Αποζημιώνονται οι Ιταλοί κάτοχοι τραπεζικών μετοχών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η ιταλική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την αποζημίωση ορισμένων επενδυτών που αγόρασαν μετοχές σε αποτυχημένες τράπεζες, δήλωσε Ιταλός αξιωματούχος, με μια άνευ προηγουμένου κίνηση που θα έκανε επιεικέστερους τους κανόνες της ΕΕ για τις διασώσεις των τραπεζών.

Οι κανόνες bail-in που θεσπίστηκαν μετά την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, σχεδιάστηκαν για να κάνουν οποιαδήποτε τράπεζα και τους πιστωτές της -αντί για τους φορολογούμενους- να είναι περισσότερο υπεύθυνοι σε περίπτωση αποτυχίας, με τους μετόχους να πληρώσουν πρώτα.

Από τότε που οι κανονισμοί άρχισαν να ισχύουν το 2016, οι μέτοχοι έχουν εξαφανιστεί σε όλες τις τραπεζικές καταρρεύσεις, όπως η Banca Monte dei Paschi di Siena και δύο μικρότερες βορειοανατολικές τράπεζες που οι ιταλικές αρχές παρενέβη να διασώσουν το 2017. Οι ζημίες επιβαρύνουν και τους κατόχους ομολόγων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα προσωρινή συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης, οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι των χρεωκοπημένων ιταλικών τραπεζών θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους, δήλωσε ο αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.

“Η Επιτροπή βρίσκεται σε εποικοδομητική επαφή με την Ιταλία σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα”, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Valdis Dombrovskis, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι μέτοχοι με ετήσια εισοδήματα κάτω από 35.000 ευρώ και περιουσιακά στοιχεία αξίας μικρότερης των 100.000 ευρώ θα αποζημιώνονται αυτόματα για τις ζημίες τους σε προηγούμενες τραπεζικές διασώσεις.

Η συμφωνία θα ωφελήσει σημαντικά τους Ιταλούς αποταμιευτές που αναγκάστηκαν να αγοράσουν μετοχές των τραπεζών σε αντάλλαγμα για υποθήκες σε ό, τι φαίνεται να ήταν δόλιες συναλλαγές, με τους επικριτές της λένε ότι είναι απίθανο όλοι όσοι δικαιούνται αποζημίωση βάσει του κριτηρίου του πλούτου να είναι θύματα απάτης.

Πηγή:euronews.com

  •  
    153
    Shares
  •  
  •  
  • 153
  •