοχές των ΔΕΗ, CENERGY, Alpha Bank, ΙΝΚΑΤ, ΙΝΛΟΤ, ΙΝΤΚΑ, ΚΕΚΡΟΠΑ, και ΚΛΜ, ανάγκασαν τον γενικό δείκτη να βρεθεί σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας έως και το χαμηλό των 813,52 μονάδων, χωρίς σε κανένα σημείο να προσπαθήσει να περιορίσει ή και να διαγράψει τις απώλειες του.

Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς, επηρεάζει και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπου η πιθανή προκήρυξη εκλογών στις αρχές του επόμενου μήνα αναγκάζει τους επενδυτές να τηρήσουν στάση αναμονής.

Παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν σήμερα, ο όγκος (30,12 εκατ. τεμάχια) παρέμεινε κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (52,42 εκατ. τεμάχια), ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με χθες.

Στο ημερήσιο γράφημα, ο γενικός δείκτης δείχνει να βρίσκει στήριξη στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις στον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, στις 816 μονάδες, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 846 μονάδες, και η στήριξη στις 776 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη σήμερα για τον Παπουτσάνη, με την μετοχή να κλείνει στα 1,585 ευρώ με άνοδο 13,21%, ολοκληρώνοντας όμως κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, ακυρώνοντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,1485 ευρώ.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε στα 1,991 ευρώ με πτώση 8,16%, ολοκληρώνοντας κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με το αγοραστικό σήμα να μην απειλείται ακόμη, ενώ ο «χρυσός σταυρός» βρίσκεται πολύ κοντά στην ακύρωση του. Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,3633 ευρώ, και η στήριξη στα 1,7962 ευρώ.

Ήπιες διακυμάνσεις επικράτησαν σήμερα στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,757% με πτώση 0,11%, και της δεκαετίας στο 2,914% με οριακές απώλειες 0,07%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    22
    Shares
  •  
  •  
  • 22
  •