Πόσο εύκολα καταρρίπτεται η θεωρία συνωμοσίας περί δήθεν σχέσεων της οικογένειας Τσίπρα με τη χούντα

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου.

Αυτή η θεωρία συνωμοσίας υποστηρίχθηκε αρχικά από τους Λεβέντη και Καρατζαφέρη γύρω στο 2010. Μετά διαδόθηκε από ακροδεξιά μέσα όπως ο Στόχος, το Μακελειό και κάποιες δεκάδες blogs. Τέλος ανέλαβαν να την εκμεταλλευθούν οι εφημερίδες του Μαρινάκη καθώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο (γιατί υπάρχουν και παραλλαγές που θα δούμε), ο Παύλος Τσίπρας, πατέρας του πρωθυπουργού και ο Ηρακλής Τσίπρας, θείος του πρωθυπουργού, είχαν άριστες σχέσεις με τη χούντα. Και εξαιτίας αυτών των σχέσεων πλούτισαν παίρνοντας πολύ μεγάλα τεχνικά έργα από τη χούντα μέσω της εταιρείας ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ ΑΤΕ στην οποία o πατέρας του Τσίπρα ήταν συνιδρυτής.

Ας δούμε όμως αναλυτικά πόσο εύκολα απομυθοποιείται η θεωρία συνωμοσίας. Παράλληλα ας διασκεδάσουμε με τις πιπεράτες λεπτομέρειες που κάποιοι διέδιδαν για να την κάνουν πιό πιστευτή.

α) Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης σε εκπομπή του Kontra έδειξε φωτογραφία στο κινητό του, η οποία υποστήριξε πως απεικονίζει τον Παύλο Τσίπρα, πατέρα του  πρωθυπουργού, να βρίσκεται μαζί με τους Παπαδόπουλο, Παττακό και Μακαρέζο. Αποδείχθηκε όμως πως ο κύριος της φωτογραφίας δεν ήταν άλλος από τον Διομήδη Αγγελόπουλο, υφυπουργό της χούντας. Ο Κεφαλογιάννης υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει δημόσια το λάθος του.

β) Από το 2012 άρχισε να διαδίδεται σε διάφορα ακροδεξιά blogs πως ο Τσίπρας έχει θεία του, τη σύζυγο του Στυλιανού Παττακού. Ο πατέρας του Παύλος που υποτίθεται ήταν ο αδελφός της, σύμφωνα με το σενάριο ζήτησε από τον γαμπρό του Παττακό να αποσύρει από τη ζώνη ευθύνης της Μ.Ο.Μ.Α την περιοχή της Άρτας. Έτσι θα μπορούσε η εταιρεία που διατηρούσε ο Παύλος Τσίπρας στην Άρτα να αναλάβει τις κατασκευαστικές δουλειές της Μ.Ο.Μ.Α.  Δυστυχώς για τον ευφάνταστο σεναριογράφο, το 2015 ο Σπύρος Αυγερινόπουλος σε άρθρο του απέδειξε πως η σύζυγος του Παττακού ήταν η Δήμητρα Νικολαίδη, συγγενής του στρατιωτικού Γεώργιου Νικολαίδη.

γ) Το βασικό στοιχείο στη θεωρία συνωμοσίας το υποστήριξε αρχικά ο Λεβέντης σε εκπομπές μικρών καναλιών και από εκεί το παρέλαβαν ο Καρατζαφέρης και η εφημερίδα Στόχος. Υποτίθεται πως ο Παύλος Τσίπρας ήταν ο συνιδρυτής μαζί με τον Ίωνα Παράσχη της κατασκευαστικής εταιρείας ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ ΑΤΕ που έπαιρνε τα περισσότερα μεγάλα δημόσια έργα επί χούντας. Η ίδια η εταιρεία έλυσε όμως τη σιωπή της και σε ανάρτηση της στο facebook διέψευσε πως ο πατέρας Τσίπρας είχε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

