Ενδιαφέροντα συμπεράσματα από την σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Επιστροφή στα κέρδη σήμερα για τον γενικό δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έκλεισε στις 821,40 μονάδες με άνοδο 0,99%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,19 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 1,54 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που έχουν πραγματοποιήσει πράξη, 62 κινήθηκαν ανοδικά, 38 πτωτικά, και 91 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τις ήπιες διακυμάνσεις για τις εναλλαγές προσήμου για τον γενικό δείκτη στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, όπου και βρέθηκε στο χαμηλό των 808,93 μονάδων, προς τα μέσα της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκαν επιλεκτικές εντολές αγοράς σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αυτές να αυξάνονται την τελευταία ώρα, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στο υψηλό των 822,68 μονάδων.

Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, ο όγκος εμφανίστηκε χαμηλότερος του μέσου όρου των τριάντα ημερών, σχεδόν στο ήμισυ του χθεσινού, αποτυπώνοντας την απροθυμία της πλειοψηφίας των επενδυτών να ρευστοποιήσουν στα τρέχοντα επίπεδα.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, υπήρξε η μεταστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης από αυτές της μεγάλης, κυρίως λόγω φημολογιών ότι η απόφαση για τις διεκδικούμενες εκτάσεις του Κέκροπα με το ελληνικό δημόσιο είναι υπέρ της εισηγμένης. Η μεταστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τις μετοχές του δείκτη FTSEM, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του ράλι που πραγματοποίησε ο γενικός δείκτης το τελευταίο χρονικό διάστημα, μόνο εάν το ενδιαφέρον αυτό διευρυνόταν στην πλειοψηφία των μετοχών του συγκεκριμένου δείκτη.

Ο γενικός δείκτης κατάφερε να επανέλθει στα κέρδη μετά τις χθεσινές απώλειες, όπου στο ημερήσιο γράφημα παρέμεινε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, βρίσκοντας μέχρι στιγμής μια μικρή στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, στις 816 μονάδες, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 836 και 846 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη σήμερα για την μετοχή του Κέκροπα, καθώς έκλεισε στα 2,05 ευρώ με άνοδο 29,75%, πραγματοποιώντας σημαντικό όγκο, και ολοκληρώνοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,967, και με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, μικτά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 1,791% με πτώση 0,67%, και της δεκαετίας στο 2,962% με οριακή άνοδο 0,03%.

Στα κυριότερα εταιρικά νέα:

Η μετοχή της ΕΧΑΕ διαπραγματεύτηκε σήμερα χωρίς το μέρισμα των 0,05 ευρώ.

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ. (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA) σε κοινοπραξία με την εταιρεία ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΑΤΕ ανακοινώνει την υπογραφή της σύμβασης Α.Δ. 1509 με την ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε, για το έργο «Κανονικοποίηση της υφιστάμενης μετρικής μονής σιδηροδρομικής γραμμής Ισθμού – Λουτρακίου με ηλεκτροκίνηση».  Αναλυτικότερα, το έργο αφορά την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο τμήμα Ισθμού – Λουτρακίου, με ηλεκτροκίνηση, που θα συνδεθεί και με την υπάρχουσα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (Σ.Γ.Υ.Τ.), του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μεταξύ Αεροδρομίου -Κορίνθου-Κιάτου- Αιγίου. Υπενθυμίζεται πως προσφάτως έγινε η πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική διαδρομή στο νέο τμήμα από Κιάτο έως Αίγιο το οποίο έχει κατασκευάσει η MYTILINEOS, επιβεβαιώνοντας την άριστη συνεργασία της με την ΕΡΓΑ ΟΣΕ, καθώς και την μεγάλη εμπειρία της σε εν λόγω έργα. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το πρώτο έργο ηλεκτροκίνησης για τη MYTILINEOS, το οποίο σηματοδοτεί τη σημαντική τεχνογνωσία που αποκτά η εταιρεία στο συγκεκριμένο τομέα.

Εκτός από τις σιδηροδρομικές εργασίες με ηλεκτροκίνηση, η κοινοπραξία MYTILINEOS – ΞΑΝΘΑΚΗΣ αναλαμβάνει τόσο την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Σ.Σ. Ισθμού  όσο και τη βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου. Παράλληλα, θα κατασκευαστούν νέες αποβάθρες στον Σταθμό Ισθμού και στις Στάσεις Καζίνο (Μηχανικού) και Λουτρακίου, ενώ θα τοποθετηθούν σύγχρονα Αυτόματα Συστήματα Ισόπεδων Διαβάσεων (Α.Σ.Ι.Δ.). Η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε στις 4 Ιουνίου, στην οποία προβλέπεται  διάρκεια κατασκευής 18 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της. Η καθαρή αξία του συμβολαίου είναι ύψους 6.4εκ ευρώ και η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε σήμερα μετά την λήξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με τα οποία:

 • Καθαρά έσοδα προ εισφορών(GGR) α’ τριμήνου 2019 αυξημένα κατά 5,0% στα €396,0 εκ.(Q1 2018: €377,3 εκ), λόγω της αυξανόμενης συνεισφοράς των VLTs σε συνδυασμό με την σημαντική ενίσχυση των αριθμολαχείων και του παιχνιδιού Πάμε Στοίχημα που επανήλθε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε ετήσια βάση.
 • Συνολικά το GGR στο α’ τρίμηνο 2019 παρουσίασε την ισχυρότερη επίδοση1ουτριμήνου από το 2010.
 • Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) διαμορφώθηκε σε €156,1 εκ (Q1 2018: €147,9εκ) αυξημένο κατά 5,5% σε σχέση με πέρυσι, κατά αντιστοιχία με τον ρυθμό αύξησης των εσόδων.
 • Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στα €111,6 εκ.(Q1 2018: €87,2εκ), αυξημένα κατά 28,0% ή 15,7% σε επαναλαμβανόμενη βάση μη συμπεριλαμβανομένων έκτακτων μη επαναλαμβανόμενων κονδυλίων που σχετίζονται κυρίως με αντιστροφή επίδικων προβλέψεων.
 • Λειτουργικά έξοδα στα €64,1 εκ, μειωμένα κατά 4,9% σε ετήσια βάση, απόρροια της συνολικής αποτελεσματικής διαχείρισης όλων των κατηγοριών εξόδων κυρίως ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του τεχνολογικού μετασχηματισμού.
 • Καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 43,5% στα €57,2εκ. (Q1 2018: €39,8εκ.) ή υψηλότερα κατά 13,7% σε επαναλαμβανόμενη βάση.
 • Ισχυρή ταμειακή θέση με καθαρό δανεισμό στα €410,5εκ. και δείκτη Καθαρός Δανεισμός/LTM EBITDA στο 1,1x.
 • 19.965 VLTs στην Ελλάδα και 6.328SSBTs στην Ελλάδα και Κύπρο εγκατεστημένα στις 31 Μαρτίου 2019.
 • Υπόλοιπο μικτό μέρισμα ανά μετοχή €0,60 με επιλογή επανεπένδυσης (scripoption). Ημερομηνία αποκοπής μερίσματος 26 Ιουνίου 2019.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •