Τα διφορούμενα μηνύματα για την μετοχή του Μυτιληναίου
Ολοκληρώθηκαν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για την χρήση του 2018, με το ελληνικό χρηματιστήριο να εμφανίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα σημάδια κόπωσης. Η ανοδική πορεία αρκετών μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις αρχές του έτους, φαίνεται να κλονίζεται προς στιγμήν, με τους επενδυτές να εμφανίζονται διστακτικοί.
Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 10,90% (των εταιρειών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα), η μείωση των EBITDA κατά 6,70%, αλλά και των καθαρών κερδών κατά 20,70%, δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς για την συνέχεια.
Πλέον, το 2018 αποτελεί παρελθόν, καθώς ήδη ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις του πρώτου τριμήνου (όσες εταιρείες επιλέγουν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα τους), με μια παραδοσιακή εταιρεία του ελληνικού χρηματιστηρίου να ανακοινώνει την Παρασκευή τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Παρά όμως τα ικανοποιητικά μεγέθη που εμφάνισε η Μυτιληναίος στο πρώτο τρίμηνο, αυτό δεν αποτυπώθηκε και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου
Όπως ανακοίνωσε η Μυτιληναίος την Παρασκευή, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 42,5%, και ανήλθε στα 513,9 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να σημειώνουν αύξηση κατά 19,6%, στα 92,0 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 49,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 20,9%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,348 ευρώ έναντι 0,288 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018.
Παρά όμως τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της Μυτιληναίος στο πρώτο τρίμηνο, τα οποία μάλιστα προμηνύουν μια ακόμη καλή χρονιά για τον Όμιλο, η τιμή της μετοχής στο χρηματιστήριο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς έκλεισε με κέρδη 0,16%, στα 9,67 ευρώ, χωρίς να καταφέρει να διατηρηθεί κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 9,90 ευρώ.
Με βάση τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, το P/E trailing για την μετοχή διαμορφώνεται στα 9.23 ευρώ, όπου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν δικαιολογεί διόρθωση της μετοχής, με την τιμή προς εσωτερική αξία να διαμορφώνεται στο 0,89, δίνοντας τα περιθώρια στην μετοχή να δοκιμάσει προσεχώς το επίπεδο των 10,0 ευρώ.
Η τεχνική εικόνα της μετοχής
Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της Μυτιληναίος ενισχύεται κατά 32,65%, ενώ σε διάστημα 52 εβδομάδων υποχωρεί 4,07%.
Ο αυξημένος όγκος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (597.633 τεμάχια έναντι 239.300 τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών), σε συνδυασμό με την αδυναμία της μετοχής να διατηρηθεί κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 9,90 ευρώ, δημιούργησε στους επενδυτές εύλογο προβληματισμό για την συνέχεια.
Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω ημερήσιο γράφημα, η μετοχή συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από την ανοδική γραμμή τάσης (μπλε γραμμή), διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 10,1884 ευρώ, και την στήριξη στα 9,3611 ευρώ. Αυτό όμως που προκαλεί προβληματισμό, είναι ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής ο οποίος έχει πάρει καθαρά αρνητική κλίση, αποτυπώνοντας τις ρευστοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στην μετοχή.
Στο παρακάτω εβδομαδιαίο γράφημα, είναι εμφανής η πλευρική κίνηση της μετοχής (κόκκινο τετράγωνο), καθώς σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων δεν κατάφερε να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 9,8794 ευρώ, με την στήριξη να βρίσκεται στα 8,6096 ευρώ, ενώ και οι όγκοι τον τελευταίο μήνα έχουν υποχωρήσει κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών.
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.
Kαλά τα λες Σεμερτζίδη. Γιατί όμως δεν τραβάει η μετοχή? Έχεις κάποια πειστική εξήγηση?
Προφανώς γιατί τίποτα δεν ανεβαίνει συνέχεια, όπως όλες οι μετοχές έτσι κι αυτή θα κάνει μια μικρή στάση και μετά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Εξάλλου, η συγκεκριμένη μετοχή έχει αποδείξει ότι δίνει ευκαιρίες τοποθέτησης πριν από έναν ή κατά την διάρκεια ενός ανοδικού κύκλου.