Κατερίνα Πάντα: Ποιός τελικά χρέωσε την χώρα; ο Τσίπρας ή οι Παπανδρέου-Βενιζέλος-Παπαδήμος-Σαμαράς;

Της Kατερίνας Πάντα.
Αναλυτικά όλα τα επίσημα δάνεια των 289 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από το 2010 μέχρι και τον Αύγουστο του 2018 οπότε και έληξε το τρίτο μνημόνιο.

1. Επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου από τον Μάιο του 2010 έως και τον Νοέμβριο του 2011, συνάφθηκαν δάνεια ύψους 65.049,54 εκ. ευρώ.
2. Επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 την οποία στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, η χώρα έλαβε δάνεια ύψους 83.621,62 εκ. ευρώ.
3. Επί υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Πικραμένο συνάφθηκε ένα δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο όμως ήταν μια καθυστερημένη δόση από την προηγούμενη κυβέρνηση.
4. Επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και αντιπρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2015 συνάφθηκαν δάνεια ύψους 85.160,9 εκ. ευρώ, που είναι και τα περισσότερα.
5. Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο του 2015, έως και τον Αύγουστο του 2018, που τερματίστηκε το μνημόνιο, συνάφθηκαν δάνεια ύψους 61.902,4 εκ. ευρώ.
(Να υπολογίσουμε ότι η τελευταία δόση των 15 δις συν 1,9 δις από την προηγούμενη, δεν δαπανήθηκαν αλλά αποτελούν μέρος του “μαξιλαριού” εγγύησης περαιτέρω δανεισμού” & προς το παρόν απλά αποτελούν λογιστική εγγραφή στο χρέος).

ΔΕΝ έχουμε το δικαίωμα να αυξήσουμε το χρέος. Απεναντίας στην ουσία το χρέος μειώνεται, διότι μετα και τη συμφωνία της τελευταίας αναδιάρθρωσης οι τόκοι πληρώνονται από τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα που είμαστε υποχρεωμένοι να βγάζουμε.
Θα δανειζόμαστε στο εξής με εγγύηση το μαξιλάρι, ΜΟΝΟ για να ανακυκλώνουμε υφιστάμενο ληξιπρόθεσμο χρέος (κεφάλαιο) & όχι για καταναλωτικές εσωτερικές

Τα υπόλοιπα που αναπαράγονται σκοπίμως περί αύξησης του χρέους, είναι αστειότητες & εκ του πονηρού με μισές αλήθειες για στρεβλές εντυπώσεις.

Βγάλτε τα συμπεράσματα σας από τους κάτωθι πίνακες, ποιοί χρέωσαν τη χώρα περισσότερο, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα & ποιός τελικά αναδιάρθρωσε το χρέος χρονικά και με μικρότερα επιτόκια με απώτερο στόχο τη συνολική μείωσή του.

ανάγκες.

Ο πίνακας απο τόν έγκυρο ιστότοπο sofokleousin.gr

Μειώνοντας το ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, ενώ οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα περιοριστούν κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

 

Κατερίνα Πάντα, Οικονομολόγος.

 •  
  846
  Shares
 •  
 •  
 • 846
 •  

One thought on “Κατερίνα Πάντα: Ποιός τελικά χρέωσε την χώρα; ο Τσίπρας ή οι Παπανδρέου-Βενιζέλος-Παπαδήμος-Σαμαράς;

 • Ωραία ερώτηση. Ποιος χρέωσε τη χώρα. Άραγε, γιατί …χρεώθηκε η χώρα;
  Αφού το 2008 με τον Καραμανλή, ο κρατικός προϋπολογισμός μας …έβγαινε δεν έβγαινε, εμείς χρειαστήκαμε 289 δις; 289 δις;
  Είστε και οικονομολόγος, δεν καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πάει καλά;
  Και η Ελλάδα δεν έχει κάνει ούτε καν έναν λογιστικό έλεγχο του δημοσίου χρέους, για να δούμε πόσα πραγματικά χρωστάμε…
  Εγώ όμως, που δεν είμαι οικονομολόγος, θα κάνω μια απλή …προσθαφαίρεση:
  Λοιπόν, αρχές του 2009 χρωστούσαμε 290 δις. Το δημόσιο χρέος μας ήταν πριν δέκα χρόνια 290 δις και επειδή ο Καραμανλής το Δεκέμβριο του 2008 έδωσε 23 δις ως κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζές μας. Οι τράπεζές μας όμως μετά από λίγο σχεδόν όλα τα επέστρεψαν. Τα επέστρεψαν επειδή δεν ήξεραν γιατί αυτός παραιτήθηκε. Στη συνέχεια όμως οι ίδιες αυτές τράπεζες δεν επέστρεψαν τίποτε άλλο παρά τα δεκάδες δις που πήραν αργότερα ως ανακεφαλαιοποιήσεις.
  Το 2010 με τον ΓΑΠ δίναμε για τρία και κάτι χρόνια περίπου 20 δις το χρόνο προς αποπληρωμή του τεράστιου χρέους μας (μια “ευγενική” χορηγία της ΕΕ).
  Το 2012 με τον Παπαδήμο κάναμε το εγκληματικό PSI όπου όλα τα ταμεία έδωσαν 58 δις για αυτό το χρέος μας, χώρια από αυτά που “έδωσαν” οι ιδιώτες. Θέλησαν να μας πάρουν και τα αποθεματικά των ταμείων.
  Σύνολο
  290 – 23 – 70 – 58 = 140.
  Άρα στα τέλη του 2013 η Ελλάδα χρωστούσε 140 δις. Και όχι …340 δις.
  Αυτά τα 200 δισεκατομμύρια τι ακριβώς είναι;
  Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Νταλέμα είπε το 2015 ότι αυτά τα χρήματα τα δώσαμε προς Γαλλία και Γερμανία για να διασωθούν οι εκεί τράπεζες. Νόμιζε ότι ήταν τόκοι…
  Ενώ εμείς νομίζουμε ότι κάναμε …ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.

Comments are closed.