Η ειδησεογραφία δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Η κατάθεση της τροπολογίας για τον νέο νόμο Κατσέλη και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα χρήσης των εισηγμένων εταιριών, έφεραν εκ νέου ενδιαφέρον στην Αγορά η οποία εξακολουθεί να υπεραποδίδει έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων. Εύκολα ή δύσκολα με καθυστερήσεις ή στην ώρα τους, τα βασικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα επιλύονται ξεκλειδώνοντας αβεβαιότητες οι οποίες είχαν τιμολογηθεί μέχρι πρότινος στις αποτιμήσεις.

Το «κλειδί» στις τράπεζες

Χωρίς υπερβολή, μετά από μια Οδύσσεια πολλών ετών, οι τράπεζες μπαίνουν στο τελικό στάδιο της εξυγίανσης των μη ενήμερων ανοιγμάτων τους έχοντας εξοφλήσει πλήρως τον ELA, μειώσει το οργανικό κόστος, και έχοντας ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του SSM σε ότι αφορά την προοδευτική μείωση των NPEs. Το εγχείρημα φαίνεται να προσελκύει ενδιαφέρον το οποίο πατάει και στην ανάκαμψη του ΑΕΠ, με παράπλευρες αναγνώσεις στην ζήτηση και τις τιμές των ακινήτων. Η χορήγηση των πρώτων δανείων μετά από καιρό όπως επικοινωνήθηκε στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις, είναι μια ένδειξη επιστροφής στην παραδοσιακή τραπεζική η οποία είχε και το σχετικό άκουσμα στο ταμπλό.

Θετικά μηνύματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μετά το θετικό χρηματιστηριακό πέρας και του Μαρτίου, η χρονιά μετράει τρία στα τρία σε ανοδικούς μήνες από το ξεκίνημα της, ένα φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί τελευταία φορά το 2014. Ο Απρίλιος είναι ο καλύτερος χρηματιστηριακός μήνας για το ΧΑ, καθώς η μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη τα τελευταία 15 χρόνια ήταν 3,78% με ποσοστό ανοδικών κλεισιμάτων 80%. Αν και ο μήνας έχει μόνο 18 συνεδριάσεις, λόγω των αργιών του καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα, το πλήθος και η σημασία των γεγονότων που είναι προγραμματισμένα δημιουργούν προϋποθέσεις αν μη τι άλλο διατήρησης του ενδιαφέροντος ανεβάζοντας το θερμόμετρο πριν τον έτσι και αλλιώς προεκλογικό Μάιο. Κερασάκι στην τούρτα η πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P στο τέλος του μήνα, μια αξιολόγηση η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την θετικότερη οπτική των ξένων επενδυτών.

Η τεχνική εικόνα του ΓΔ

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συσσώρευσε σε στενό σχετικά εύρος συναλλαγών σεβόμενη υποδειγματικά την πλαγιοανοδική γραμμή τάσης η οποία λειτουργεί ως στήριξη, ακολουθώντας τον Δείκτη από τα χαμηλά των 700 μονάδων. Η συσσώρευση αποφόρτισε την εικόνα των ταλαντωτών, και την υπεραγορασμένη εικόνα του MACD, χωρίς να απειληθεί κάποιο κρίσιμο τεχνικό επίπεδο παρά την κατοχύρωση κερδών που έχει πραγματοποιηθεί σε δύο χρόνους. Η υπέρβαση ωστόσο των προηγούμενων υψηλών θα απαιτήσει περισσότερη ενέργεια, καθώς η συντήρηση στις 700 μονάδες μπορεί να μην είναι μια ακριβή διαδικασία, η κίνηση ωστόσο πάνω από τις 730 και έως τις 800 μονάδες έχει διαδοχικά επίπεδα αντιστάσεων. Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των φετινών υψηλών, έχοντας καλύτερες προϋποθέσεις από πλευράς νέων. Ζητούμενο παραμένει ο τζίρος, ο οποίος έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδο μήνα στα 56 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει συμβάλει στην σταθεροποίηση της Αγοράς, και την διάχυση του ενδιαφέροντος πέρα από το παραδοσιακό τμήμα των δεικτοβαρών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η εβδομάδα που έρχεται

Η κατάθεση προσφορών για το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων την ερχόμενη Τετάρτη δεσπόζει στην οικονομική ατζέντα της εβδομάδας. Η εβδομάδα ξεκινάει με την τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου στην έκθεση του διοικητή θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της χρονιάς. Την Τετάρτη αναμένεται και η καθιερωμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων. Χωρίς το μέρισμα (€0,672) θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της ΤτΕ την Πέμπτη. Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένες οι Γενικές Συνελεύσεις των Eurobank και Grivalia, προκειμένου οι μέτοχοι των εταιριών να δώσουν το πράσινο φως στην ανακοινωθείσα συγχώνευση. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας εκτός από το Eurogroup που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ, ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης οι Quest, Ιντραλότ και ΕΥΔΑΠ.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)