Μάνος Χατζηδάκης: Οι χαμηλές αποτιμήσεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες στο χρηματιστήριο;

Με την αγορά να κυριαρχείται από τις εκτιμώμενες εκροές της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης του MSCI, ολοκληρώθηκε μια ακόμα πτωτική εβδομάδα στο ΧΑ. Η αργία της Αμερικής επηρέασε την μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία επέστρεψε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα πέριξ των 30 εκατ. ευρώ. Η ψυχολογία παρέμεινε σταθερά φορτισμένη αρνητικά, και παρά την μετριοπαθή ανοδική διόρθωση που παρατηρήθηκε στο τέλος της εβδομάδας, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών είναι έκδηλη. Πλέον οι αποτιμήσεις έχουν μπει σε ζώνες ευκαιρίας, και επιμέρους παρατηρούνται στρεβλώσεις με χαμηλά μονοψήφια ΡΕ, και προσδοκώμενες μερισματικές αποδόσεις από 4% έως και 10% σε δεικτοβαρείς τίτλους. Μάλιστα οι εκτιμήσεις αυτές ενσωματώνουν τα ¾ της χρήσης, αφού τα μεγέθη εννεαμήνου που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο κινούνται συντριπτικά προς την θετική κατεύθυνση. Η διάθεση των εμπλεκομένων ωστόσο επηρεάζεται από τις εκροές του MSCI την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς και από την αρνητική φημολογία η οποία έχει επιστρέψει στην εγχώρια αγορά.

Τα καλά νέα

Κατά τα άλλα η κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού έχει θετικές αναγνώσεις τόσο σε μάκρο όσο και σε μίκρο επίπεδο. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 αναμένεται στο 2,5% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,6%, χωρίς να περιλαμβάνονται περικοπές στις συντάξεις. Επιπλέον περιλαμβάνονται «θετικά μέτρα» ύψους 910 εκατ. ευρώ, μεταξύ αυτών η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή των ανωνύμων εταιριών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, και μείωση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Τα καλά νέα δεν έκαναν αίσθηση, καθώς η γρήγορη κίνηση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας προς το 3,6% δεν άφησε πολλά περιθώρια αποκλιμάκωσης των ελληνικών επιτοκίων δανεισμού.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 600 μονάδες σημειώνοντας νέο χαμηλό τρέχοντος έτους με (592,7) το οποίο είχε σημειωθεί για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2016. Βασικός αρωγός στην κίνηση του Γενικού Δείκτη ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο δείκτης του οποίου βρίσκεται σε νέα ιστορικά χαμηλά. Η πίεση που δέχθηκε ο Γενικός Δείκτης οδήγησε τον MACD στο να απωλέσει το σήμα αγοράς, και πλέον ο δρόμος για τις 570 μονάδες φαίνεται πολύ πιθανός. Ουσιαστικές στηρίξεις δεν υπάρχουν, ενώ οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες ώστε να υποδείξουν κάποιο τεχνικό σημείο πρόσκαιρης αντιστροφής. Επίσης οι ανοδικές συνεδριάσεις που ακολούθησαν τα χαμηλά έτους ήταν φτωχές συναλλακτικά, μια ένδειξη αδυναμίας και μάλλον επιφυλακτικότητας σε ότι αφορά την ανοδική διάθεση. Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα δείχνει πιο πιθανή να δοκιμάσει χαμηλότερα επίπεδα εξαντλώντας την βραχυπρόθεσμη δυναμική της προς την περιοχή της επόμενης στήριξης, κοντά δηλαδή στις 570 μονάδες.

Η εβδομάδα που έρχεται

Η ερχόμενη Παρασκευή έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω των ισχυρών εκροών από το δείκτη της Morgan Stanley, οι οποίες εκτιμώνται στο διόλου ευκαταφρόνητο μέγεθος των 183 εκατ. ευρώ με τις τρεις τράπεζες να συγκεντρώνουν περί τα 179 εκατ. ευρώ του συνόλου. Πέρα από τον MSCI την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων, με κυριότερες αυτές των Grivalia Properties και Ελληνικά Χρηματιστήρια (26/11), ΟΠΑΠ και Αεροπορία Αιγαίου (27/11) Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Lamda Development (29/11) και Τράπεζα Πειραιώς (30/11). Τέλος, επισημαίνεται ότι την Δευτέρα αναμένεται να παρουσιαστεί το πλάνο μείωσης των NPEs της Τράπεζας της Ελλάδος στην Ενιαία Εποπτική Αρχή των Τραπεζών (SSM).

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •