Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες μετά από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και στρατιωτικής πίεσης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν από τότε που ο Trump αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν πέρυσι. Η συμφωνία, γνωστή και ως κοινό εκτεταμένο σχέδιο δράσης, πραγματοποιήθηκε επί προεδρίας Ομπάμα το 2015 και υπογράφηκε από τις ΗΠΑ, το Ιράν, την Κίνα, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την ΕΕ. Συμφωνήθηκε ότι το Ιράν θα περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και θα επιτρέψει σε διεθνείς επιθεωρητές να εξετάσουν τους πυρηνικούς του χώρους σε αντάλλαγμα για την άρση των οικονομικών κυρώσεων.

Ωστόσο, το Μάιο του 2018, ο Trump ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία, με την Ουάσινγκτον να επαναφέρει τις κυρώσεις στην Τεχεράνη τον Νοέμβριο. Παρά τις απειλές από τις ΗΠΑ, οι υπόλοιπες χώρες παρέμειναν στη συμφωνία μέχρι τον μήνα που διανύουμε, όταν το Ιράν ανακοίνωσε τη μερική απόσυρση ως «αμοιβαίο μέτρο».

Οι συντηρητικές ισλαμικές κοινωνικές αξίες επέστρεψαν και οι πολιτοφύλακες και οι κληρικοί κατέστειλαν όλη τη δυτική πολιτισμική επιρροή, με την άνοδο του Χομεϊνί στην εξουσία.
.
Ο δεύτερος πόλεμος του Κόλπου, που ξεκίνησε από την εισβολή του Ιράκ το 2003 και την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν, άφησε το Ιράν ως τη μεγαλύτερη απειλή στη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ομπάμα, οι ΗΠΑ πίεσαν το Ιράν να επιτρέψει τη διεθνή επιθεώρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του, ενώ ο ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις. Τελικά, οι συνομιλίες κορυφώθηκαν με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, την οποία πολλοί εξέφρασαν ως νίκη.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Trump ισχυρίζεται ότι το Ιράν δεν είχε καμία πρόθεση να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας και ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την Τεχεράνη ως την πιο επείγουσα πυρηνική απειλή στον κόσμο.

Πηγή:express.uk.com

Φωτογραφία Ashkan Forouzani

  •  
    7
    Shares
  •  
  •  
  • 7
  •