Σημαντική απειλή η εφαρμογή της τεχνολογίας 5G για την πρόβλεψη του καιρού

Η εισαγωγή δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα των μετεωρολόγων, στην προσπάθεια τους να προβλέψουν σημαντικές καταιγίδες.

Οι μετεωρολόγοι εκφράζουν σημαντικές αντιρρήσεις για την εφαρμογή της 5G τεχνολογίας, καθώς λένε ότι είναι πιθανό να διαταράξει τα ευαίσθητα δορυφορικά όργανα που χρησιμοποιούν, για την παρακολούθηση των αλλαγών στην ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα θα είναι μειωμένες προβλέψεις, φτωχότερες προειδοποιήσεις για μεγάλες καταιγίδες και απώλεια ζωών. Όπως δήλωσε ο Tony McNally του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων στην Reading. «Ο τρόπος εισαγωγής του 5G θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά μας να προβλέπουμε σημαντικές καταιγίδες. Στο τέλος θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για αυτό».

Η κρίση που αντιμετωπίζουν οι μετεωρολόγοι του πλανήτη, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούν τα νέα δίκτυα 5G θα μπορούσαν να μολύνουν τις κρίσιμες παρατηρήσεις της Γης από τους δορυφόρους που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη του καιρού.

Τα όργανα πάνω στους δορυφόρους «βλέπουν» την ατμόσφαιρα, και μελετούν τις μεταβλητές όπως υδρατμούς, βροχή, χιόνι, κάλυψη σύννεφων και περιεχόμενο πάγου – όλους τους κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν τον καιρό μας.

Πηγή:theguardian.com