δ) Αρκετά πριν τη διάψευση του Σκαπανέα είχε γίνει γνωστό πως οι αδελφοί Παύλος και Ηρακλής Τσίπρας είχαν ιδρύσει την δική τους εταιρεία με το όνομα ΗΡΑΚΛΗΣ και δεν είχαν σχέση με την ΣΚΑΠΑΝΕΥΣ ΑΤΕ. Τότε όσοι υποστήριζαν τη σχέση με τον Σκαπανέα άλλαξαν γραμμή πλεύσης και άρχισαν να διαδίδουν πως οι αδελφοί Τσίπρα έπαιρναν μεγάλα δημόσια μέσω της δικιάς  τους εταιρείας. Όμως από το 2010 μέχρι σήμερα το ζήτημα το έψαξαν διαδοχικά ο Λεβέντης, ο Καρατζαφέρης, ο Στόχος, το Μακελειό, οι εφημερίδες του Μαρινάκη και φυσικά η ΝΔ. Το μοναδικό δημόσιο έργο που εντόπισαν να έχει αναλάβει η εταιρεία ΗΡΑΚΛΗΣ των αδελφών Τσίπρα επί χούντας ήταν η κατασκευή ενός δρόμου σε έναν από τους φτωχότερους τότε δήμους της Αττικής, στο δήμο Νίκαιας. Και μάλιστα το έργο στη Νίκαια δεν το πήραν από ανάθεση του υπουργείου Δημοσίων Έργων της χούντας αλλά κερδίζοντας διαγωνισμό  που έκανε ο δήμος Νίκαιας. Επιπλέον ο Γιώργος Αριδάς, υπάλληλος στο υπουργείο Δημοσίων Έργων επί 35 χρόνια (και στην περίοδο της χούντας) επισήμανε σε πρόσφατη ανάρτηση του στο fb πως μόνο τέσσερεις εταιρείες έπαιρναν τα μεγάλα έργα επί χούντας: ο Σκαπανεύς, η Αρχιρόδον, η ΕΔΟΚ ΕΤΕΡ και ο Κάστωρ. Σε αυτές δεν βλέπουμε να συγκαταλέγεται η εταιρεία ΗΡΑΚΛΗΣ των αδελφών Τσίπρα.

ε) Για να παίρνουν δουλειές από τη χούντα οι αδελφοί Τσίπρα θα έπρεπε να μην ήταν αριστεροί αλλά εθνικόφρονες. Πράγματι ο Λεβέντης ισχυρίστηκε αρχικά σε μιά τηλεοπτική εκπομπή πως ο πατέρας του Τσίπρα ήταν χουντικός. Στην ίδια εκπομπή αργότερα υποστήριξε πως ήταν βασιλόφρονας. Aλλά πριν λίγες μέρες εγκατέλειψε τα περί βασιλοχουντικού και δήλωσε πως ο πατέρας του Τσίπρα ήταν κεντρώος!!!! Yπόψιν ότι ο Παύλος Τσίπρας έχει πεθάνει από το 2012 και δεν μπορεί να πάρει θέση για όλα αυτά τα αντιφατικά που του αποδίδουν. Υπάρχει όμως μιά αρκετά έγκυρη  μαρτυρία από την αγωνίστρια της Κατοχής, Δέσποινα Σκαλοχωρίτου, για το πολιτικό ποιόν του Ηρακλή Τσίπρα, του θείου του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την Σκαλοχωρίτου που ήταν στη δεκαετία του 60 στη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΔΑ, τον Ηρακλή Τσίπρα τον γνώρισε μέσω του Ηλία Ηλιού και της συζύγου του Ελευθερίας. Το ζεύγος Ηλιού της ζήτησε να βοηθήσει τον Ηρακλή Τσίπρα στην Κρήτη πριν την χούντα επειδή ήταν αριστερός και του έκοβαν  δουλειές.

στ) Ο Φοίβος Ιωαννίδης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιστασιακός, έγραψε σε άρθρο στα ΝΕΑ πως ο Ηρακλής Τσίπρας ανέλαβε δημόσια έργα στην Κρήτη όταν αφέθηκε ελεύθερος από τη χούντα (είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην αντιστασιακή οργάνωση ΔΕΚΑ της Κρήτης). Όμως σύμφωνα με τη μαρτυρία της Δέσποινας Σκαλοχωρίτου, ο Ηρακλής Τσίπρας είχε κερδίσει τη δημοπρασία για την παλιά Εθνική Οδό Ηρακλείου-Ρεθύμνου πολύ πριν την χούντα. Στη δημοπρασία αυτή τον βοήθησε να κερδίσει η Δέσποινα Σκαλοχωρίτου και κύκλοι της ΕΔΑ που ήθελαν να δουν να προκόψει ένας δικός τους άνθρωπος που η κυβέρνηση του έκοβε δουλειές.

new-economy.gr

 

Photo by Tomas Tuma on Unsplash

 

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •